• BIST 9524.59
  • Altın 2522.673
  • Dolar 32.5237
  • Euro 34.5672
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Sağlık Bakanlığına mahkemeden tazminat cezası

Sağlık Bakanlığına mahkemeden tazminat cezası
Sağlık Bakanlığı, İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından Temmuz-Ağustos 2009 tarihlerinde 18-35 yaş kadınlara yapılan Kızamıkçık aşı uygulamasında, Kızamıkçık aşısı ...

Konuyla ilgili SES İzmir Şubesi tarafından yapılan açıklama şöyle;

Temmuz-Ağustos 2009 Tarihlerinde 18-35 yaş kadınlara uygulanan Kızamıkçık aşı kampanyasının planlaması, yürütülmesi ve sonraki izlem dönemlerinde yapılan vahim hatalar nedeniyle (küretaj yapılarak) gebelikleri tahliye edilen annelere acı ve elem çektiren Sağlık Bakanlığına mahkemeden tazminat cezası verildi!

 

         Sağlık Bakanlığı, İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından (2011/677 karar no) Temmuz-Ağustos 2009 tarihlerinde 18-35 yaş kadınlara yapılan Kızamıkçık aşı uygulamasında, Kızamıkçık aşısı  hasta bilgilendirme ve onama formu oluşturmadığı, hastaya bu yönde bilgi ve eğitim verildiği hususunun kanıtlanamadığının görüldüğü ifade edilerek  bu  durumda davacının  Kızamıkçık  aşısı  uygulanması sonrasında  gebe  olduğunun  anlaşılması  üzerine, gebeliğini  sonlandırılması  zorunda  kalınmasında  davalı  idarenin  hizmet  kusuru  bulunduğu ve davacıların  bu olay  sonucunda bebeklerini  kaybetmesi  nedeniyle  ağır  elem  ve  acı  duydukları  sonucuna  varıldığından, davacıların bu nedenle uğradığı manevi zararın davalı İdare tarafından tazmini hükmederek, olayda İdarenin hizmet kusuru ile sonucunda yarattığı acı ve üzüntünün ağırlığı dikkate alınarak Toplam 15.000.00 TL manevi tazminatın davalı idarece davalılara ödenmesine karar  verilmiştir.

 

         KIZAMIKÇIK AŞI UYGULAMASINDAKİ VAHİM HATA NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTI

         Sağlık Bakanlığı’nın 12.06.2009 Tarih ve 17932 sayılı yazılarına istinaden Temmuz-Ağustos 2009 Tarihlerinde Aile Hekimliği pilot uygulaması yapılan 33 ilde 18-35 yaş grubu kadınlara 1 doz Kızamıkçık aşısı uygulanmıştı.

Gebe kadınlara doğumsal Kızamıkçık Sendromu riski nedeni ile Kızamıkçık aşısı yapılmaması ve kızamıkçık aşı uygulaması sonrasında 4 haftalık dönemde gebe kalınmaması gerekirken, yüzlerce gebe kadına Kızamıkçık aşısı yapıldığını, gebe kadınlara ve ailelere yeterli danışmanlık hizmet verilmemesi sonucunda gebelerin panik içinde küretaj olarak gebeliklerini tahliye ettirdiklerini, toplum sağlığının nasıl hiçe sayıldığını,  sendikamız SES,  duyarlılık göstererek basına ve kamuoyuna duyurmuş ve Sağlık Bakanlığını uyararak tarihe not düşmüştü.

 

         SAĞLIK BAKANLIĞI İSE GERÇEKLERİ ÖRTMEYE ÇALIŞMIŞTI

Sağlık Bakanlığı,    uygulama hatası sonucu aşı yapılan gebeleri Prenatal (doğum öncesi)  tanı merkezi olan referans merkezlerde izlemek ve danışmanlık hizmeti vermek yerine, konunun medyada yer alması üzerine yaptığı açıklama ile, basını tehdit etmiş, sendikamızın açıklamalarını kamuoyunu yanıltıcı, yanlış bilgilendirici, bilimsellikten uzak ve itibar edilmemesi gereken açıklamalar olarak değerlendirmiş, İzmir ilinde aşı yapılan gebe sayısını da 135 olarak açıklayarak gerçekleri gizlemeye çalışmıştı.      

 

         BAKAN İMZALI GİZLENEMEYEN GERÇEKLER

         Adana Milletvekili Prof Dr. Nevin Gaye Erbatur’un konuyla ilgili verdiği yazılı soru önergesine, Sağlık Bakanı Recep AKDAĞ’ın 31-12-2009 tarihinde verdiği cevapta;

‘’33 ilde aşı sırasında gebe olan, ya da aşı olduktan sonra 4 hafta içinde gebe kalan 1554 kişi olduğu bunlardan numune alınarak tetkik yapıldığını, İzmir ilinde ise aşı sırasında gebe olan ya da 4 hafta içinde gebe kalan kadın sayısının 255, bu nedenle küretaj olan kadın sayısını 58 olarak’’  bildirmiştir.

 

         ÖNCE HASTANA ZARAR VERME İLKESİ

         Toplum sağlığını teklikeye sokan,  en temel insan hakkı olan ‘’yaşam hakkı‘’nı ihlal  eden  uygulamalar  ısrarlı  uyarılarımıza  rağmen gerçekleşmiştir.

18-35 yaş kadınlara 2009 yılında yapılan Kızamıkçık aşı uygulamasında vahim hatalar işlenmiştir.  Sağlık Bakanlığının ağır ihmali vardır. Sağlık Bakanlığı bu hatalar zinciri ve olayı örtme gayretleri nedeni ile vatandaşlardan, küretaj edilerek tahliye edilen bebekler nedeniyle anne ve babalardan özür dilemelidir. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri sendikası olarak bir Koruyucu Sağlık hizmeti olarak bağışıklama hizmetlerini önemsiyor ve destekliyoruz. Bağışıklama hizmetlerinin Sağlık Ocakları ekibince yürütüldüğü dönemde topluma dayalı uygulamalarla çocuk felci ve kızamık hastalıklarına karşı kazanılan başarıların sürdürülmesi, diğer hastalıklara karşı da yurttaşlarımıza aşı ile önlenebilir hastalık riskinden arınmış ya da olabildiğince azaltılmış ortamda yaşama haklarının teslimi hususunda Sağlık Bakanlığını bilim ve deneyime hürmet etmeye davet ediyoruz.   

Bu haber toplam 3268 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim