• BIST 9079.97
  • Altın 2323.82
  • Dolar 32.3831
  • Euro 34.8459
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Paralardaki mikroplardan nasıl korunuruz!

Paralardaki mikroplardan nasıl korunuruz!
Gaziantep Üniversitesi paranın milyonlarca mikrobu bulaştırmasını önlemek için yeni bir projeyi hayata geçirdi

Toplumsal Duyarlılık Projeleri kapsamında birbirinden ilginç projelere imza atan Gaziantep Üniversitesi öğrencileri, bilimsel araştırmalar sonucunda, her gün elden ele dolaşan ve hepimizin dokunduğu bir obje olan kağıt ve metal paraların bulaşıcı hastalıkların yayılmasında çok önemli bir etken olan bu konuyla ilgili olarak, çok ilginç bir toplum sağlığı farkındalık projesini hayata geçiriyor.

Gaziantep Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri Genel Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Mutaf, 'Temiz Para - Sağlıklı Toplum' adını taşıyan projenin toplum sağlığına yönelik bir farkındalık projesi olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Mutaf, "Bu projede halkımızı, özellikle de genç ve çocuklarımızı para yolu ile bulaşabilecek hastalıklar hakkında bilgilendirmek ve insanlarımıza el yıkama alışkanlığı kazandırmak yoluyla, toplumda bulaşıcı hastalıkların yayılımının önlenmesine katkı sağlamayı amaçlamaktayız.

Gaziantep Üniversitesi olarak toplumsal sorunlara çözüm üretmek ve katkı sağlamak için oluşturduğumuz Toplumsal Duyarlılık Projeleri Merkezimiz, halkımızın değişik problemlerini dönük projeler üretmeye devam ediyor, yakın gelecekte sağlık alanında gerçekleştirilecek yeni projelerimizle topluma hizmet etme çabalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Toplum sağlığını tehdit eden bu konuyla ilgili bilgiler veren Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İclal Balcı da, bakteri ve mikroorganizmaların elden ele dolaşan paralar ve günlük hayatta dokunmak zorunda kaldığımız diğer obje ve yüzeyler üzerinde saatlerce yaşayabileceğini vurguladı. Balcı, "Günlük hayatta para ile karşılaşmayan, para alıp vermeyen insan yok gibidir. Kirli ellerle yapılan para transferleri çeşitli mikropların yayılmasına yol açacaktır. Paralar ve para makineleri ile yapılan mikrobiyolojik çalışmalar para ve para sayma makinelerinin çok önemli rol oynadıkları gösterilmiştir. Buralarda üreyen mikroorganizmalar arasında halk sağlığını tehdit eden çeşitli hastalık etkenlerde bulunmuştur. Özellikle yıpranış kirlenmiş eski paralar çok sayıda mikrop taşır. Bunlar arasında tifo, hepatit, tüberküloz, menenjit, pnömoni etkenleri ve daha birçokları sayılabilir" diye konuştu.

Mikroplardan korunmak için yapılması gereken şeyleri söyleyen Balcı, "Kağıt paralar gün içinde insanlar arasında elden ele dolaşmakta ve her temas eden insanın ter ve vücut salgıları ile eklenen mikroorganizmalarla kirlenmektedir. Banka ve birçok iş merkezinde para makineleri kullanılmaktadır, bunların düzenli aralıklarla temizlenmeleri gerekir. Bireysel korunmada ise yapılması gereken; günlük hayatta her yemekten önce ve sonra, her tuvalete girişten önce ve sonra ellerin yıkanması alışkanlığını edinmek gibi para ile temastan sonra da ellerin yıkanması, kağıt para sayarken asla tükürükle ıslatılarak sayılmaması, küçük çocukların parayı ağzına götürmemesi, para sayılan yerlerde para makinesi yoksa parmakların antiseptik emdirilmiş süngerlere değdirilerek sayılması, paraların yiyecek ve içeceklere bir arda bulunmaması sayılabilir. Paralar cüzdanda taşınmakla veya kredi kartı kullanımına yönelmekle de bu yolla bulaşma azaltılabilir" şeklinde konuştu.

Proje kapsamında yapılan etkinlikler hakkında bilgi veren Proje Danışmanı Öğr. Gör. Ali Aslan ise proje kapsamında gerçekten örnek bir duyarlılıkla çalışan üniversite öğrencilerle birlikte, vatandaşların dikkatini paralar yoluyla yayılan bulaşıcı hastalıklar konusuna çekmeyi amaçlayan etkinlikler yaptıklarını belirtti. Aslan, "Büyük alış-veriş merkezlerinde yapılan bu etkinliklerle her yaştan insana ulaşmaya çalışılmakta ve son derece özenle hazırlanmış uyarıcı ve bir o kadar da bilgilendirici afiş ve broşürlerle vatandaşlarımıza konuyla ilgili eğitimler verilmektedir" dedi.

Öğr. Gör. Ali Aslan, vatandaşları bilgilendirmeye yönelik saha etkinliklerine ek olarak ilköğretim okulları ve gençlik merkezlerinde verilen seminerlerle çocuk ve gençlerin de bulaşıcı hastalıklar ve el hijyeni konularında bilgilendirildiklerini belirterek, sponsor firmalardan temin edilen binlerce el dezenfektanı ve antiseptik mendilin de proje kapsamında ücretsiz olarak vatandaşlara dağıtıldığını söyledi.

İHA

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3053 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim