• BIST 9540.55
  • Altın 2489.904
  • Dolar 32.5042
  • Euro 34.8156
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Pamuk ciltlerini tehdit eden 10 sorun

Pamuk ciltlerini tehdit eden 10 sorun
Anne karnında koruma altında olan bebeklerin cildi, doğum sonrası savunmasız kalır. Birden bire bebeğin cildini saran soğuk hava katmanı,..

Anne karnında koruma altında olan bebeklerin cildi, doğum sonrası savunmasız kalır. Birden bire bebeğin cildini saran soğuk hava katmanı, ciltte beklenmedik reaksiyonlara neden olur. Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan, bebek cildini bekleyen tehlikeleri Bebeğim ve Biz dergisine anlattı...

CİLT SOYULMASI
1-
Bebeğin ana rahmindeyken üzerini örten koruyucu tabakanın doğum sonrası dökülerek atılmasından kaynaklanan bir durumdur. Doğum sonrası birkaç haftada ortadan kalkar. Tedavide bebeği hafifçe tahriş etmeden yıkamak ve banyo sonrası nemlendirmek etkilidir.

CİLT KURULUĞU
2-
Yağ hücrelerinin yağ salgısını az üretmesi, ciltte oluşan kuruluğun ana nedenidir. Zaman içinde yağ salgısının artmasıyla kuruluk ortadan kalkabileceği gibi, devam ettiğinde egzama gelişimine de zemin hazırlayabilir. Kuruluk, dış etmenlerden çok etkilenir. Kıyafetlerin yüzde 100 pamuklu olmasına dikkat edilmelidir. Kıyafetler az deterjanla, bol durulama suyuyla yıkanmalıdır. Yanlış deterjan kullanımı; alerjik reaksiyonların gelişmesine neden olur.

SİVİLCE GİBİ İSİLİK
3-
Bebeklerin ter bezleri yetişkinlere göre farklıdır. Ter kanalları daha az çalıştığı için yoğun sıcaklık ile nem, sıkıntılı isiliklere neden olur. En sık yüz, boyun ve gövdede görülen isilik, küçük sivilce başı gibi kabarıklıklar şeklinde belirir. Bu soruna karşı bebeğe sık sık duş aldırmak, kalın giydirmemek, terletmemek ve serin ortamlarda bulundurmamak gerekir.

KERATİN KİSTİ MİLİA
4-
Yüze ve saçlı deriye yerleşen minik beyaz kabarıklıklar şeklinde kendini belli ederler. İçleri keratinle dolu minik kistik oluşumlardır. Doğumda oluşabilecekleri gibi sonradan da gelişebilirler. Tedavi edilmeden kendiliğinden sönerler.

YENİDOĞAN AKNESİ
5-
Anneden geçen ve hamilelik hormonlarının etkisiyle gözlenen bir durumdur. Yanaklardan başlar, alna doğru ilerleyebilir. Kısa sürede söner. Tedavisinde, iltihabi lezyonlar varsa harici antibiyotikler kullanılır. İlerlemesi durumunda bebekte olası hormonal bozukluk araştırılır.

KASIKLARDA PİŞİK
6-
Kasık bölgesinin nemli yapısı, idrar ve dışkıyla temasıyla cildi tahriş ederek pişiğe neden olur. Antibiyotik kullanımı, diş çıkarma ve ishal de pişiğe zemin hazırlar. Pişik tedavisinde bebeğin bezlerinin sık değiştirilmesi çok önemlidir. Derinin, idrar ve dışkıyla temas etmesine fırsat verilmemelidir. Her bez değiştirme sonrası pişik önleyici kremler ve bariyer kremler kullanılmalıdır.

SAÇLI DERİDE KONAK
7-
Saçlı deri dışında alın, kaş ve dış kulak yoluna yerleşebilen bir durumdur. Bebeklerde yağ hücrelerinin düzensiz çalışmasından dolayı gelişir. Saçta yağlı sarı kabuklar ve kepekle kendini belli eder. Zeytinyağıyla saçı yumuşatmak, konak giderici şampuanlar ve yulaf özlü banyo yağları etkili olur.

DOĞUM LEKELERİ
8-
Bu cilt problemi, damar ya da pigment kökenlidirler. Cildimizde normalde bulunan kan damarları ya da pigment hücrelerinin fazla çalışmasından kaynaklanırlar. Deriyle aynı yüzeyde olabilecekleri gibi kabarık da olabilirler. Çoğunluğu yaş ilerledikçe söner.

MONGOL LEKESİ
9-
Yeni doğanların kalça ile sırt arka kısmında gri mavimsi renk değişikliğidir. Nadiren bacak ve omuzda da gözlenebilir. Cilde renk veren melanin hücrelerinin derinin alt tabakasında bulunması nedeniyle oluşur. Kendiliğinden söner.

TÜM VÜCUTTA EGZAMA
10-
Kızarıklık pullanma ve kepeklenmeyle kendini belli eden bir cilt rahatsızlığıdır. Vücudun her yerinde görülebilir. İyileştirmek için cildi kurutucu temizleyicilerden uzak durmak ve sık nemlendirmek önemlidir. Bazı durumlarda gıdalar, evcil hayvanlar ve ev tozları egzamayı alevlendirebilir. Kısa sürede ortadan kalkabileceği gibi bazen kronik bir hal alabilir.

BANYO SIRASINDA BUNLARA DİKKAT
* Yıkama suyunun ılık olmasına özen gösterin.
* Göbek bağı düşene kadar, göbeğini su seviyesinin üstünde tutun.
* Kullanılacak sabunların katkı maddesi içermemesine dikkat edin. Sabunu yumuşak hareketlerle, fazla ovalamadan sürün.* Bebeğinizin saçlı derisini haftada en az bir veya iki kez, gözleri yakmayan bebek şampuanıyla yıkayın.
* Banyo sonrası mutlaka nemlendirici krem sürün. Nemlendiricinin katkı maddesi içermeyen, kokusuz ve parfümsüz ürünler olmasına dikkat edin.
* Yulaf özlü nemlendiriciler, alerji yapmama özelliklerinden dolayı tavsiye edilir. Bebeğin hafif ıslak tenine nemlendirici sürüp kıyafetlerini giydirin.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2965 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim