• BIST 9559.02
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 23 °C

Parçalanan el yerine dikilerek eski haline getirildi

Parçalanan el yerine dikilerek eski haline getirildi
Kastamonu Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesine eli parçalanmış bir şekilde gelen bir hastanın eli yerine dikilerek eski görünümüne kavuşturuldu. Ayrıca hastanın, hiç hissetmediği parmaklarını yavaş yavaş oynatmaya başladığı belirtildi.

Kastamonu'nun Tosya ilçesinde marangozcuda çalışan 32 yaşındaki Ayhan Özdemir, bir anlık dalgınlık sonucunda elini hızara kaptırdı. Bileği kesilerek damarları parçalanan Ayhan Özdemir, acil olarak Tosya Devlet Hastanesine kaldırıldı. Burada yapılan ilk müdahalenin ardından Kastamonu Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesi Ek 2 hizmet binasına sevk edilen Ayhan Özdemir, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahı Op. Dr. Hikmet Karayel tarafından ameliyata alındı. Başarılı bir operasyon sonrası parçalanan damarları yerine dikilerek eline estetik yapılan Ayhan Özdemir, kısa bir süre sonra hiç hissetmediği parmaklarını oynatmaya başladı.

Sağlık Bakanlığının başlattığı çalışmalar sonrası daha önce sadece özel hastanelerde bulunabilen plastik cerrahlar, illere Devlet Hastanelerinin bünyesinde görevlendirilerek buradaki vatandaşların sorunlarını büyük ölçüde giderdi. Daha önce kopma, yaralanma, açılma gibi estetik gerektiren veya dikiş atılması gerektiren hastalıklar birçok ilde göreve başlayan cerrahlar tarafından yapılmaya başlandı.

Kaza yaptıktan sonra ilk olarak Tosya Devlet Hastanesine gittiğini belirten Ayhan Özdemir, burada yapılan operasyon sonrası Kastamonu'da plastik cerrah bulunduğu için buraya sevk edildiğini söyledi. İlk başlangıçta parmaklarını hiç hissetmediğini ifade eden Özdemir, yapılan ameliyat sonrası eski sağlığına kavuşarak parmaklarını oynatabildiğini belirtti. "Kastamonu'da plastik cerrah olmasaydı Ankara'ya gidecektim" diyen Özdemir, orada tanıdığı hiç kimse olmadığını söyledi. Özel hastanelere gitmeye de yeterli bütçesi olmadığını anlatan Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Benim için büyük sıkıntılı olacaktı, ilimizde plastik cerrah bulunmasaydı belki de elimi hep kaybedecektim. Allah razı olsun Sağlık Bakanlığımıza ve beni ameliyat eden hocamıza."

Yapılan operasyon hakkında bilgi veren Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahı Op.Dr. Hikmet Karayel de, "Yaklaşık üç santim çapında bir hızarla el bileğinin yaklaşık ortasından sırtına kadar olan kısmında 14 farklı yapıyı kopartmış. Biz 3,5 saat süren bir operasyonla yerine diktik. Şu an parmaklarının egzersizlerini yaptırıyoruz. Mikrocerrahi için özel alet ve gereç gerekiyor. Biz de Kastamonu'da mikrocerrahiye yeni başladık. Başhekimliğimizden bir mikroskop ve mikroskop cerrahi seti edindik. Ekibimizi hızlı bir şekilde yetiştiriyoruz ve bundan sonra mikrocerrahi ameliyatlarını artık Kastamonu'da yapacağız. Bunların hastaya hiçbir maliyeti yok. Sosyal güvence kapsamında yapılıyor."

El ameliyatlarının iki aşamada yapıldığını ifade eden Karayel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü, hastamızın bir takım kırıkları ve el bileği problemleri bulunuyor. Yaklaşık 40 gün sonra onlara da müdahale edeceğiz. Kirişler, sinirler ve damarların iyileşmesini bekliyoruz."

Hastanın bundan sonra yaklaşık iki aylık bir süreçte fizik tedavi göreceğini belirten Karayel, şöyle konuştu: "İki ay sonra hasta elini kullanabilecek hale gelecek. Hastanın parmaklarını hareket ettirebileceği hasta eğitimleri veriyoruz. Parmakları çeşitli lastikler taktırarak hareket ettirme egzersizleri yaptıracağız. Daha sonra hastamızı rehabilitasyon hastanesine göndererek orada tedavilerine devam ettirilmesi sağlanacak. Tahminen bir yıl sonra elini eskisi gibi her işte kullanabilecek."

Kastamonu'ya merkez ve ilçelerinden çok sayıda hasta geldiğini anlatan Karayel, il dışından gelen hastaların bulunduğunu ve şu ana kadar kırk hastayı ameliyat ettiğini belirtti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2065 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim