• BIST 9079.97
  • Altın 2300.797
  • Dolar 32.3298
  • Euro 35.0874
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Sağlığa giden 5 leziz anahtar

Sağlığa giden 5 leziz anahtar
Birçok yemek ve çaya lezzet veren bazı bitkiler, aynı zamanda sağlık deposu. Zayıflatıcı etkisiyle bilinen kiraz sapı, yıllardır sağlık iksiri olarak bilinen ısırgan, yemeklerin vazgeçilmezi kimyon ve biberiye bu ...

Birçok yemek ve çaya lezzet veren bazı bitkiler, aynı zamanda sağlık deposu. Zayıflatıcı etkisiyle bilinen kiraz sapı, yıllardır sağlık iksiri olarak bilinen ısırgan, yemeklerin vazgeçilmezi kimyon ve biberiye bu bitkilerden sadece birkaçı

KİRAZ SAPI
Kiraz ve vişne türlerinin meyvelerinin kurutulmuş saplarıdır. Özel bir tadı ve kokusu bulunmaz. Yüksek miktarda potasyum içerir. İdrar söktürücü ve ödem çözücü etkileri vardır. İdrar yolu iltihaplarını da rahatlatır, küçük boydaki idrar yolu taşlarının ve kumlarının düşürülmesine yardımcı olur. Yarım litre suya 30 gr. kiraz sapı kaynadıktan sonra eklenip 10 dakika kadar demlenir ve günde 3 fincan aç karna içilir. Özellikle menapoz dönemindeki kadınların şikayetlerine de çok faydalıdır.

ISIRGAN YAPRAĞI
Bitkisel tedavide antik çağlardan beri kanser ilacı olarak kullanılmış bu bitkinin idrar söktürücü ve vücuttan su atıcı etkisinden ilk defa Yunan bilgin Galen bahsetmiştir. Yüksek miktarda C vitamini, potasyum, demir ve kalsiyum içerir ki bu vitamin ve elementlerin hepsi böbrekleri çalıştırırlar. Metabolizmayı dengeleyici etkileri de vardır. Kuvvetli bir antioksidandır. Bilinen yan etkisi yoktur. Benim bu amaçla önerdiğim kullanım şekli şöyle; 1 tatlı kaşığı kuru yaprak 1 su bardağı kaynar suda 3-5 dakika demlenir, süzülür ve günde 2 kez içilir. Taze ısırgan yapraklarını yıkayıp ayıkladıktan sonra üzerini limon suyu, elma sirkesi ve nar ekşisi ile soslandırıp yerseniz de aynı işi yapar hatta taze yaprakların C vitamini oranı çok daha yüksektir.

KİMYON
Sindirimi kolaylaştırıcı ve metabolizmayı uyarıcı etkilerinin yanı sıra idrar miktarını artırıcı ve vücuttaki fazla sıvıyı çözücü etkileri de vardır. Bir fincan başına bir çay kaşığı ölçüsü ile çay olarak da içilebilir ama benim zayıflattığım kişilere baharat olarak kullandırdığım bir bitkidir. Kahvaltıda yumurta ile birlikte, çorbalarda, dolmalarda, tavuk ve et yemeklerinde günde 1-3 çay kaşığı tüketilmesinde fayda olduğunu düşünüyorum. Ek bir bilgi olarak kanseri önleyen baharatların başında geldiğini de hatırlatmak istiyorum.

BİBERİYE
Saydığım bitkiler arasında en farklı mekanizmayla mücadele eder selülitle bu bitki, şöyle ki, diğerlerinin hepsi vücuttan ödem atmaya yardımcı olarak etki ederken biberiye, kan dolaşımını artırarak yardımcı olur bu probleme. Çok da etkilidir çünkü selülitin en baskın sebebi kan ve lenf dolaşımının yavaşlamasıdır. Hamilelerin, yüksek tansiyon ve kalp hastalarının kullanmaması gereken bir bitkidir. Damar açıcı faydası ile tüm iç organlarınızın, cildinizin de kanlanmasını artırır, hem sağlık hem güzellik bitkisidir yani bu anlamda. Kandaki kolesterolü düşürmesi ve zararlı yağların kan damarlarında birikmesini engelleyici atkisi de adeta size hediyesi gibidir bu selülit çayının.

DR. ELİF GÜVELOĞLU

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2463 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim