• BIST 9458.34
  • Altın 2487.623
  • Dolar 32.5971
  • Euro 34.7998
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Prof. Dr. Gürkan: Organ bağışı, beklentileri karşılamıyor

Prof. Dr. Gürkan: Organ bağışı, beklentileri karşılamıyor
Prof. Dr. Gürkan: Organ bağışı, beklentileri karşılamıyor.

Acıbadem Sağlık Grubu International Hospital Organ Nakli Merkezi Başkanı ve Acıbadem Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alihan Gürkan, Türkiye'de 5 bin kişinin organ nakli beklediğini söyledi. Gürkan, buna karşın yıllık organ bağışı yapan kişi sayısının 500'lerde kaldığını açıkladı.

Türkiye'de önemli bir sağlık sorunu haline gelen "Organ Nakli" konusunda merak edilenler, International Hospital Organ Nakli Merkezi tarafından Acıbadem Kayseri Hastanesi'nde düzenlenen söyleşiyle anlatıldı. Prof. Dr. Alihan Gürkan ve Acıbadem Üniversitesi İç Hastalıkları - Nefroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr Ülkem Yakupoğlu, ülke olarak organ bağışı konusunda yeterli düzeyde olmadığımızın altını çizdi.

Halka açık düzenlenen söyleşide Prof. Dr. Alihan Gürkan, ülkemizde organ bağışlarının istatiksel verileri, kimler canlı verici olabilir gibi konularda açıklamalarda bulundu. Böbrek ve karaciğer nakilleri hakkında da ayrıntılı bilgi veren Prof. Dr. Gürkan, Türkiye'de yılda ortalama 400â€"500 kişinin organ bağışı yaptığını, ancak organ nakli için sırada bekleyen 5 bin kişi bulunduğunu hatırlatarak, ülke olarak organ bağışında yeterli düzeyde olmadığımızın altını çizdi.

"Verici olmakta hiçbir engel yoktur." diyen Prof. Dr. Alihan Gürkan, organ nakillerinde doku uyumu değil verici ve alıcının kan uyumunun önemli olduğuna dikkat çekerek, "Yıllarca hastalar boşu boşuna diyalizde bekletildi." dedi.

Diyaliz yerine böbrek nakli yapılmasının hem ekonomik hem de insan gücü kaybını engellediğini belirten Prof. Dr. Gürkan, şöyle konuştu: "Laparoskopik yani kapalı yöntemle yapılan böbrek çıkarma operasyonu, hem estetik görünüm olarak iz bırakmayan bir uygulama olması, hem de kısa sürede hastanın normal yaşantısına dönmesini sağladığı için daha çok tercih ediliyor. En çok merak edilen ise diyabet hastalarıyla ilgili. Diyabet hastalarına da organ nakli yapıyoruz. Acıbadem Sağlık Grubu olarak sosyal güvencesi olan vatandaşlardan ücret talep etmiyoruz. Sağlıkta kaliteli ve kalıcılığını ispatlamış deneyimli ekibimizle, etik değerlerden ödün vermeden organ nakillerini başarıyla gerçekleştiriyoruz."

Acıbadem Üniversitesi İç Hastalıkları - Nefroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr Ülkem Yakupoğlu ise böbrek nakli, nakilde hasta seçimi, nakil için hazırlık ve hasta takibi konusunda bilgi aktardı. Türkiye'de 7,5 milyon böbrek hastası olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Yakupoğlu, organ bağışı konusunda vatandaşları duyarlı olmaya davet etti.

Konuşmaların ardından Doç. Dr. Yakupoğlu ve Prof. Dr. Gürkan, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Beyaz Gazete

Bu haber toplam 2706 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim