• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Risk faktörlerine dikkat edin

Risk faktörlerine dikkat edin
Geçtiğimiz günlerde kalp krizi ve inmenin risklerini inceleyen 18 çalışma birleştirildi ve yaklaşık 250 bin kişinin verileri bir araya getirildi.

48 yaşında bir kadınım. Aşırı kiloluyum, yüksek kolesterol ve tansiyonum var. Kalp krizinden korkuyorum. İlaç kullanmak yerine kilo vermeyi düşünüyorum. F.G-Ankara

Geçtiğimiz günlerde kalp krizi ve inmenin risklerini inceleyen 18 çalışma birleştirildi ve yaklaşık 250 bin kişinin verileri bir araya getirildi.

TEDAVİYİ GECİKTİRMEYİN
Araştırmada; orta ve ileri yaş için en önemli dört risk faktörün sigara kullanımı, yüksek kolesterol, diyabet ve yüksek tansiyon olduğu belirlendi. Bu risk faktörlerinin sayısı ve şiddeti arttıkça kalp krizi ve inme geçirme riskiniz de aynı oranda yükseliyor. 55 yaşında hiç sağlık riski olmayan bir kadında kalp krizi geçirme olasılığı yüzde bir iken, iki veya daha fazla riski olan bir kadında bu olasılık yüzde 20'ye çıkıyor. Kilo vermeniz durumunda gerçekten de var olan sorunlarınızda bir iyileşme yaşayabilirsiniz. Ancak hedeflediğiniz kiloya inene kadar tedaviyi geciktirmeniz doğru değildir. Bu nedenle vakit kaybetmeden bir uzmana başvurun.

Soğuk hava hemoroidliyi etkiler

Kış aylarında basur sorunum artıyor. Sürekli kanamam oluyor ve çok acı çekiyorum. Beslenmeme de dikkat ettiğim halde sorunu çözemiyorum. Ne yapmalıyım? H.M./Tokat

Hemoroid veya diğer adıyla basur; makat veya anüsteki varisleşen toplardamar yumağının şişmesidir. Başlıca nedeni kabızlıktır ve genetik sebepler taşımaktadır. 50 yaş civarındaki kadın ve erkeklerin yarısında basura dair kanama, ağrı veya rahatsızlık hissi gibi belirtiler bulunur. Özellikle soğuk havanın, kasları ve damarları büzerek hemoroid şikayetlerini tetiklediği biliniyor. Ancak rektal kanama; kanser gibi daha ciddi sağlık sorunlarının habercisi olduğu için öncelikle bir uzmana başvurun. Ayrıca 15 dakikalık sıcak su banyoları da iyi gelebilir. Bu dönemde yüksek lifli gıdalar tüketin ve bol su için.

Uykusuzluğun pek çok nedeni var

Eşim geceleri çok horluyor. Onun yüzünden ben de uyuyamıyorum ve sabahları çok yorgun kalkıyorum. Horlama problemini çözebilecek bir tedavi var mı? F.T./Samsun

Mayo Clinic'te yapılan bir çalışma, eşi horlayan kişilerin bir saatte yaklaşık 20 kere uyandığını gösterdi. Bu durum; bir gecede 45 dakikalık uyku kaybı demektir. Eşinizin horlaması uykunuzu bölebilir ama uykusuzluğunuzun başka nedenleri de olabilir. Kronik bel ağrısı, eklem iltihaplanmaları, sigara-alkol-kafein, bazı ilaçlar, düşük karbonhidratlı diyetler, menopoza ait sıcak basmaları, uyku apnesi ve daha pek çok sorun uykusuzluğa yol açabilir. Eşinizi tedaviye yönlendirdikten sonra kendiniz için de bir uzmana başvurun.

DR. ECE HATTAT

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2580 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim