• BIST 9090.91
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Para kazanma hırsı sağlığın önüne geçemez

Para kazanma hırsı sağlığın önüne geçemez
Avrupa Bölgesel Organizasyonu (ERO) Başkanı Dr. Gerhard Seeberger, piyasalaşmanın arttığı sağlık sektöründe diş hekimliğine verilen önemin giderek..

Dünya'nın diş sorunu Bursa'da masaya yatırıldı: Para kazanma hırsı sağlığın önüne geçemez

Avrupa Bölgesel Organizasyonu (ERO) Başkanı Dr. Gerhard Seeberger, piyasalaşmanın arttığı sağlık sektöründe diş hekimliğine verilen önemin giderek azaldığını söyledi. Pazar, piyasa ve kârlılık kavramlarının sağlığın önüne geçtiğini dile getiren Seeberger, "Para ve sağlık doğrudan ilişkilendirilemez. Çünkü dünyada hiç kimse sağlığı satın alamaz ve satamaz." dedi.
17. Uluslararası Diş Hekimliği Kongresi Bursa'da başladı. 22 ülkeden bin 600 kişinin katıldığı kongre, Büyükşehir Belediyesi Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nin (AKKM) organizasyonuyla başladı. Kongrede 3 gün boyunca diş hekimliğinin sorunları ile ağız ve diş sağlığı konuları ele alınacak. Diş Hekimliğinde Değişen Doğrular başlığı ile hazırlanan 17. Uluslararası Diş Hekimliği Kongresi'nde bilimsel program kapsamında üç salonda sürecek oturumlarda yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda konuşmacı bilgilerini paylaşacak.

Piyano dinletisinin ardından yapılan açılış töreninde konuşan Bursa Diş Hekimleri Odası ve Kongre Organizasyon Komite Başkanı Emel Coşkun, 3 gün sürecek kongrede diş hekimlerinin mesleki bilgilerini yenileyerek daha yetkinleşme imkanı bulacaklarını belirtti. Coşkun, kongreyle eşzamanlı olarak açılışı yapılan Expodental 2010 Bursa Fuar'ın da ise yeni ürünleri tanıyacaklarını söyledi. Dostluğun ve dayanışmanın paylaşıldığı sosyal etkinliklerle örgütsel güçlerinin tazeleneceğini ifade eden Coşkun, diş hekimleri ve alandaki sorunların konunun taraftarı ile irtibatlı yeni düzenlemelerle çözüleceğini bildirdi.

Türk Diş Hekimleri Birliği ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Murat Kaya da, bu güne kadar Türkiye'de koruyucu programların uygulanmaması nedeniyle ağız ve diş sağlığı sorunlarının çığ gibi büyüdüğünü vurguladı. Tedavi hizmetlerinin planlanmaması sonucunda büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalındığına anlatan Kaya, "Hizmet sunumunda yapılan düzenlemeler kamu özel sektör oranının dengesini bozmuş ve özel sektörün kamu tarafından boğulmasına neden olmuştur." dedi.

Murat Kaya, 'Sinan' isimli bir hastanın iş bilmez bir dişçi tarafından dişinin çekilmesi sonrasında öldüğünü hatırlattığı konuşmasında şunları kaydetti: "Sinan yıllardır ağız diş sağlığı hizmetleri yaygınlaştırılmadığı, hizmete ulaşım kolaylaştırılmadığı için öldü. Sinan hak ettiği sağlık hizmetini alamadığı için öldü."

Vatandaşı korumak adına asgari ücret tarifesinin 10 yıl öncesine götürüldüğünü savunan Kaya, "Zorunlu sigorta ile vatandaşı diş hekimine karşı koruyacağını iddia edenler, dört bir yanda cirit atan sahtecilere göz yumuyor. Diş hekimlerinin kalitesini beğenmeyip, daha kaliteli bir hizmet için uzmanlığın artmasını isteyenler bu sahtecilerin verdiği hizmetten rahatsız olmuyor." şeklinde konuştu.


"SAĞLIKTA PİYASALAŞMA ARTIYOR"

Avrupa Bölgesel Organizasyonu (ERO) Başkanı Dr. Gerhard Seeberger ise Türkiye'deki diş hekimliği alanındaki gelişmeleri yakından takip ettiğini ifade etti. Asıl üzerinde durulması gereken konunun insan sağlığı olduğuna dikkat çeken Seeberger, şu görüşleri dile getirdi:

"Avrupa'daki duruma paralel olarak Türkiye'de de benzer bir durum söz konusu. Diş hekimliğine verilen önem giderek azalmakta. Bu durum tüm Avrupa'yı etkilemekte. Artık pazar, piyasa ve kârlılık gibi kelimeler daha sık kullanılıyor. Ancak işin aslına bakarsanız, kârın, paranın ve pazarın sağlıklı bir ilişkisi yoktur. Çünkü dünyada hiç kimse sağlığı satın alamaz ve satamaz. Sağlık bir değerdir, onu koruyabilir veya korunmasına yardımcı olabiliriz. Mesleğimizdeki bilgi düzeyimiz, becerimiz ve sunduğumuz hizmetin kalitesi arttıkça insanlara bu değerlerin korunması konusunda o denli yardımcı olabiliriz."

Dünya Diş Hekimleri Birliği (FDI) Başkanı Roberto Vıanna da dünya diş hekimleri olarak iyi bir ağız ve diş sağlığı hamlesini misyon edindiklerini kaydetti.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de yeni yapılan Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nin böyle bir uluslararası programa ilk kez ev sahipliği yaptığını hatırlatarak bunun sevincini yaşadıklarını söyledi. Bursa'nın bundan sonra kongre merkezi olacağını belirten Altepe, bu konuda ellerinden gelen bütün desteği vereceklerini söyledi.

Vali Yardımcısı Mustafa Güney ise kongrenin Bursa'da düzenlenmesinin önemine dikkat çekerek, "İnşallah bundan sonra dişe dokunur organizasyonlar yapılacak. Bursa sadece bir sanayi şehri değil, büyük potansiyeli olan ve Osmanlı'yı kuran şehir. Bu alanda tanıtımda biraz eksik kaldık ama bundan sora başta sağlık turizmi olarak bu alanda ki eksikliğimizi gidereceğimizi düşünüyorum." şeklinde konuştu.
 

dikkathaber.com

Bu haber toplam 2818 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim