• BIST 9079.97
  • Altın 2308.11
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.0287
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Sağlık Bakanlığı 'robotik cerrahlar' yetiştirecek

Sağlık Bakanlığı 'robotik cerrahlar' yetiştirecek
Sağlık Bakanlığı, prostat, böbrek ve mesane kanserlerinde çok başarılı sonuçlar alınan ve erken taburcu imkanı sağlayan robotik cerrahinin daha yaygın kullanılabilmesi için İzmir ya da İstanbul'daki eğitim kampında "robotik cerrahlar" yetiştirecek

YEŞİM SERT KARAASLAN

Sağlık Bakanlığı, prostat, böbrek ve mesane kanserlerinde çok başarılı sonuçlar alınan ve "kansız ameliyat" olarak bilinen robotik cerrahinin Türkiye genelinde daha yaygın kullanılabilmesi için "robotik cerrahlar" yetiştirecek.

Bakanlık Müsteşarı Eyüp Gümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, açık cerrahinin aksine kısa sürede iyileşme sağlayan robotik cerrahinin, üroloji başta olmak üzere kadın doğum, genel cerrahi, kulak burun boğaz ve kalp cerrahisinde uygulandığını söyledi.

Robotik cerrahi ile rahim ve yumurtalık kanserleri, idrar kaçırma, gırtlak ve bağırsak kanserlerinde etkili sonuç alındığını ifade eden Gümüş, bu tekniğin kalp cerrahisinde de kapak operasyonları ve by-pass'da etkin kullanılacağını bildirdi. Gümüş, özellikle kanser hastalarında tümörün tamamının bu yöntemle temizlenebildiğinin altını çizerek, hekim kabiliyetinin başarıyı artıran en önemli faktör olduğunu vurguladı.

Operasyonun herhangi bir komplikasyon gelişmeden tamamlanabilmesi için robotik cerrahi uzmanının, bu alanda yetişmiş, tecrübeli ve yeni gelişmeleri takip ediyor olması gerektiğini vurgulayan Gümüş, uygulamadan daha fazla kişinin yararlanabilmesi için operasyonu yapabilecek hekim sayısının artırılması gerektiğini bildirdi.

-Eğitimlere yurt dışından hekimler de katılabilecek

Gümüş, Bakanlık tarafından bu alanda yetişmiş cerrah sayısını artırma kararı aldıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

"Robotik cerrah yetiştirilmek üzere, Bakanlığın İstanbul ya da İzmir'deki kampında eğitim verilecek.

İzmir Urla'daki hastanemiz boşaltıldı. Orada 4 ameliyathane var. Orada hem acil hizmetler hem de hemşirelere enjeksiyon, damar yolu açma gibi eğitimler maketler üzerinde yaptırılacak.

Bunun dışında karın ön duvarında açılan 0,5-1 cm'lik kesilerden yerleştirilen kamera ve el aletleriyle operasyonun yapıldığı minimal invaziv cerrahi eğitim merkezi, göbek deliğinden ince bir teleskobun karın içine sokularak karın içi organlarının görüntülenmesi ile yapılan laparoskopi ve robotik cerrahi eğitim merkezleri olacak. "

Hayvan laboratuvarlarının da bulunacağı eğitim yerinde, ameliyatların domuzlar üzerinde yapılacağını ifade eden Gümüş, "Robotik cerrahi eğitimlerini bizler, yurt dışında aldık. Bir kişi için 15 bin dolar ödeniyordu. Bu eğitimlere herkes de kabul edilmiyor. Türkiye'de şu anda çok iyi bir robotik cerrahi deneyimi mevcut, ama sayının artırılması lazım. Bu eğitimlere Türkiye dışından Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetleri'nden hekimler de katılabilecek" diye konuştu.

Gümüş, burada verilecek eğitim sonrasında Sağlık Bakanlığından sertifika alınacağını belirterek, "Bakanlık, bu eğitimi sertifikalandıracak. Sertifikadan sonra hayvanlarda yapılan operasyonlarda başarılı olan hekimler, hasta uygulamalarından sonra robotik cerrahi yapabilecek" dedi.

Bu haber toplam 2648 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim