• BIST 8979.75
  • Altın 2278.534
  • Dolar 32.3091
  • Euro 35.0426
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Rus turistin kalbiyle hayata bağlandı

Rus turistin kalbiyle hayata bağlandı
Mersin'de 5 yıldır kalp nakli bekleyen 50 yaşındaki Raşit Nas'a, beyin tümörü nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Rus uyruklu Nelyo Gyetova'nın kalbi nakledildi.

Mersin'de 5 yıldır kalp nakli bekleyen 50 yaşındaki Raşit Nas'a, beyin tümörü nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Rus uyruklu Nelyo Gyetova'nın kalbi nakledildi.

Askerlik döneminde geçirdiği soğuk algınlığı nedeniyle kalbi zarar gören, yaklaşık 20 yıl önce yürümekte zorluk çektiği gerekçesiyle gittiği hastanede kalp yetmezliği teşhisi konulan Raşit Nas, bir süre ilaç tedavisi ile hayatını sürdürdü. Yaklaşık 5 yıl önce fenalaşması üzerine gittiği hastanede kalbinin fonksiyonlarının büyük bölümünü kaybettiği belirlenen Nas'a kalp pili takıldı. Nas, kalp nakli için Sağlık Bakanlığı Ulusal Bekleme Listesi'ne alındı. Kalp pili ile hayatını sürdüren Nas'ın son 3 ayda durumu ağırlaştı. Doktorlar, yaşaması için acil nakil yapılması gerektiğini bildirdi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde tedavi görmeye başlayan Nas'a iyi haber, bir Rus turistten geldi. Nas'a, beyin tümörü nedeniyle Antalya'daki özel bir hastanede tedavi gördüğü sırada yaşamını yitiren ve ailesi tarafından organları bağışlanan Rus uyruklu 38 yaşındaki Nelyo Gyetova'nın kalbi umut oldu. Test sonuçlarının uyum sağlaması üzerine Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Beyazıd, aynı bölümün öğretim üyeleri Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, Prof. Dr. Cengiz Türkay ve Doç. Dr. Ozan Erbasan tarafından ameliyata alınan Nas'a, Gyetova'nın kalbi nakledildi. Başarılı geçen naklin ardından Nas, sağlığına kavuştu.

 "Umudumu yitirdiğim anda hayata yeniden 'merhaba' dedim"

Ameliyattan sonra kendini daha iyi hissettiğini söyleyen 6 çocuk babası Raşit Nas, gazetecilere, 5 yıldır kalp piliyle yaşam mücadelesi verdiğini, bu sürede zor günler geçirdiğini belirtti.Rahat bir şekilde hareket edemediğini, çalışmakta güçlük çektiğini anlatan Nas, "Kalp nakli sık yapılamadığı için çok fazla umudum yoktu. Özellikle son günlerde daha da kötüleştim. Umudumu yitirdiğim anda hayata yeniden 'merhaba' dedim" dedi. Nas, organları bağışlayan Nelyo Gyetova'nın ailesine teşekkür etti.

"7'nci kalp naklini gerçekleştirdik"

Ameliyatı gerçekleştiren ekipte yer alan Gölbaşı, başarılı ameliyatın ardından hastanın sağlığına kavuştuğunu kaydetti.Hastanın rahatsızlığının son aşamasına geldiğini, acil nakil bekleyen konumda bulunduğunu vurgulayan Gölbaşı, "Şanslı bir hastaydı, hastaneye yattıktan bir hafta sonra donör çıktı" diye konuştu. Kalp naklinin çok sık yapılamadığına işaret eden Gölbaşı, şunları söyledi: "Kalp nakli, kadavradan yapılan bir nakil olduğu için böbrek nakli gibi sık yapılamıyor. Bu yıl 7'nci kalp naklini gerçekleştirdik. Merkez olarak ise bugüne kadar 80 kalp nakli yaptık. Organ bağışında bulunan ailelere gayretleri için teşekkür ediyoruz. Yakınlarını kaybetmenin acısını yaşarken, başkaların da hayatta kalabilmesi için canla başla mücadele ediyorlar."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1719 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim