• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Rahim ağzı kanseri için internet sitesi

Rahim ağzı kanseri için internet sitesi
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği'nin (TJOD), rahim ağzı kanserine karşı bilinçlendirme kampanyası çerçevesinde hazırlanan internet sitesiyle, özellikle gençlerin bu hastalıktan korunması amaçlanıyor.

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği'nin (TJOD), rahim ağzı kanserine karşı bilinçlendirme kampanyası çerçevesinde hazırlanan internet sitesiyle, özellikle gençlerin bu hastalıktan korunması amaçlanıyor.

TJOD Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil, Human Papilloma Virüsün (HPV), dünyada en fazla kadın ölümlerine yol açan ikinci kanser türü olan rahim ağzı kanserine neden olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, yaklaşık 2 milyon kadında rahim ağzı kanseri bulunduğunu, tüm dünyada her gün 650 kadının rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğinin tahmin edildiğini bildiren İtil, ''Türkiye'de ise bu hastalıktan her gün 2 kadın hayatını kaybediyor'' dedi.

HPV'nin, genital siğillere de yol açtığını kaydeden İtil, ''Siğillerin tedavisi mümkündür, ancak, çok sancılı bir süreçtir. Tedavi edilse bile yüzde 60'lara varan oranda tekrarlayabilir ve ciddi psikolojik baskı yaratabilir'' diye konuştu.

HPV DERİ TEMASIYLA DA BULAŞIYOR
HPV'nin çok bulaşıcı bir virüs olduğunu dile getiren Prof. Dr. İtil, bu sorunu her kadının yaşayabileceğini, virüsün sadece cinsel ilişkiyle değil, aynı zamanda deri temasıyla bile bulaşabileceğine dikkati çekti. Prof. Dr. İtil, ''Sokaktaki her on kadından birinde HPV var ve 50 yaşına kadar on kadından sekizi HPV ile en az bir kere karşılaşıyor'' şeklinde konuştu.

Düzenli smear testi ve aşılanmanın rahim ağzı kanserine karşı en iyi korunma yöntemi olduğunu belirten İtil, ''Aşıyla rahim ağzı, vajina/vulva kanserine ve genital siğillere karşı korunmak mümkün. Smear testiyle HPV'nin yol açtığı hastalıklar saptanabiliyor. Aşı ise daha bu hastalıklar oluşmadan büyük oranda koruyor'' ifadesini kulandı.

"GEÇ OLMADAN DOKTORUNUZA BAŞVURUN..."
İtil, bilinçlendirme kampanyası kapsamında hazırlanan www.hpv.gen.tr adresindeki internet sitesinde, HPV'den korunma yollarının anlatıldığını, mini bir test uygulandığını ve Kavak Yelleri dizisinin oyuncuları Pelin Karahan ve İbrahim Kendirci'nin de rol aldığı ''4 Genç 1 Kelime'' adını taşıyan filmle ''HPV'ye karşı korunun, geç olmadan doktorunuza başvurun'' mesajının verilmeye çalışıldığını sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2259 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim