• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Özürlü merkezleri yönetmeliğinde değişiklik

Özürlü merkezleri yönetmeliğinde değişiklik
Bakıma muhtaç özürlü merkezleriyle ilgili yönetmelikte değişiklik yapıldı.

Bakıma muhtaç özürlü merkezleriyle ilgili yönetmelikte değişiklik yapıldı.

Resmi kurum ve kuruşlar bünyesinde gündüzlü hizmet veren merkezlerde daha önce 24 bakıma muhtaç özürlü için birer mesleki personel ile bir sağlık personeli bulundurma şartı, ''bakılan her 36 bakıma muhtaç özürlü için bir mesleki personel ve her 48 bakıma muhtaç özürlü için bir sağlık personeli'' olarak değiştirildi.

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünün ''Bakıma Muhtaç Özürlülere Yönelik Resmi Kurum ve Kuruluşlar Bakım Merkezleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yapılan değişiklikle, resmi kurum ve kuruluşların bünyesinde açılacak bakıma muhtaç özürlülere yönelik bakım merkezlerinin ''ücret tespiti ve ödemelerine ilişkin usul ve esaslar'' da bu yönetmelikle belirlenecek.

Yönetmeliğin ''tanımlar'' başlıklı 4. maddesindeki ''bakıcı personel'' tanımı, ''Bakıma muhtaç özürlülere bakım hizmeti sunabileceğine ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikası veya başarı belgesi olan ya da sağlık meslek lisesi, kız meslek lisesi çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü, meslek lisesi özürlü-yaşlı bakımı bölümü mezunu veya bu bölümlerden en az ön lisans mezunu olan, merkezde veya merkeze bağlı olarak bakıma muhtaç özürlünün ikametgâhında, bakım hizmeti sunan kişi'', ''sağlık personeli'' tanımı da ''hemşire veya sağlık memuru unvanına sahip olan personeli'' olarak değiştirildi.

Yönetmeliğin 5. maddesine eklenen 3. fıkra ile genel müdürlük ambleminin merkez tabelasında kullanılması zorunlu oldu. Amblem, merkez tabelası haricinde kullanılmayacak.

Merkezden ayrılan, vefat eden, görevine son verilen, yıllık veya sağlık iznine ayrılan personel en geç 7 iş günü içinde il müdürlüğüne yazılı olarak bildirilecek.

Yönetmeliğin 24. maddesinin 1. fıkrasında yapılan değişiklikle gündüzlü hizmet veren merkezlerde daha önce 24 bakıma muhtaç özürlü için birer mesleki personel ile bir sağlık personeli bulundurma şartı, ''bakılan her 36 bakıma muhtaç özürlü için bir mesleki personel ve her 48 bakıma muhtaç özürlü için bir sağlık personeli'' olarak değiştirildi.

Yatılı hizmet veren merkezlerde de ulusal bayram ve genel tatil günleri haricindeki haftanın altı iş gününün gündüz postasında bakılan her 36 bakıma muhtaç özürlü için bir mesleki personel, her 48 bakıma muhtaç özürlü için bir sağlık personeli çalıştırılacak. Ulusal bayram ve genel tatil günleri ile gündüz postası haricindeki çalışma saatlerinde ise nöbet sorumlusu olarak bir mesleki personel veya sağlık personeli çalışacak. 00.00-08.00 saatleri arasında her 24 bakıma muhtaç özürlü için bir bakıcı personel, 08.00-16.00 saatleri arasında her 6 bakıma muhtaç özürlü için bir bakıcı personel, 16.00-24.00 saatleri arasında her 12 bakıma muhtaç özürlü için bir bakıcı personel görev yapacak. Değişiklikten önce bu hüküm ''Yatılı hizmet veren merkezde, mesai saatleri içinde, merkezde bakılan her 24 bakıma muhtaç özürlü için birer mesleki personel ve bir sağlık personeli ile her 6 bakıma muhtaç özürlü için bir bakıcı personel istihdam edilir'' şeklindeydi.

Merkezde bakıma muhtaç özürlü bireyin beslenme ihtiyacı, sağlık durumu ve merkezde kalış süresi dikkate alınarak, ''bir diyetisyen tarafından hazırlanacak veya satın alınacak ya da var ise Genel Müdürlüğün belirlediği gıda rasyonuna göre'' belirlenecek. Yatılı merkezlerde asgari üç ana ve iki ara öğün, gündüzlü merkezlerde asgari bir ana ve bir ara öğün olmak üzere karşılanacak. Bakıma muhtaç özürlü bireye verilen yemek numuneleri 24 saat muhafaza edilecek ve yemek listelerinin bir örneği her türlü denetimde gösterilmek üzere dosyasında muhafaza edilecek.

-BAKIM ÜCRETİ-

Yönetmeliğin 38. maddesindeki değişiklikle de bakıma muhtaç özürlülerden, her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamı esas alınmak suretiyle kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olunan birey sayısına göre kendilerine düşen ortalama aylık gelir tutarı bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3'ünden daha az olanların bakım ücreti Genel Müdürlükçe karşılanacak.

Bakıma muhtaç özürlünün bakım talebine ilişkin müracaatı, bakıma muhtaç özürlü bireyin kendisi veya yasal temsilcisi tarafından il veya ilçe müdürlüğüne yapılacak. İl müdürlüğünce bakıma muhtaç özürlü ve ailesinin psiko-sosyal ve ekonomik durumu ile yararlanılabilecek hizmetler hakkında bakım raporu hazırlanacak. Bakıma muhtaç özürlü veya yasal temsilcisi, merkezde verilen bakım hizmetinden memnun olmaması halinde, merkezin değiştirilmesini talep edebilecek.

Bakıma muhtaç özürlünün bakım ücretinin kendisi veya ailesi tarafından ödenmesi halinde bakım ücreti, bakım hizmetlerin sunulmasını müteakiben aylık olarak alınacak. Bakıma muhtaç özürlünün bakım ücretinin Genel Müdürlükçe ödenecek olması halinde ise bakım ücreti Bakıma Muhtaç Özürlülerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre ödenecek.

Merkezin eksik personel çalıştırdığının tespit edilmesi halinde Genel Müdürlükçe ödenecek bakım ücreti, eksik çalıştırılan personel sayısının çalıştırılması gerekli toplam personel sayısına oranı ölçüsünde eksik ödenecek. Geçmiş aylarda eksik personel çalıştırdığı tespit edilen merkez için de aynı şekilde hesaplama yapılarak yapılacak yeni ödemelerde kesinti yapılacak.

Yönetmeliğin 48. maddesinin 3. fıkrasının ''Verilen süre içinde aksaklıklarını gidermeyen merkezin faaliyeti il müdürlüğünün teklifi ve valilik makamının onayı ile kolluk kuvvetlerinin nezaretinde geçici veya sürekli olarak durdurulur'' şeklindeki (d) bendi ''Verilen süre içinde aksaklıklarını gidermeyen merkez hakkında il müdürlüğünün teklifi ve valilik makamının onayı ile 51. ve 53. maddelerde belirtilen işlemler uygulanır'' şeklinde değiştirildi.

Merkezin açılış izin belgesinde yer almayan özür grubunun kabul edilmesi, çalışma izni gereken personel için çalışma izninin alınmaması, eksik personel çalıştırılması, il müdürlüğünce istenen bilgi ve belgelerin gönderilmemesi, müdürün görevden ayrılmasının bildirilmemesi ve yeni müdürün görevlendirilmemesi, yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edilmesi ve bakılması gereken oranda ücretsiz bakıma muhtaç özürlüye bakılmaması halinde merkez 5 iş günü geçici olarak kapatılabilinecek veya hak edişlerinden 5 günlük kesinti yapılabilinecek.

Merkezin 3 kez hak edişlerden kesinti yapılmasına rağmen gerekli düzenlemelerin yapılmaması veya eksikliklerin giderilmemesi halinde geçici kapatma işlemi yapılacak.

Bakıma Muhtaç Özürlülere Yönelik Özel Bakım Merkezleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3168 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim