• BIST 9079.97
  • Altın 2324.085
  • Dolar 32.3613
  • Euro 34.9442
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Rus anne, beyin ölümü gerçekleşen çocuğunu götürmek istiyor

Rus anne, beyin ölümü gerçekleşen çocuğunu götürmek istiyor
Alanya'da tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen 5 yaşındaki Ekaterina Efimenko ülkesine götürülecek

Alanya ilçesinde geçtiğimiz günlerde boğulma tehlikesi geçiren 5 yaşındaki Ekaterina Efimenko'nun tedavi gördüğü hastanede beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından başlayan organ bağışı karmaşası sona erdi.

Alanya Devlet Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen Rus kız çocuğunun ülkesine götürülmesi için Rusya Federasyonu Başkonsolosluğu'ndan bir yetkili ile Rusya'dan anestezi uzmanı ve beyin cerrahı Alanya'ya geldi. Yetkililer arasında hastanede gerçekleşen görüşmeye beyin ölümü gerçekleşen Rus kız çocuğun annesi Julia Efimenko da katıldı.

Taraflar arasındaki görüşmelerin ardından Rus anne ve yetkililer açıklama yapmadı. Alanya Devlet Hastanesi Başhekimi İsmail Başaran ise gazetecilere yaptığı açıklamada, gerekli şartların sağlanması halinde çocuğun ülkesine götürülebileceğini kendilerine ilettiklerini söyledi. Ambulans helikopter veya uçakla gerçekleşecek yolculukta hastanın solunumunu sağlayacak, yaşamını idame ettirecek imkanların sağlanmasının gerektiğinin ailesine ve Rus yetkililere anlatıldığını dile getiren Başaran, "Çocuğun ülkesine götürülmesi için gerekli sağlık koşulları Rus yetkililer tarafından sağlanacak. Yoksa burada tam ölüm gerçekleşmediği sürece götürme şansları yok" dedi.

Beyin ölümü gerçekleşen hastada tedavinin sonlandırılabileceğini dile getiren Başaran, kendilerinin hiç bir şekilde hastanın tedavisini sonlandırmadıklarını kaydetti. Normal ölüm oluncaya kadar tedavisine devam edeceklerini dile getiren Başaran, "Üzücü bir durum. Hem Türkiye için hem de anne için. Maalesef gereken her şeyi yapmamıza rağmen hayata tutunduramadık" diye konuştu.

Bir gazetecinin Rusya'da Ekaterina Efimenko olayının farklı boyutlarda ele alındığı sorusu üzerine Başaran, beyin ölümü gerçekleşen kız çocuğundan organ bağışı yapıp yapmayacağını Rus anneye sorduklarını kendisinin de organ bağışı yapmayacağını söylediğini dile getirdi. Bunun üzerine de anneye "Kızımın organlarını bağışlamak istemiyorum" yazılı bir evrak imzalattıklarını ifade eden Başaran, ancak bunun da Rusya'da yanlış anlaşıldığını ifade etti. Rusya'daki haberlerin bilgisizlikten kaynaklandığını vurgulayan Başaran, Türkiye'de organ naklinin yasal zeminde yürütüldüğünü belirtti.

Organ nakillerin yapılmasının pazarda meyve alır gibi "al organı, buna tak, öyle sat" tarzıyla yürümediğini söyleyen Başaran, "Bir hastada beyin ölümü saptanmışsa aileye organ bağışı yapılıp yapılmayacağı sorulur. Aile bunu kabul ederse büyük bir koşuşturma başlar. Dolaysıyla izinsiz, pazardan mal çalmak gibi değildir. Rusya'da nasıl yürüyor bilmiyorum ama sanırım bilgisizlikten veya yeterli bilgi sahibi olmamaktan çıkıyor" dedi.

Olayın geçmişi

Alanya'ya annesi Julia Efimenko ile tatile gelen 5 yaşındaki Ekaterina Efimenko, Mahmutlar Mahallesi'ndeki bir tatil sitesindeki havuzda yaklaşık 20 gün önce boğulma tehlikesi geçirmişti. Site görevlileri tarafından fark edilerek sudan çıkarılan Ekaterina Efimenko, çağırılan ambulansla Alanya Devlet Hastanesi'ne kaldırılmıştı. Duran kalbi hastanede tekrar çalıştırılan çocuğun, 4 gün önce beyin ölümü gerçekleşmişti.

Bu haber toplam 3335 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim