• BIST 9079.97
  • Altın 2322.418
  • Dolar 32.3497
  • Euro 34.9694
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Sağlığın yolu mideden geçer

Sağlığın yolu mideden geçer
Soğuklarla birlikte hastalıklar da artıyor. Bağışıklık sisteminin daha güçlü olması gereken bu dönemde bunu sağlamanın yolu yeterli ve dengeli beslenmeden geçer.

Şefika Aydın Selçuk / Uzman Diyetisyen [email protected]

Soğuklarla birlikte hastalıklar da artıyor. Bağışıklık sisteminin daha güçlü olması gereken bu dönemde bunu sağlamanın yolu yeterli ve dengeli beslenmeden geçer.
Bu aylarda C vitamini tüketimine ağırlık verilmeli. Bunların başında kivi, mandalina ve portakal gelir. Kivinin 100 gramında ortalama 100-400 mg C vitamini bulunur. Diğer C vitamini kaynakları yeşil yapraklı sebzeler, özellikle maydanoz ve yeşilbiberle de soğuğun olumsuz etkileri vücuttan silinebilir.

Fındık, ceviz, badem yiyin

Antioksidanların bağışıklığı güçlendirmede rolü büyüktür. En zengin antioksidan kaynakları; fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, tahin gibi besinlerdir. Balık, balık yağı, fındık ve cevizde bulunan Omega-3 yağ asitleri güçlü birer antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Ayrıca zeytinyağı, fındık yağı gibi sıvı yağlarda bulunan Omega-9 yağ asitleri de bağışıklık sistemini olumlu etkiler. Anti enfeksiyon vitamin olarak da bilinen A vitaminini almak için yumurta, süt ve balığın yanı sıra ıspanak, portakal, havuç, yeşilbiber, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyveleri tüketmelisiniz.

Kuru baklagilleri ihmal etmeyin

Özellikle sebze yemekleri hem hafif hem besleyici özelliği bakımından bu mevsimin vazgeçilmezleri arasında yer alır. Kuru fasulye, nohut, börülce, mercimek gibi kuru baklagiller de öyle. Sebze yemeklerine katılacak kuru baklagiller hem demir hem protein ihtiyacını karşılarken hem de verdiği tatla damak zevkinize de hitap edecektir.

Yoğurt ve süt tüketimi önemli

Diyet süresinde dahi yağ tüketimi ihmal edilmemeli. Başta zeytinyağı olmak üzere sıvı yağlar tercih edilmeli. Kalp ve damar hastalıkları, obezite ve pek çok kronik hastalığa davetiye çıkaran katı yağ tüketimi sınırlandırılmalı. Her akşam yatmadan önce içilecek bir bardak süt, yetişkinlerde kemik erimesi riskini düşürür, gençlerde kemik ve diş sağlığı üzerinde olumlu etki yapar. Kalp hastalarının son ara öğünlerinde 1 kase yoğurt tüketmeleri de günlük diyetlerinin vazgeçilmezi olmalıdır.

Akşam

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4592 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim