• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

"Pratisyen hekimlerin Hepatit B ve C bilgisi yetersiz"

"Pratisyen hekimlerin Hepatit B ve C bilgisi yetersiz"
Pratisyen hekimlerin, tüm dünyada yaygın görülen, görülme sıklığı ve ölüm oranı yüksek önemli sağlık sorunları arasında yer alan Hepatit B ve Hepatit C hastalıkları hakkında bilgi düzeyinin eksik olduğu saptandı.

Pratisyen hekimlerin, tüm dünyada yaygın görülen, görülme sıklığı ve ölüm oranı yüksek önemli sağlık sorunları arasında yer alan Hepatit B ve Hepatit C hastalıkları hakkında bilgi düzeyinin eksik olduğu saptandı. 

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı'nda görev yapan Prof. Dr. Orhan Sezgin ve Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Uzman Dr. Erdinç Nayır tarafından, pratisyen hekimler arasında anket çalışması yapıldı.
Mersin'de görev yapan 440 pratisyen hekime yöneltilen 12 sorudan oluşan çalışma sonucunda, pratisyen hekimlerin Hepatit B ve Hepatit C hakkındaki bilgi düzeylerinde büyük eksiklik olduğu sonucuna varıldı. Çalışmada, pratisyen hekimlerin HBV ve HCV infekte iğne battığında yapılması gerekenler hakkında, sırasıyla yüzde 36 ve yüzde 72'sinin yanlış bilgiye sahip olduğu tespit edildi.

Uzman Dr. Nayır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hepatit B ve Hepatit C virüslerinin, insanlarda sarılık, karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanserine sebep olan mikroorganizmalar olarak tanımlanabileceğini ve karaciğer kanseri ile karaciğere bağlı sarılığın en sık nedeni olarak gösterilebileceğini söyledi.

Bu konuda Mersin'de çalışan pratisyen hekimlerin, HBV ve HCV enfeksiyonlarının bulaş yolları, risk grupları ve korunma yolları ile ilgili bilgi düzeylerinin belirlenmesini amaçladıklarını ifade eden Nayır, bu kapsamda pratisyen hekimlerin bilgi düzeyi ve viral hepatitli hastaya yaklaşım biçimlerinin saptanmasına yönelik bir araştırma yaptıklarını anlattı.

-''YÜZDE 10-18'İ DOĞUM SIRASINDA BULAŞABİLECEĞİ BİLMİYOR''-

HBV ve HCV'nin doğum sırasında bulaşabileceği bilgisinin pratisyen hekimlerin yüzde 10-18'i tarafından bilinmediğini belirten Nayır, şunları kaydetti:

''Bulaş yolları ve risk etkenleri genelde biliniyor. Ancak HBV ve HCV'nin doğum sırasında bulaşabileceği yüzde 10-18 oranında bilinmiyor.

Çalışmaya katılanların yüzde 33'ü 'anne sütüyle bulaştığını', yüzde 42'si de 'annenin bebeği enfekte etmemek için emzirmemesi gerektiğini' söyledi. Hekimlerin yüzde 21'i 'sivrisinek ve tahtakurusunun bulaşta önemli olduğunu' söyledi.

Yapılan ankette bir diğer önemli tespit ise katılımcıların yüzde 50'sinin inaktif HBV taşıyıcılığı kavramını doğru bilmemesi olarak saptandı.''

Hepatit D virüsü hakkındaki cevapların ise hayal kırıklığı yarattığını belirten Nayır, ''Hepatit B'si olan hastada Hepatit D virüsü var mı yok mu?' yeklindeki soruya hekimlerin yüzde 34'ü 'HDV'ye bakmaya gerek yok' derken, yüzde 36'sı 'HCV infeksiyonu olanlarda HDV'e bakılmalı' yanıtını verdi'' dedi.

Nayır, şöyle devam etti:

"HBV ve HCV'nin yol açtığı patolojiler genelde biliniyor. HBV'den korunma yolu ve aşısı bilinirken, katılımcıların yüzde 12'si HCV'ne karşı korunmada HCV aşısı olduğunu söyledi.

Hepatit B ve C virüsü ile bulaşmış iğne battığında yapılması gerekenleri ise pratisyen hekimlerin yanlış bildiği belirlendi.

Çalışma sonucunda tüm sorular dikkate alındığında, özellikle HCV ile ilgili bilgi düzeyinin HBV hakkındaki bilgi düzeylerine göre daha düşük olduğunu tespit edildi." 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3824 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim