• BIST 9710.44
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 30 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 28 °C

Recep Akdağ; "Danıştay'ın kararını uygulayacağız"

Recep Akdağ; "Danıştay'ın kararını uygulayacağız"
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Danıştay'ın 'ikili çalışmaya' ilişkin verdiği kararla ilgili olarak, "Vatandaşımız bu çileden kurtulmuş oldu. Bunu tarihe gömmüş olduk. Sağolsun CHP'nin gayretleriyle bu hususta biraz sıkıntı çektik ama sonunda vatandaşımızı rah

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Danıştay'ın 'ikili çalışmaya' ilişkin verdiği kararla ilgili olarak, "Vatandaşımız bu çileden kurtulmuş oldu. Bunu tarihe gömmüş olduk. Sağolsun CHP'nin gayretleriyle bu hususta biraz sıkıntı çektik ama sonunda vatandaşımızı rahatlatacak bir duruma gelmiş olduk" dedi.

 

Dedeman Otel'de gerçekleştirilen 'Beden Eğitimi Öğretmenleri ile Sağlığın Geliştirilmesi Çalıştayı'na katılan Bakan Akdağ, çıkışta basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Akdağ, bir gazetecinin sorusu üzerine Danıştay'ın 'Tam Gün Yasası'na ilişkin kararını değerlendirdi. İkili çalışma sistemini 'yanlış, kötü ve anormal' bir sistem olarak niteleyen Bakan Akdağ, bu sistemi normalleştirmek için bir yasa yaptıklarını ancak bunun da CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürüldüğü anlattı. Anayasa Mahkemesi'nin kanunun bazı maddelerini iptal ettiğini ve ancak 'ikili çalışmaya' ilişkin bir husus bulunmadığına yönelik açıklama yaptıklarını hatırlatan Akdağ, şunları kaydetti:

"Bunun üzerine Tabip Örgütü, Danıştay'a giderek, yürütmeyi durdurma kararı verdirdi. Bizde buna itiraz ettik ve nihayetinde Danıştay İdare Davaları Genel Kurulu, bizim itirazımızı haklı buldu. Açık bir ifadeyle, 'devletin hastanelerinde, devletin üniversite hastanelerinde ikili çalışma olamayacağını' karara bağladı. Bunun anlamı şudur; ne devlet hastanelerimizde ne de üniversitelerinde çalışan değerli meslektaşlar artık ikili çalışma yapacaklar, sistem değişmiş oldu. Vatandaşımız bu çileden kurtulmuş oldu. Bunu tarihe gömmüş olduk. Sağolsun CHP'nin gayretleriyle bu hususta biraz sıkıntı çektik ama sonunda vatandaşımızı rahatlatacak bir duruma gelmiş olduk."

"DANIŞTAY'IN KARARINI UYGULAYACAĞIZ"

Bakan Akdağ, ikili çalışma sisteminin sona ermesinin ardından, eski sistemde vatandaşların üniversitelere yaptığı ödemelerin, Torba Kanunu'yla devlet tarafından yapılacağını belirtti. "Vatandaşların üniversitelere ödediği para ne kadarsa, bütün üniversitelere ay ay o parayı ödeme noktasında bir kanun gerçekleştirdik. Şimdi bu ödemelerde başladı" diyen Akdağ, "Dolayısıyla, eskiden vatandaşın ödediğini bugün sosyal bir devlet olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, üniversitelere ödemiş oluyor. Değerli hocalarımızı, asistanlarımız, meslektaşlarımızda bu ödemelerden kendi paylarını, performanslarına göre alacaklar. Yani sistem, tam istediğimiz gibi normalleşmiş duruma geldi" diye konuştu.

Bakan Akdağ, mesai sonrası özel muayene yada hastanelerde doktorlar çalışıp çalışamayacağını ilişkin soruya, "Danıştay kararı, açıkça ikili çalışmanın olamayacağını ifade ediyor. 'Devletten çalışıyorsanız, dışarıda çalışamazsınız' diyor. Biz de bu kararı bir tamimle bütün kurumlara göndereceğiz" karşılığını verdi. Danıştay'ın kararında herhangi bir süreden bahsedilmediğine işaret eden Bakan Akdağ, "Burada bizim herhangi bir tasarrufumuz söz konusu değil. Biz Danıştay kararını uygulayacağız" şeklinde konuştu.

Akdağ, ikili çalışma yapan doktorları takip edeceklerini ve ilgili cezai müeyyidenin uygulanacağını vurguladı.

ŞEKER ÇUBUKLARI VE TANSİYON İLACI

Bakan Akdağ, tansiyon ilaçlarının reçeteye bağlanmasına ilişkin bir soru üzerine, "Bu konuyu inceleyerek, Sosyal Güvenlik Kurumu ile görüşmem lazım" karşılığını verdi.

Bir gazetecinin, 'Eczacılar, şeker çubuklarıyla ilgili kutu başına 10 kuruş zarar ettiklerini ifade ediyorlar. Bu gerçek mi?' sorusu üzerine Akdağ, "SGK bu hususta sektörle görüştü. Sektörden, SGK'nın ödediği paraya, hem de kendi karıyla birlikte...Bu şeker çubuklarını satan çok sayıda firma var. Dolayısıyla, eczacılarımızda bu firmalarla çalışacaklar demektir. Bunun kısa izahı bu. Burada SGK'ya haksızlık yapmamak lazım. SGK, vatandaşın parasını koruyor" şeklinde konuştu.

'Şeker çubuklarını siz dağıtacak mısınız?' sorusuna Akdağ, "Şu anda böyle bir şeye ihtiyaç görülmüyor. Bir çözüm ortaya çıkamasaydı, bu alternatifi hep bir kenarda tuttuk. Ama şu anda mesele çözülmüş görülüyor" karşılığını verdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7793 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim