• BIST 9645.02
  • Altın 2416.563
  • Dolar 32.5805
  • Euro 34.8213
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 24 °C

Rehabilitasyonda engelli vurgunu!

Rehabilitasyonda engelli vurgunu!
Bazı rehabilitasyon merkezlerinin vermediği hizmet için devletten milyonlarca lira para aldığı öne sürüldü. Ayda en fazla 3 seans verilebilen bir hastaya doktor raporuyla 30 seans yazıldığı, tek hasta ...

Ayda en fazla 3 seans verilebilen bir hastaya doktor raporuyla 30 seans yazıldığı, tek hasta olması gereken seanslara 5 kişi alındığı iddialar arasında. Seansın saati için devlet 140 TL ödüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), sayısı 234 bini bulan engelli öğrenciler üzerinden yapılan dolandırıcılığa karşı ‘avuç içi tarama sistemi’ne geçti. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde uygulanan sistem sayesinde, öğrenci derse girdiğinde avucu taranarak sisteme girişi yapılıyor. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın aynı hastalar için yaptığı ödemeler imza karşılığı kayıt altına alınıyor. Çocuk Fizyoterapistleri Derneği Başkanı Feride Bilir’e göre eski sistem devam ettiği için dolandırıcılık tamamen bitirilememiş.

‘TOPLU İMZA ATIN’

Bilir, “Sağlık Bakanlığı’nın ödeme yapması için sağlık raporu gerekmiyor. Sadece bir fizik tedavi uzmanı tarafından hasta için ‘Aylık şu saatte hizmet alabilir’ şeklinde rapor hazırlanıyor. Dünyanın hiçbir yerinde ayda 3 seanstan fazla verilemezken bir doktor raporuyla hastaya ayda 30 seans yazılıyor. Hiçbir çocuk bu seansların tamamına gidemez. Çoğu merkez, hastanın ailesinden 30 seansın imzasını birden alıyor” dedi.

Özeller de işin içinde

Ödenen ücret yüksek olunca özel hastanelerin de bu sisteme girdiğini aktaran Bilir, birçok hastanın bu şekilde özel hastanelere yönlendirildiğini söyledi. Bilir, rehabilitasyon hizmetlerinin derhal mercek altına alınması gerektiğine işaret ederek, "Bunun için bir komisyon oluşturup tek bakanlığın ödeme yapacağı bir sistem getirilmeli" diye konuştu.

SGK: Suistimaller önlenecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Ufuk Akdıkan, "Hasta seansa katılmadığı takdirde imzası alınırsa sözleşmemiz gereği cezai yaptırım uyguluyoruz. Çünkü bu sunulmayan sağlık hizmetini sunulmuş gibi kuruma fatura edilmiş oluyor. Gerek müfettişlerimiz gerekse illerde denetim yapan arkadaşlarımız tespit etmesi halinde cezai işlemin yanı sıra hem bedeller geri alınıyor hem de iki defa tekrarlanması halinde söz konusu kurumun ruhsatı feshediliyor. Yakında avuç içi damar okuma sistemine geçeceğiz. Böylece suistimallerin de önüne geçmiş olacağız" dedi.

NESRULLAH SONAY - BUGÜN GAZETESİ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3674 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim