• BIST 9476.65
  • Altın 2505.594
  • Dolar 32.5977
  • Euro 34.7878
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 18 °C

Profesör Güz: Depresyon en önemli ikinci hastalık olacak

Profesör Güz: Depresyon en önemli ikinci hastalık olacak
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünyada 100 milyon depresyon hastasının bulunduğunu söyledi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünyada 100 milyon depresyon hastasının bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Güz, "10 yıl içerisinde depresyon tüm dünyada kalp hastalığından sonra en önemli ikinci hastalık olacak" dedi.

Omü Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, depresyonun toplumlarda sıkça görülen bir ruh sağlığı hastalığı olduğunu belirtti. Depresyonun kendine özgü belirtilerinin olduğunu ve mutlaka ciddiye alınması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Güz, "Her on erkekten ve her beş kadından birinin yaşamının herhangi bir döneminde depresyon geçirme olasılığı vardır. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre tüm dünyada 100 milyon depresyon hastası bulunuyor. Çok önemli bir hastalık. Günümüzde de depresyon giderek yaygınlaşan bir hastalık haline geldi. Özellikle değişen yaşam koşulları bu hastalığın yaygınlaşmasına neden oluyor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde depresyon tüm dünyada kalp hastalıklarından sonra en önemli ikinci hastalık olacak" diye konuştu.

Depresyonun erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görüldüğüne de dikkat çeken Prof. Dr. Güz, "Kişinin kendini sürekli üzgün, kederli, morali bozuk, mutsuz, boşluktaymış gibi hissetmesi, iştahsızlık, uykusuzluk, yorgunluk, bitkinlik, kararsızlık, depresyonun en önemli belirtilerindendir. Gençler, kadınlar, yeni doğum yapmış anneler, yaşlılar depresyona daha yatkındır" dedi.

Depresif bozuklukların yüzde 15'inin intiharla sonuçlandığına da dikkat çeken Prof. Dr. Güz, "Her dört kronik depresyon hastasından üçü hayatına son veriyor. Ayrıca depresyon kalp ve şeker hastalığı gibi birçok sağlık problemine de neden olabilir. Bu kişilerde alkol, madde bağımlılığının olma riski de yüksektir. Uygun tedavi edilmesi halinde depresyon hastalarının yüzde 50'si tamamen, yüzde 30'u kısmen iyileşir, yüzde 20'sinde ise kronikleşme görülür. Şunu unutmamak gerekir: Depresyon genç, yaşlı hatta bebeklerde bile görülebilen tedavisi mümkün bir hastalıktır" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5056 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim