• BIST 9481.2
  • Altın 2495.998
  • Dolar 32.5975
  • Euro 34.7838
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Psikiyatri hastalarına sporla terapi

Psikiyatri hastalarına sporla terapi
Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi Psikiyatri Kliniği'ndeki hastalara, tedavi sonrası toplumla daha kolay kaynaşmalarını sağlamak amacıyla haftanın 3 günü sağlık görevlileri ve beden eğitimi öğretmeni tarafından spor yaptırılıyor.

Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi Psikiyatri Kliniği'ndeki hastalara, tedavi sonrası toplumla daha kolay kaynaşmalarını sağlamak amacıyla haftanın 3 günü sağlık görevlileri ve beden eğitimi öğretmeni tarafından spor yaptırılıyor.

Hastane yönetimi tarafından 2 ay önce uygulanmaya başlanan proje kapsamında psikiyatri hastalarının, günlük yaşama adapte olmalarını sağlamak için spor yapması, güncel kitapları okuması ve tercih ettikleri filmleri izlemeleri sağlanıyor.

Hastaların hastane yakınında oluşturulan bir bahçede ise domates, soğan, biber gibi ürünleri yetiştirerek moral ve motivasyonlarını yüksek tutmalarına katkıda bulunuluyor.

Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi Başhekimi Şenol Gedik, AA muhabirine, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Gaziantep'ten sonra en donanımlı psikiyatri kliniğinin Diyarbakır'da bulunduğunu söyledi.

Gedik, psikiyatri hastalarının terapisi için yoğun çaba sarf ettiklerini ifade eden Gedik, bunun için hazırladıkları proje kapsamında haftanın 3 günü psikiyatri hastalarının uzman bir ekip gözetiminde spor yaptığını belirtti.

Hastanenin arkasındaki bir bahçeyi bostana dönüştürdüklerini kaydeden Gedik, burada domates ve çilek gibi ürünleri yetiştiren hastaların moral ve motivasyonlarının arttığını dile getirdi.

Gedik, hastaların tüm ihtiyaçlarının hastane içinde görülmesini sağladıklarına işaret ederek, "Hastanemize günde ortalama 4 bin hasta geliyor. Eksikler giderildiğinde bu sayının 6 bine çıkmasını bekliyoruz. Uyguladığımız projeler hastaların moral, motivasyonunu yüksek tutuyor. Hastane idaresi olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye çalışıyoruz" dedi.

- "Hastaların sosyal hayatlarını işlevsel hale getirmiş oluyoruz"

Psikiyatri uzmanı Süleyman Dönmezdil ise hayata geçirdikleri proje ile psikiyatri kliniğinde bir sinema salonu, 2 kütüphane ve bir oyun salonu oluşturduklarını anlatarak, ayrıca hastalarla haftanın 3 günü sabah sporu yaptıklarını kaydetti.

Hastaların taburcu edildikten sonra topluma adaptasyonlarını hızlandırmayı hedeflediklerine dikkati çeken Dönmezdil, şöyle konuştu.

"Psikiyatri hastaları da toplum içerisinde yaşayan insanlar. Taburcu edildiklerinde sağlıklı insanlarla iç içe yaşıyorlar. Amacımız hastaların toplumdan izole olmadan rahat bir şekilde normal hayata geçişlerini sağlamaktır. Burada, 'zorla ilaç verildiği' yönündeki olumsuz algıyı değiştirip, tedaviyi hayatın olağan aktiviteleri içerisinde bir eylem olduğunu göstermek istiyoruz."

Dönmezdil, hastaların klinikte sabah sporunun ardından, ilaçlarını aldıklarını, kitap okuma saatinin ardından yine ilaçlarını alarak tedavilerini sürdürdüklerine işaret ederek, hastaların tercih ettikleri filmleri de sinema salonunda seyretme imkanı bulduğunu belirtti.

- Sosyal medyada kampanya başlatılarak kütüphane oluşturuldu

Dönmezdil, sosyal medyada başlattıkları kampanya ile klinikte bir kütüphane oluşturmak istediklerini kaydederek, gösterilen yoğun ilgi ile kütüphanenin oluşturulduğunu dile getirdi.

"Bu konuda destek talep ederek toplumun da bilinçlenmesine katkıda bulunmak istedik" diyen Dönmezdil, oluşturdukları kütüphanede kitap okuma etkinliği gerçekleştirdiğini anlattı.

Dönmezdil, klinikte hastaların faydalanabileceği bir de sanat atölyesi kurmak istediklerini aktararak, "Bu çalışmamaz da tamamlanma aşamasında. Atölyede resim, el işi, ebru etkinlikleriyle hastalara terapi yapmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.

Hastaların ve yakınlarının projeyi tepkilerinin son derece olumlu olduğunu vurgulayan Dönmezdil, vatandaşlara açık psiko-etkinlik toplantıları gerçekleştirerek hastalarla toplum arasında köprü kurmayı istediklerini söyledi.

Beden eğitimi öğretmeni Ali Alioğlu da, psikiyatri hastalarının topluma adaptasyonunda sporun önemli bir yeri olduğuna dikkati çekerek, hastalara gönüllü olarak spor yaptırdığını belirtti.

Projede gönüllü olarak yer almak istediğini vurgulayan Alioğlu, bu projeye toplumun her kesiminden destek beklediklerini sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4132 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim