• BIST 9079.97
  • Altın 2322.672
  • Dolar 32.3501
  • Euro 34.8436
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Sağlık Bakanlığı şimdi de hekimliği sınıflandırıyor

Sağlık Bakanlığı şimdi de hekimliği sınıflandırıyor
Zorunlu mesleki sorumluluk sigortasından sonra Sağlık Bakanlığı şimdi de hekimliği sınıflandırıyor. Sağlık Bakanlığı sürdürdüğü "parası olana sağlık" hamlelerine hekimlere alelacele "zorunlu mesleki ...

Zorunlu mesleki sorumluluk sigortasından sonra Sağlık Bakanlığı şimdi de hekimliği sınıflandırıyor. Sağlık Bakanlığı sürdürdüğü "parası olana sağlık" hamlelerine hekimlere alelacele "zorunlu mesleki sorumluluk sigortası" yaptırarak bir yenisini eklemişti.


Doktorlar için yapılmadığı takdirde ceza yaptırımı getiren yasal uygulama TTB ve SES'in itirazına fırsat vermeden gerçekleştirilmişti. Şimdi ise, toplum sağlığı merkezlerinde çalışan hekimlere "fiilen mesleğini icra etmediği" gerekçe gösterilerek sigorta poliçelerine ödeme yapılmayacağını duyuran Bakanlığa SES İzmir Şubesinden tepki geldi.

KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ SAĞLIK HİZMETİ DEĞİL MİDİR?
Şube binasında dün öğle saatlerinde düzenlenen basın toplantısında Sağlık Bakanlığının bu düzenlemesi hekimlere hürmetsizlik olarak nitelendirildi. SES İzmir Şube Başkanı Dr Ergun Demir ve şube yöneticileri Zeki Şenol İnan, Nurşen Coşkuner'in birlikte yaptığı açıklamada "Koruyucu sağlık hizmetleri sağlık hizmeti değil midir?" sorusunun cevabı istendi.

Toplantıda konuşan SES İzmir Şube Başkanı Ergun Demir, "Sağlık Bakanlığı, tıbbi literatüre geçecek olan yeni bir buluş keşfetti. Okul aşısı yapmak, adli rapor düzenlemek, acil sağlık hizmeti vermek, üreme sağlığı hizmeti vermek, bulaşıcı hastalıkların takibini yapmak, özetle koruyucu sağlık hizmetlerini vermek sağlık bakanlığı tarafından sağlık hizmeti olarak kabul edilmemektedir. Sadece reçete yazan hekimler mesleğini "fiilen" icra edebilirler, koruyucu sağlık hizmeti verenler mesleğini fiilen icra edemezler denilmekte. "Tıbbi kötü uygulamaya ilişkin zorunlu mali sorumluluk sigortası", mevcut yasal düzenleme çerçevesinde mesleğini icra eden bütün hekimlerin sigorta yaptırma zorunluluğu bulunmaktadır" dedi.

KİM DOKTORDAN SAYILACAK?
Bu zorunluluğun kamuda çalışan hekimleri de kapsadığını belirten Demir, "Bu hekimlerimiz de mesleki sorumluluk sigortası yaptırmakla yükümlü olup sigorta primlerinin yarısı çalıştığı kurum tarafından karşılanacaktır şeklinde tebliğ edilmiştir. Mesleki sorumluluk sigortasına ilişkin yasal düzenlemelerin yürürlüğe girmesinden sonra, İl Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezleri'ne gönderdiği yazılı emir ile bütün hekimlerin sigorta yaptırmalarını, prim ödemesine ilişkin dekontların aslını müdürlüğe teslim etmelerini, dekontların tesliminden sonra ödemelerin yapılacağını bildirmiştir. Sağlık Bakanlığı ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, Toplum Sağlığı Merkezlerinde çalışan hekimlerin mesleğini fiilen icra etmediği için sigorta yaptırmak zorunda olmadığını, buna rağmen sigorta yaptıran hekimlerin sigorta primlerinin yarısının ödenmeyeceğini ifade etmektedir" diye konuştu.


"Fizyoloji, Anatomi, Histoloji, Adli tıp ve Preklinikler de çalışan hekimlerde uygulama var mıdır?" diye soran Demir, " Sağlık Bakanlığı şimdiye kadar yürüttükleri sağlıkta dönüşüm programının artık gerçek yüzünü göstermiştir. Sağlık hizmetleri sadece tedavi edici sağlık hizmetleri midir? Reçete yazmayan, ameliyat yapmayan, hastaneleri işletme olarak gören Sağlık Bakanlığı'na para kazandırmayan yani koruyucu sağlık hizmetinde görev yapan hekimler doktor olarak kabul edilmemekte midir?" sorularını yanıtını istedi. TTB ve SES'in konuya ilişkin hukuki zeminde çalışmalarını sürdürdüğünü de ekledi.


(İzmir/EVRENSEL)

 

Bu haber toplam 5061 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim