• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Sağlık Bakanı, "Özel’de doktor ücretlerini düşürün"

Sağlık Bakanı, "Özel’de doktor ücretlerini düşürün"
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Ben doktoruma 7-8 bin lirayı zor veriyorum. Ama siz 15-20 bin lirayla doktoru tahrik ediyorsunuz” diyerek ücretleri düşürmelerini istedi.

Bakanın özel sektörle yaptığı bu görüşmeden mutabakat metni doğdu. Metnin ilk maddesinde, “Özel sağlık sektörüyle kamu hastanelerinde çalışan hekimlerin ortalama gelirleri arasında çok yüksek farklar olması, hekimlerin kamu ile özel sektör arasında geçiş yapmalarına ve personel dağılım cetveli dengesizliğine yol açabilir. Bu sebeple özel ve kamuyla üniversite hastanelerinde çalışan hekim gelirlerinde anormal farklar olmamalıdır” denildi.

Özele 1.000 doktor kadrosu
Akdağ, özel sektörden aldığı bu desteğe karşılık Şubat 2008’den beri yeni doktor almalarına izin vermediği özel hastanelere eylül sonuna kadar ek 1000 doktor kadrosu sözü verdi. Aynı görüşmede tam gün uygulaması konusunda destek sözü alan bakanlık bir jest daha yaptı. Doktorların tam tersine özelden kamu sektörüne geçmeyi tercih eden hemşireler için frene bastı. Mutabakata göre, özel sektörden kamuya hemşire geçişlerinde “makul süre” konarak, süre sonunda tayin sözü verildi.

Nitelikli doktor çok kazanır
OHSAD Başkanı Reşat Bahat, özel sektörde hekimlerin hak ediş sistemiyle çalıştıklarını belirterek şöyle konuştu: “Yaptıkları muayene ve ameliyatlardan yüzde 10-30 pay alırlar. Ancak özel hastaneye yeni gelen doktor 6-12 ay, hasta tutana kadar mağdur olmasın diye sabit ücret alır. Bir süre sonra hakediş sistemine geçer. Bakan bu ücretin 20-30 bin lira olduğunu sanıyordu. Biz de kendilerine bu ücretlerin sanıldığı gibi olmadığını, genellikle 10 bin lirayı bulmadığını söyledik. Çoğunlukla kamuda çalışan doktorlardan yüzde 20-30 fazla ücret veriyoruz. Biz daima kamudaki doktorun aldığı ücreti esas alırız. Nitelikli iş yapan doktorların ücretleri çok artar, her zaman tavan yapar. Bunu Sağlık Bakanlığı engelleyemez. Özel sektörde çok çalışan, çok kazanır. Bakanın sözünü ettiğim bu fiks ücretlerle ilgili bir tavsiyesi var. Ama rakam telaffuz etmedi. Bakanlığa sözümüzü doktor kadrosu karşılığında da vermedik. Derneğin yakında olağan kongresi var. Ben tekrar adayım. Bakandan, “Elimi güçlendirin” diye ben istedim.”

Maaşlar arasında büyük fark yok

İstanbul Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyonu Sekreteri Dr. Kemal Özay, Sağlık Bakanlığı’nın temel politikasının, devlet hastanelerini kayırır gibi görünse de hekim emeğini daha ucuza getirmek anlamına geldiğini savundu. Özay, görüşlerini şöyle özetledi: “Zaten artık özel sektör ile kamu hastaneleri arasında çok büyük bir fark kalmadı. Özel tıp merkezlerinde uzman hekim sabit geliri ortalama 5-7 bin lira. Özel hastanelerde ise 5-10 bin lira. Devlette de doktor döner sermayeyle 5 bin lira dolayında maaş alıyor. Özel sektörde çalışan, çok hasta potansiyeli olan tanınmış donanımlı hekimler için özel bir takım farklılıklar var.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8141 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim