• BIST 9079.97
  • Altın 2308.11
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.0287
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Sağlık Bakanlığı: 'Sağlık Net' sistemi ile ilgili haberler gerçek dışı

Sağlık Bakanlığı: 'Sağlık Net' sistemi ile ilgili haberler gerçek dışı
Sağlık Bakanlığı yayınladığı basın açıklamasıyla "Sağlık Net" sistemi ile ilgili haber ve yorumların gerçek dışı olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı tarafından tüm sağlık verilerinin kayıt altına alınabilmesi amacıyla uygulamaya konulan ve 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren muayenehanelerin de veri gönderiminin zorunlu hale getirildiği “Sağlık Net” sistemi ile ilgili geçtiğimiz günlerde bazı medya kuruluşlarında yer alan haber ve yorumların gerçek dışı olduğunu belirtildi.

Yayınlanan basın açıklamasında Sağlık Net Sistemi ile ilgili şu bilgilere yer verildi;

Toplumun ve tüm bireylerin sağlığını korumak, hastalıkların tedavisinde yaygın ve kolay ulaşılabilir bir sağlık sistemi kurmak, sağlık sektörünü düzenlemek ve denetlemek, Anayasa ve kanunlarca Bakanlığımıza verilmiş bir sorumluluktur.

Bu sorumluluğu yerine getirmede ülke çapında sağlıkla ilgili her türlü verinin toplanması hayati önem taşımaktadır. Sağlık verileri, Cumhuriyetimizin kuruluşundan beri Bakanlığımız tarafından toplanmakta, istatistiksel analizlerden geçirilerek planlama ve hizmet sunumunda belirleyici olarak kullanılmaktadır.

Bu kapsamda sağlık sistemimizde uzun yıllardan beri kişisel sağlık verileri de toplanmakta, ancak hastalar ile karşılaşan ilk sağlık görevlisinden başlayarak Bakanlığımıza kadar tüm aşamalarda kişi mahremiyetine gerekli özen gösterilmektedir. Hasta kayıtları ve dosyaları ile başlayan veri toplama süreci, Bakanlığımıza kadar uzanan bir süreçte gerekli şekilde işlenip analiz edilerek sonlanmakta ve tüm aşamalarda kişi mahremiyeti dikkatle korunmaktadır.

Sağlık kayıtları ve bunlardan oluşan sağlık istatistikleri, daha sonraki aşamalarda gerektiğinde akademik araştırmalara da kaynak oluşturmakta ve bu yönüyle de büyük önem taşımaktadır. Ancak bu alanda da veriler, kimlik bilgilerinden arındırılmakta ve kişi mahremiyetine zarar verilmemesine özen gösterilmektedir.

Haberlere konu olan Sağlık Net sistemi, on yıllardır devam eden veri toplama çalışmalarını ileri teknoloji ile elektronik ortama taşımayı amaçlayan büyük bir ulusal projedir. Sağlık Net ile toplanan verilerin hepsi ulusal ve uluslararası alanda sağlık ölçütü olarak kullanılan parametrelere ilişkin verilerdir. Bu verilerden elde edilen istatistikler toplum sağlığının korunmasına yönelik tüm araştırma ve geliştirme çalışmalarında kullanılmaktadır. 

Toplanan verilerden kişi bazlı olanlar, her bir vatandaşımızın kendi kişisel elektronik sağlık dosyası içinde bulunmaktadır. Elektronik sağlık dosyasının amacı vatandaşlarımıza veya yetki verdikleri hekime kendileri hakkındaki sağlık kayıtlarına erişimine ömür boyu imkan sağlamaktır. Bu erişim, kişilerin kendilerine sunulan sağlık hizmetleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayacağı gibi, hekimlerimizin de hastalarına daha doğru hizmet vermelerini sağlayacaktır.

Elektronik kişisel sağlık kayıtlarının belli standartlara uygun olarak toplanması, güvenli bir şekilde saklanması, doğru zamanda doğru yerden erişiminin sağlanması konusunda gelişmiş tüm dünya ülkeleri çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Bakanlığımızca yürütülen Sağlık Net projesi, bu alanda dünyada önde gelen çalışmalardan birisi durumdadır. Elektronik kimlik kartlarının ülkemizde yaygınlaştırılması projesi ile paralel olarak önümüzdeki yıllarda vatandaşlarımızın bizzat kullanımına açılması planlanmaktadır.

Bakanlıkça toplanan verilerin güvenliği teknik, idari ve hukuki güvence altındadır. Gerçek kişi verilerine hiçbir surette erişim mümkün olmamakta, bu veriler gerekli şekilde şifrelenerek ve/veya maskelenerek, 27001 bilgi güvenliği sertifikasyonuna sahip bir veri merkezinde tutulmaktadır. Hiçbir seviyede hiç bir Bakanlık çalışanı, kişi bazında sağlık bilgisine ulaşamamaktadır. 

663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 47 Maddesi ile Bakanlığımızın bilgi toplama, işleme ve paylaşma yetkisi düzenlenirken 8/j maddesi ile de toplanan verilerin mahremiyetinin sağlanması yükümlülüğü getirilmiştir.

Sonuç olarak Bakanlığımız, görevi olan nitelikli, hızlı, ekonomik ve hakkaniyete uygun sağlık hizmetini toplumun her kesimine, herkese ulaştırmaya devam etmektedir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5920 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim