• BIST 9079.97
  • Altın 2325.64
  • Dolar 32.34
  • Euro 34.8326
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Sağlık Bakanlığı uyardı: aşırı sıcaklar kapıda!

Sağlık Bakanlığı uyardı: aşırı sıcaklar kapıda!
Sağlık Bakanlığı uyardı: Aşırı Sıcaklar Kapıda! Sağlık Bakanlığı, valiliklere gönderdiği genelgede hava sıcaklığı ve nemdeki artış konusunda vatandaşların uyarılmasını istedi.

Hava sıcaklığının bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini belirten Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Doç. Dr. Turan Buzgan, gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.

'Aşırı Sıcaklarda Alınması Gereken Önlemler' konulu genelgeyi valiliklere gönderen Doç. Dr. Buzgan, hava sıcaklıkları ve nemdeki artışın gerekli önlemler alınmadığı takdirde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği uyarısında bulundu. Buzgan, alınması gereken tedbirleri şöyle ifade etti: "İliniz genelinde halkın bilgilendirilmesi, konunun uzman kişiler tarafından aşırı sıcaktan ve güneş ışınlarından korunma yollarına ilişkin eğitici, uyarıcı bilgiler verilmesi amacıyla eğitim programları yapılması ve eğitici materyaller hazırlanarak halkın bilinçlendirilmesi önem arz etmektedir. Bu doğrultuda gerekli uyarıların yapılması, özellikle acil hizmet veren sağlık kuruluşları ve hastaneler başta olmak üzere, tüm sağlık birimlerinin uyarılması suretiyle önlemlerin alınmasının gerekmektedir."

AŞIRI SICAKLARDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Genelgenin ekinde aşırı sıcaklarda alınması gereken önlemler konusunda bilgi veren Dr. Buzgan, sıcak ve en artışı durumunda vücudun terleme yolu ile ısıyı dengelemeye çalıştığını dile getirdi. Buzgan, şunları söyledi: "Aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların (tansiyon düşürücüler, idrar söktürücüler) kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir."

Buzgan, aşırı sıcaklardan etkilenenlerin, 4 yaşından küçük çocukların, bakıma ihtiyacı olanların, hamilelerın, aşırı kiloluların, açık alanda çalışanların, sürekli ilaç alanların, sokak çocuklarının, evsizler ve özellikle kronik hastalığı bulunanlar ile yalnız yaşayan yaşlıların en çok risk taşıyan grup olduğunu ifade etti.

AŞIRI SICAKLARDAN KORUNMA TEDBİRLERİ

Dr. Turan Buzgan, aşırı sıcaktan korunma tedbirlerini şöyle ifade etti: "Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde (10.00-16.00) denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Yoğun fizik aktivite, spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır."

Risk altındaki yetişkinler ve yaşlıların izlenmesi gerektiğine dikkat çeken Buzgan, sık sık duş alınmasını, eller, yüz ve ensenin ıslatılmasını ayrıca bebeklerin daha sık izlenmesini önerdi.

"SUSUZLUK HİSSİ OLMASA BİLE SU İÇİN"

Sıvı alımının da önemine değinen Buzgan, şöyle devam etti: “Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu,ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir."

"KAFEİN, ALKOL VE ŞEKERLİ İÇECEKLER DAHA FAZLA SIVI KAYBINA NEDEN OLUR"

Su dışında sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyunun tercih edilmesini tavsiye eden Buzgan, şu uyarıyı yaptı: "Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3261 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim