• BIST 9458.27
  • Altın 2495.11
  • Dolar 32.5919
  • Euro 34.8036
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Sağlık Bakanlığı erkekleri hamile bıraktı, doğumdaki ölümleri azalttı

Sağlık Bakanlığı erkekleri hamile bıraktı, doğumdaki ölümleri azalttı
Sağlık Bakanlığı erkeklerin de gebelik, doğum ve lohusa dönemleri olduğunu kabul ederek söz konusu dönemlerde yaşamlarını yitiren kadınların ölümlerini yarı yarıya azalttı.

Sağlık Bakanlığı, Sağlık İstatistikleri Yıllığı'nda yer alan "Cinsiyete Göre Ölüm Nedenlerinin Dağılımı" başlığında, gebelik, doğum ve lohusalık dönemine ilişkin verdiği ölüm oranlarını erkekleri de katarak azalttı.

Buna göre gebelik, doğum ve lohusada 2012'de binde 4 olan kadın ölümü, söz konusu nedenlerden ölümü mümkün olmayan erkekle birlikte ortalaması alınarak on binde 2'ye, 2013'te on binde 19 iken, on binde 8'e, 2014'te ise on binde 15 iken, on binde 7'ye düştü. CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, rakamlarla oynanarak halkın yanıltıldığını kaydetti.Sağlık Bakanlığı ise, bu durumla ilgili bir açıklama yapmadı.

İMKANSIZI HESABA KATTILAR

Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı Sağlık İstatistikleri Yıllığı'nda yalnızca kadınların yaşadığı gebelik, doğum ve lohusa dönemlerine ilişkin verilen oranlar şaşkınlık yarattı. Bu nedenlerden yaşamını yitirmesi olanaksız olan erkeklerin katılımıyla hesaplanan oranlarda, kadın ölümleri de yarı yarıya azaltılmış oldu. Ancak yükselen kadın ölümleri yine de saklanamadı.

ERKEKLER DE DOĞURUYOR

Yıllıkta, "Cinsiyete Göre Ölüm Nedenlerinin Dağılımı" başlığında, gebelik doğum ve lohusalık dönemine ilişkin verdiği ölüm oranlarında ortalama, erkekler de katılarak alındı. Buna göre söz konusu nedenlerden hiç ölmeyen erkekler, toplam ölüm oranını da yarıya düşürdü. 2012'de gebelik, doğum ve lohusadan ölüm kadınlarda on binde 4 iken, erkeklerle birlikte toplamda on binde 2'ye, 2013'te kadınların ölümü on binde 19 iken erkekler ortalamaya girince on binde 8'e, 2014'te ise kadınların ölümü on binde 15 iken, erkeklerle birlikte hesaplandığında on binde 7'ye geriledi.

KADIN ÖLÜMÜ 4 KAT ARTTI

Aynı rakamlara göre 2012'de gebelik, doğum ve lahusadan ölümler on binde 4 iken, bu rakamın 2014'te 4 kat artarak on binde 15'e yükselmesi dikkat çekti. Canlı doğumlardaki anne ölüm oranları ise en çok Ortadoğu Anadolu'da gerçekleşti. Bunu sırasıyla Akdenizve Güneydoğu Anadolu bölgeleri izledi.

REKOR YİNE GÜNEYDOĞU'DA

2013'te en çok bebek Güneydoğu'da yaşamını yitirirken, 2014'te de durum değişmedi. Binde 11.6 ile Güneydoğu, gerek gebelikte, gerek doğumda gerek de doğumdan sonra en fazla bebeğin ve 5 yaş altı çocuğun öldüğü bölge oldu. Bunu binde 10'dan yüksek oranlarla sırasıyla, Ortadoğu Anadolu ve Kuzeydoğu Anadolu izledi.

KOMİSYON BAŞKANLARINDAN: ERKEKLER DE DOKUZ DOĞURUYOR

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, konuyu Sağlık Bakanlığı'nın bütçe görüşmeleri sırasında gündeme getirdi. Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığını istatistiklerin halkı yanılttığını söyleyen Atıcı, "Yıllıkta, gebelikten ölen erkek oranı sıfır yazılmış. İkisinin toplayarak ikiye bölüp ortalamasını alınca on binde iki sonucu var. Böylelikle bu rakamı düşük göstermeye çalışmışlar. Vatandaşı yanıltıyorlar" dedi.

Atıcı'nın bu tespitine karşılık Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise herhangi bir yanıt vermedi. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı AKP'li Süreyya Sadi Bilgiç, "Sayın Atıcı, biliyorsunuz erkekler dokuz doğuruyor ya kapıda onunla ilgili olabilir." dedi. Atıcı ise "Ağlanacak halimize gülüyoruz, yani siz espri yapıyorsunuz." karşılığını verdi. (Kaynak:Cumhuriyet)

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2004 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim