• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Sağlık Bakanlığı, 15 kişinin bir ambulansla sevkine inceleme başlattı

Sağlık Bakanlığı, 15 kişinin bir ambulansla sevkine inceleme başlattı
Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Ali Coşkun, Gaziantep’ten Adana’ya 15 kişinin bir ambulansla götürülmesinin kabul edilebilir bir durum olamayacağını belirterek, ambulansla taşımanın belirli kriterleri olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı olarak gerekli inceleme ve değerlendirmeleri hemen başlattıklarını ve konunun üzerine hassasiyetle gittiklerini vurgulayan Coşkun, "Konuyu takip edeceğiz. Bundan sonra böyle durumlara meyden vermemek adına gereken çalışmaları ve düzenlemeleri yapacağız.”dedi.

Ali Coşkun, Gaziantep’teki bir sağlık merkezinden geçen salı günü Adana’daki sağlık merkezine ambulansta 15 kişi ile sevk yapılmasıyla ilgili haberlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin acil sağlık hizmetleri anlamında çok önemli mesafeler kat ettiğini kaydeden Coşkun, şöyle konuştu: “Bu sadece bu kurumların başında çalışan yetkililerin ifadeleriyle değil, belki AB ya da Dünya Sağlık Örgütü tarafından ortaya konmuş durumda. Ama maalesef yinede bütün bu gelişmelere rağmen zaman zaman aksaklıklarla karşılaşabiliyoruz. Bu aksaklıların tabi hemen üzerine gidilmesi ve bunların çözüme kavuşturulması, bir daha tekrar etmemesi adına da titiz bir çalışma yürütmemiz gerekiyor. Bu anlamda baktığımızda bizim elimiz, kulağımız bir nevi sizlersiniz. Olurda bizim gözümüzden kaçan ya da bizim atladığımız bir şey olursa bunu sizlerin aracılığıyla çözüme kavuşturmak, olması gereken ideal noktaya ulaştırmak yine bizim görevimiz.”

“BU ASLA KABUL EDİLEBİLİR BİR ŞEY DEĞİL, SAĞLIK BAKANLIĞI OLARAK İNCELEME BAŞLATTIK”

Bu aksaklıklardan birisinin de 24 Ocak itibariyle Antep’ten bir kısım psikiyatrik vakaların Adana’daki bir sağlık merkezine tahliye sürecinde yaşandığını aktaran Coşkun, “Tabi ki bu asla kabul edilebilir bir şey değildir. Aslında ambulansla ilgili hasta taşımanın standartları vardır. Ruh hastaların taşınmasıyla ilgili kriterlerde bellidir. Hangi ruh hastalıklarının veya hastalarının ne şartlarda taşınacağı (saldırgan olması, kendine tedavi gerekmesine rağmen tedaviyi kabul etmemesi vs.) adli kollukların ibraz etmeleri şeklinde ambulanslarla nakli mümkündür. Bu anlamda baktığımızda ambulansın bu şekilde kullanılması yanlıştır. Hem de birden fazla hastamızın, yanındaki refakatçileriyle birlikte bir tek ambulansa alınması ve onların huzur ve konforsuz hastaneye nakledilmeleri yanlıştır. Bu yanlışın mutlaka düzeltilmesi gerekiyor. Biz bu anlamda Sağlık Bakanlığı olarak gerekli incelemeleri, değerlendirmeleri hemen başlattık. Konunun üzerine hassasiyetle gidiyoruz. Konuşu takip edeceğiz. Bundan sonra böyle durumlara meyden vermemek adına gereken çalışmaları ve düzenlemeleri yapacağız.” ifadelerini kullandı.

“AMBULANSTAKİ 15 KİŞİ HASTA DEĞİL, 5 KİŞİ HASTA”

İl Sağlık Müdürlüğü’ndeki görevlilerle de görüştüklerini hatırlatan Coşkun, 15 kişinin hepsinin hasta olmadığını, bunların 5'inin hasta, 4’ünün şizofreni, 1’inin ise bağımlılığı olan hasta olduğunu bildirdi. Geriye kalanların ise 3’ünün hasta yakını diğerlerinin de personel olduğunu dile getirdi.

Bunun tasarruf olarak düşünülmüş olabileceği yönündeki bir yaklaşıma ise Coşkun, şöyle cevap verdi: “Türkiye artık sağlık hizmetlerinde öyle bir noktaya geldi ki kara ambulansları, komşu ülkelerimizin total sayısı kadar. Uçak ambulanslarımız 5’e çıkacak. Biz artık denizleri vs. düşünüyoruz. Biz artık ileri adımları düşünüyoruz. Belki orada kararı veren arkadaşımız böyle bir tasarrufta bulunmuş olabilir ama yapmamalı. Biz olması gereken şeyi yapmamız gerekiyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2436 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim