• BIST 9107.38
  • Altın 2324.452
  • Dolar 32.3734
  • Euro 34.9681
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Paramediklere Güvenli sürüş eğitimi

Paramediklere Güvenli sürüş eğitimi
Antalya'da 112 ambulanslarında ilk kez şoförlük yapacak kadın acil tıp teknisyenleri, güvenli sürüş eğitiminden geçerek tam not aldı.

112 sağlık personeli 5'i kadın 9 acil tıp teknisyeni (ATT), Paramedik Derneği işbirliğiyle Türk Hava Kurumu (THK) Karain Havaalanı'nda düzenlenen ''Güvenli Sürüş Tekniği'' eğitimine katıldı.

Ambulans Sürüş Teknikleri Eğitimi (ASTE) İl Koordinatörü Paramedik Eğitmen Ferhat Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eğitimlerin, paramediklerin herhangi bir problem yaşamadan ambulans kullanmasına yönelik olduğunu belirtti. Gül, bir gün teorik üç gün pratik eğitimin verildiği kursta, sürücü koltuğunda doğru oturma pozisyonundan, fren yapma tekniklerine, direksiyon tutuşundan doğru viraj alma tekniğine kadar pek çok bilginin anlatıldığını söyledi.

Sağlık sisteminin ihtiyacı doğrultusunda ambulansların sayılarının arttığını, bu nedenle güvenli sürüşün her geçen gün büyük önem kazandığını anlatan Gül, eğitimler sırasında, trafikteki diğer araçlardan kaçınma ve panik anında nasıl hareket edileceğine ilişkin teknikleri öğretildiğini kaydetti.

Pratik eğitimde sürücülerin direksiyon hakimiyetlerinin artması ve araç dinamiklerini kavramalarını sağlayarak direksiyon tutuş teknikleri öğretildiğini belirten Gül, yolların yağmur ve kar nedeniyle kaygan hale geldiği kış aylarında kaymanın önlenmesine yönelik de eğitimler verildiğini ifade etti. Gül, sürücülere kaygan zeminler, acil frenleme ve ani çıkabilecek engellere karşı hazırlıklı olmalarının uygulamalarının yaptırıldığını da söyledi.

-SEDYE TAŞIYAN DEĞİL, MÜDAHALEDE EDEN ŞOFÖRLER-

Antalya 112 Eğitim Merkezi Sorumlusu Dr. Mustafa Tekin ise AA muhabirine, 2007'den sonra 112 acil servislerinde görev yapmaya başlayan paramedikler için bu tür kursların düzenlenmeye başlandığını belirterek, Antalya'daki 170 ATT ve 45 paramediğin güvenli sürüş eğitimi aldığını ve içlerinden başarılı olanların sertifikaları ile ambulans kullanmak için yeterlilik taşıdığını kaydetti.

Eğitimlerde paramediklere ambulans kullanırken kazaların önlenmesine yönelik sürüş teknikleri hakkında uygulamalar yaptırıldığını anlatan Tekin, daha önce ambulansları sağlık eğitimi almamış ve işi sadece araç kullanmak olan şoförlerin kullandıklarına dikkati çekti. Tekin, ''Hem ambulans kullanan, hem de hastaya müdahale eden personelin görev yapmasıyla artık acil servis hizmetleri daha etkin hale geldi'' dedi.

Mustafa Tekin, önceki dönemlerde görevi sadece şöför olan personeli, sağlık ekiplerine sedye taşımaya yardımcı bir yapıdan çıkartarak, yüksek okuldan mezun personeli gerektiğinde direksiyon başına geçen, gerektiğinde hastaya müdahale eden donanımlı ve bilgili bireyler haline getirdiklerini vurguladı. Tekin, yapılan çalışmanın sağlık alanındaki hizmetin verimliliğinin artmasında büyük katkı sağlandığına dikkat çekti.

Tekin, Antalya'nın 112 Ambulans Servisi, acil durum barındıran araçlara, yol verme metodu ''Fermuar Projesi''nin öncelikli uygulama gerektiren kentlerin ilk sırasında olduğunu dile getirdi. Tekin, proje için öncelikle, acil durum içeren araçlara, orta şeritte yer açmayı tarif eden ''fermuar projesi'' için ilkokuldan başlayan bir eğitim süreci içerdiğinin altını çizdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3135 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim