• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Protein zayıflatır mı?

Protein zayıflatır mı?
Dilara Koçak, Karbonhidratları daha az tüketmek, kilo vermek isteyenlerin genelde ilk aklına gelen çözümdür. Düşük karbonhidratlı diyet modası popüler hale geldi...

Düşük karbonhidratlı diyet modası popüler hale geldi. Ancak dengeli beslenme programında karbonhidrat kadar protein ve yağa da dikkat edilmeli

Proteini yüksek diyetler daha rahat kilo vermeye yardımcı olabilir ancakdiyette dengeli bir planlama gerekiyor. Çünkü proteinler aynı zamanda yağ ve kolesterol içeriyor. Kilo vermeye çalışırken böbrek, karaciğer ve damarların daha fazla zarar görme riskiyle karşı karşıya kalmayın.

En iyi protein kaynakları balık, yağsız süt ürünleri ve et olarak sıralanabilir. Ancak bu besinleri kızartıyorsanız lezzetle beraber yağ oranını da artırmış oluyorsunuz. Proteini yüksek diyetlerle ilgili yapılan çalışmalarda çelişkili sonuçlar var. Bir çalışmada günlük alınan kalorinin yüzde 60’ı yağsız proteinlerden sağlandığında (ki bu önerilenden çok fazla) tansiyon, LDL (kötü) kolesterol ve trigliserit değerlerinde düşme saptandı. Ancak diğer araştırmalarda proteini yüksek diyetlerin uzun süre uygulanımında karaciğer sağlığında bozulma ve kemik erimesi görüldü.

Kilo vermek neden daha kolay?
Bedenimiz yüksek proteinli yemekleri sindirmek, metabolize etmek ve kullanmak için daha fazla çaba harcar. Bu da daha fazla kalori harcanması demektir. Ayrıca midenizi terk etmek için daha uzun zamana ihtiyaç duyarlar, böylece daha uzun süre kendinizi tok hissedersiniz. ‘Nutrition Metabolism’ dergisinde ya- yımlanan bir makalede, beslenme programlarında protein alımını yüzde 30 artırarak diyet yapanların günde yaklaşık 450 kalori daha az tükettikleri görüldü. An-cak sadece proteinle kilo vermek hâlâ tartışılan bir yöntemdir.

Miktarı ne olmalı?
Sağlıklı ve dengeli beslenmede birey, vücut ağırlığının her bir kilogramı için 0.8 ile 1.1 gram arasında protein tüketmelidir. 70 kilo olan bir kadın için, 60-70 gram arasında protein yeterli oalcaktır. Ancak yüksek proteinli diyetlerde bu miktar 120-130 grama kadar çıkabiliyor. Aşırı protein alındığında ve egzersiz yapılmadığında bu, yağa dönüşüyor. Her öğün için 27-30 gramdan daha fazla protein alınmaması gerekiyor.

Bazı besinlerin protein değerleri
1 yumurta:...........................................6 gr.
1 yumurta büyüklüğünde köfte:..........6 gr.
50 gr. yağsız peynir:.............10-12 gr.
200 ml süt:....................................6-7 gr.
150 gr. tavuk:..........................25 -30 gr.

Proteini yüksek diyetleri çok uzun süreli uygulamak dengeli beslenme ilkelerine aykırı bir yol ancak spor yapanlarda bir beslenme uzmanı kontrolünde uygulanabilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3387 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim