• BIST 9057.95
  • Altın 2296.889
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0593
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Pedli annelerin nedeni

Pedli annelerin nedeni
Zorlu doğum süreçleri kadınlarda idrar kaçırmaya neden oluyor. Özellikle iri bir bebeğin doğumu sırasında, çevredeki kaslarda belli oranda hasar oluştuğu için idrar tutamama riski çok artıyor

Günümüzde idrar kaçırma sorunu kadınlarda yoğun olarak görülüyor. İstanbul Haydarpaşa Numune Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Nurettin Aka; kadınlarda görülen idrarını tutamama sorunuyla ilgili soruları yanıtladı.
Normal doğum yapan kadınlarda idrar kaçırma olmazsa olmaz bir durum mu?
Her normal doğum yapanda idrar kaçırma gelişecek demek yanlış! Fakat iri bebek ve zorlu doğum süreçleri, çevredeki kaslarda hasara sebep olabildiğinden, bu riski artırmaktadır.

Sezaryenle doğum yapanlarda da bu sorun görülüyor mu?
Bazı çalışmalarda arada farkın olmadığı belirtilmiş. Fakat işin mekaniği ve olayı geliştiren sebepler düşünülürse, normal doğumlardan sonra bu şikayete daha sık rastlanmaktadır.

CİNSEL İLİŞKİNİN ETKİSİ YOK
Hamilelikte idrar kaçırma normal mi?

32'nci haftadan sonra; büyüyen rahmin mesaneye baskı yapmasına ve gebelikte değişen hormon yapısına bağlı olarak idrar kaçırma şikayetleri görülür. Bu şikayetler, doğumdan sonraki ilk 6 haftada da devam edebilir ama daha sonra düzelir.
Cinsel ilişkinin idrar kaçırmayı artırıcı etkisi var mıdır?
Cinsellik kendi başına idrar kaçırmaya neden olmaz. Fakat birliktelik sırasında idrar kaçıracağını sanan kadın; cinsellikten kaçmaya başlar.

CERRAHİ TEDAVİ GEREKEBİLİR
Sorunu gidermek için ameliyat şart mı?

Öksürme ve ağır kaldırma gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda görülen idrar kaçırma tipinde cerrahi tedavi faydalı sonuç verir.

Ne zaman ilaç tedavisine başlanır?
Özellikle tuvalete yetişemeyip idrarını kaçıranlarda ilaç tedavisi faydalı olabilir.
Kronik sistit hastaları idrarını kaçırmaktan yakınırlar. Bu durum nasıl düzelir?
Sistit ve idrar yolu enfeksiyonları; mesane duvarındaki kasları uyarıp zamansız kasılmalarına neden olurlar. Bu da 'urge idrar kaçırma' tipidir. Bu durum ilaçla tedavi edilebilir.

İdrar kaçıranlara neler öneriyorsunuz?

Öncelikle kişinin yaşamına devam etmesini sağlayacak önlemler alınmalıdır. Örneğin; idrarı hapseden iç çamaşırları ve pedler ya da idrarı bir torbaya toplayan sistemler bir an önce kullanılmaya başlanmalı.
 

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5635 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim