• BIST 8980.39
  • Altın 2284.818
  • Dolar 32.3279
  • Euro 35.0498
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Reçete başına 4 ilaç sınırı yasayla geliyor

Reçete başına 4 ilaç sınırı yasayla geliyor
Reçete başına 4 ilaç sınırı yasayla geliyor Danıştay 10. Dairesi'nin Türk Tabipleri Birliği'nin başvurusu üzerine nisan ayında verdiği kararla SGK'nın Sağlık Uygulama Tebliği'nde yer alan "istisnai durumlar hariç ...

SGK'nın artan ilaç harcamalarını frenlemek amacıyla katkı payları artırılırken, ilaçta tane ile satış için de hazırlık yapılıyor. Danıştay'ın iptal ettiği reçete başına 4 ilaç sınırlaması ise bu kez yasayla sağlama alınacak

SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) gereksiz ilaç tüketimini azaltmak amacıyla bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi tane ile ilaç satışına hazırlanıyor. 2012 içinde başlanması öngörülen sisteme göre, ilaç eczanelere artık ambalajda değil kavanozda gelecek. Hastanın tedavisi için 5 hap gerekiyorsa 5 hap, 10 hap gerekiyorsa 10 hap sayıyla verilecek.

Bu uygulama ile SGK gereksiz ilaç tüketimini de azaltma peşinde. Normalde hasta tedavi süresince sadece 30 hap kullanacaksa, bir ilaç kutusunda 20 hap olduğu için iki kutu ilaç parası ödenmek zorunda kalmıyor ve artan 10 hap ya çöpe gidiyor, ya da ecza dolaplarında bekliyor.

Yeni sistemde ilaç eczanelere kavanozlarda gelecek. Doktor bir tedavi için sadece on adet hap kullanılmasını istediyse eczacı hastaya hapı sayıyla verecek.

TEKNOLOJİ HAZIR DEĞİL
Bu uygulamayı hemen başlatamadıklarmı, çünkü sektörün henüz teknolojik olarak hazır olmadığını belirten SGK yetkilileri, hazırlıkların tamamlanmasının ardından uygulamaya başlanacağını ifade etti.

'SGK bütçesi ilaç nedeniyle aşılmıyor'

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Başkanı Nezih Barut, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) bütçe detaylarını göremediklerini belirterek, "Eczaneye verdiğimiz ilacın değerini biliyoruz. SGK'nın bütçe aşımına ilaç neden olmuş olamaz. Ama fatura bize kesiliyor" dedi. "Türkiye İlaç Endüstrisinin Küreselleşmesi için Devletle Ortak Yol Haritası" raporunun açıklandığı toplantıda Habertürk'e konuşan Barut, 350 ilaçta kalkan iskontolarla ilgili olarak şunları söyledi: "Bu 350 ilacın sahibi şirketler, iskontolu fiyattan satamayacaklarmı belirterek Çalışma Bakanlığı'na başvurdu. Depolardaki ilaçlar bittiğinde başka ilaçların da yokluğu çekilebilir." 

 

Reçete başına 4 ilaç sınırı yasayla geliyor

Danıştay 10. Dairesi'nin Türk Tabipleri Birliği'nin başvurusu üzerine nisan ayında verdiği kararla SGK'nın Sağlık Uygulama Tebliği'nde yer alan "istisnai durumlar hariç bir reçetede en fazla 4 kalem ilaç yazılır ve her kalem ilaçtan bir kutunun bedeli ödenir" hükmünü iptal etmesinin ardından reçete başına 4 ilaç sınırı bu kez yasayla geliyor.

Reçete katılım payı olarak adlandırılan sistemle bir reçeteye yazılan ilaç sayısına göre taksimetre gibi artan 3+1 formülüyle katılım payı alınmasına ilişkin düzenleme kanun tasarısı olarak TBMM'nin gündeminde yer alıyor. Aynı tasarıyla en çok reçete yazan doktorlar arasında yer alan aile hekimlerinin gerçekleştireceği muayenelerde de katılım payı öngörülüyor. Bu tedbirlerin de yetersiz kalacağı öngörüsü üzerine reçete başına 4 ilaç sınırlaması bu kez tebliğ yerine yasa ile yapılacak. Yasalarla ilgili iptal kararı Anayasa Mahkemesi tarafından verildiğinden Danıştay'ın yeniden iptali önlenecek.

Ahmet KIVANÇ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4393 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim