• BIST 9079.97
  • Altın 2308.099
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.0976
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Röntgenin yerine lazer geliyor

Röntgenin yerine lazer geliyor
Tıp dünyasında röntgen kullanımının yerine geçeceği düşünülen lazerle teşhis tekniğinin, beş yıl içinde uygulamaya konulabileceği belirtiliyor.

Tıp dünyasında röntgen kullanımının yerine geçeceği düşünülen lazerle teşhis tekniğinin, beş yıl içinde uygulamaya konulabileceği belirtiliyor.

Raman spektroskopi adını taşıyan yöntem, meme kanseri, diş çürümesi ve osteoporozun (kemik erimesi) erken teşhisini sağlayabilecek.

Raman spektroskopi, moleküllerden yayılan ışınların yoğunluğunu ve frekansını ölçme yöntemi.

Bu teknik, kimya ve farmakoloji alanlarında zaten kullanılmakta. Örneğin Raman lazeriyle, alevlerin özellikleri ölçülebiliyor. Yakıtların nasıl yandığı incelenerek bunun sonucunda ortaya çıkan kirliliğin en aza nasıl indirilebileceği hesaplanabiliyor.

ABD'deki Michigan Üniversitesi Kimya Profesörü Michael Morris, son birkaç yıldır insan kemiklerini incelemek için Raman spektroskopi'den yararlanıyor.

Şimdiye dek çalışmalarını kadavralar üzerinde yürüten Prof.Morris, bu tekniğin hastalar üzerinde de etkili olabileceğini söylüyor.

BBC'ye açıklamalarda bulunan Prof. Michael Morris, bu tekniğin şimdi kullanılan birçok teşhis yönteminin yerini alabileceğini belirtti; en büyük avantaj olarak da, nonefraktif olmasını, klasik yöntemlere kıyasla hızlı sonuç vermesini ve sonuçlarının da çok daha doğru çıkmasını gösterdi.

Bilim adamları, bir insan hastalandığında ya da hastalanacak gibi olunca, dokularındaki kimyasal bileşimin, sağlıklı dokulardan çok farklılaştığını belirtiyorlar.

Prof. Morris, bu yüzden de, Raman spektroskopinin, tahlil ettiği dokuya göre değişim gösterdiğini kaydediyor.

Morris, "Raman, neyi ölçüyorsanız, onun hakkında size moleküler bilgi sunuyor. Hastalıklı durumlardaysa, hastalığın cinsine göre, kimyasal bileşim ya biraz ya da dikkat çekecek ölçüde anormal görünüm sunuyor." dedi.

Bu yöntemle hastalığın birkaç dakika içinde teşhisinin mümkün olabileceği ve röntgene gerek duyulmayacağı kaydediliyor.

Prof. Morris, hastanın sadece bileğini masanın üzerine koyacağını, daha sonra kendisine lazer ışını verecek fiber optikler taşıyan silikondan yapılma bir bileklik takılacağını anlattı. Bunun ardından lazer verilmeye başlanacağını ve birkaç dakika içinde yeterince sinyal alındıktan sonra işlemin tamamlanacağını; teorik olarak sonucun birkaç saniye içinde görülebileceğini belirtti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2042 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim