• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 25 °C

Pirinçteki arsenik doğmamış bebeği tehdit ediyor

Pirinçteki arsenik doğmamış bebeği tehdit ediyor
Pirinçteki arseniğin özellikle anne karnındaki bebekler için risk oluşturduğu bildirildi.

ABD'nin Hanover kentindeki Dartmouth tıp fakültesi bilim adamları, Diane Gilbert Diamond başkanlığında yaptığı ve sonuçları Amerikan Bilim Akademisinin dergisi PNAS'ta yayımlanan araştırmada, hamile kadınların idrarındaki arsenik oranını inceledi.

Günde yarım fincan pişmiş pirinç tüketen hamilelerin idrarında arsenik oranının belirgin olarak arttığını belirten bilim adamları, arseniğin doğmamış bebeğe ciddi zarar verebilen bir madde olduğuna dikkati çekti.

229 hamile üzerinde yapılan araştırmada, pirincin içerdiği arsenik miktarına değil, deneklerin idrarındaki arsenik oranına bakıldı.

İçme suyunun arsenik zehirlenmelerinin potansiyel kaynağı olarak bilindiğini anımsatan bilim adamları, yiyeceklerin de giderek artan oranda arsenik içerdiğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) arsenik için içme suyunda litrede en fazla 10 mikrogram sınırı koyduğunu kaydeden bilim adamları, ancak ABD veya AB'de pirinç için böyle bir sınırın bulunmadığını bildirdi.

Pirincin farklı oranlarda arsenik içerdiği uzun zamandır biliniyor.

Bitki, bu ağır metali topraktan alıyor ve tohumlarında yani pirinç tanelerinde topluyor. Pirinç türleri arasında arsenik oranı olarak farklılıklar bulunuyor.

Aynı zamanda pirincin ekildiği bölge arsenik muhteviyatını etkiliyor. Bu nedenle bilim adamları için pirinçle ilgili genel değerlere ulaşmak zor oluyor.

Çölyak hastalarının pirinç ağırlıklı beslendikleri için özellikle tehdit altında olabileceğini ifade eden bilim adamları, Çin'in yaptığı gibi Avrupa ve ABD'nin de pirinçteki arsenik miktarına üst sınır getirmesi gerektiğini bildirdi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3078 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim