• BIST 9079.97
  • Altın 2307.515
  • Dolar 32.3424
  • Euro 35.0714
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Sağlık Bakanlığı'ndan 2013 yılı değerlendirmesi

Sağlık Bakanlığı'ndan 2013 yılı değerlendirmesi
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu “2013 Değerlendirme ve Sağlıkta Gelecek Vizyonu” toplantısında basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Bakanlık görevini aldığı 24 Ocak 2013’ten bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Bakanı Dr. Müezzinoğlu, daha sonra sağlıkta gelecek vizyonu konusuna değindi. Bir yıl önce eski Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’dan görevi devraldığını hatırlatan Bakan Müezzinoğlu, o günden sonra yüksek tempoyla çalıştıklarını belirtti. Bu süreçte basın mensuplarının da önemli bir sorumluluk üstlendiğini ifade eden Müezzinoğlu, “Millete şifa sunmak için hayırlı hizmetler yaptık. Basın da ilgi gösterdi. Mesleğin hakkını verdi” dedi. Sağlık hizmetlerini hakkaniyetli, erişilebilir ve çok daha nitelikli kılmak için yoğun bir çaba sarf ettiklerini vurgulayan Müezzinoğlu, "Biz hizmet bayrağını 24 Ocak 2013’te devraldık. Temel hedefimiz vatandaşımızın sağlık hizmetlerine erişimini daha da kolaylaştırmak, önleyici ve koruyucu sağlık hizmetlerinde yepyeni bir dönem yürütmektir” diye konuştu.

Türkiye’nin dört bir tarafına dev hastaneler 

İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde 14 ilde kamu-özel işbirliği ile gerçekleştirilecek olan 15 Şehir Hastanesi ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Binası için toplu imza töreni yapıldığını ifade eden Bakan Müezzinoğlu, şöyle devam etti: “Bunların ardından; Ankara Bilkent, Adana, Ankara Etlik, Manisa, Elazığ ve Gaziantep Şehir Hastanelerinin temellerini attık. Ayrıca Hatay 750 Yataklı Devlet Hastanesini, 400 Yataklı Edirne, 300 yataklı Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni açtık. Acil Sağlık Hizmetlerinin yurdumuzun dört bir yanında en iyi şekilde sunulmasını sağlamak adına 2013 Mart ayında 484 ambulans ve UMKE aracını hizmet sunduk.”     

Aile Hekimliğinde yeni dönem

Aile Hekimliği uygulamasını yaygınlaştırdıklarını anlatan Müezzinoğlu, Aile Hekimliği sayısının 2013 itibariyle 21 bin 200’e ulaştığının bilgisini verdi. Bakan Müezzinoğlu, “Aile Hekimi başına düşen nüfusu 2017’e kadar 3 binin altına düşüreceğiz. Aile Hekimliğinde yaşa özel periyodik muayeneleri başlatıyoruz. Aile Hekimlerini, diyetisyen, psikolog, sosyal çalışmacı ve çocuk gelişimcisi personel ile desteklemeyi planlıyoruz. Obezite İle Mücadele Programını Uygulamaya aldık. 2017’e kadar obez nüfus oranını neredeyse bugün yüzde 30-31’lerde olan bu oranı yüzde 25’e, bugün yüzde 75’lerde olan egzersiz yapmayan nüfus oranı yüzde 50’ye indireceğiz” ifadelerini kullandı.    

Koruyucu sağlık hizmetleri ücretsiz                                 

Koruyucu sağlık hizmetlerinin önemine dikkat çeken Bakan, birinci basamak koruyucu hekimlik hizmetlerinin ücretsiz bir şekilde sunulduğunu söyledi. Bugün itibariyle 13 hastalık dalında aşı yaptıklarını belirten Müezzinoğlu, şunları kaydetti: “Aşılama hizmetlerini tamamen ücretsiz sunuyoruz. Erişkin aşılama programımızı geliştiriyoruz. Dünyada ilk kez karekod destekli elektronik aşı takip ve soğuk zincir izleme sistemini uygulamaya başladık. Suriye’de çocuk felci salgını olduğu bilgisi alındıktan sonra Bilim Kurulumuzca ülkemize hastalık girişinin engellenmesi amacıyla tedbirler aldık. Bu kapsamda; Suriye ile sınırı olan illerimizde ve Adana’da bulunan 5 yaş altı çocuklara çocuk felci aşısı yaptık.”    

Taramaların kapsamı genişletildi 

Yenidoğan taramalarının kapsamının genişletildiğini söyleyen Sağlık Bakanı, Kistik Fibroz hastalığını da bu kapsama alındığını belirtti. Koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetlerini bütün vatandaşlara ulaştırmak için yoğun bir çaba sarf edildiğini belirten Müezzinoğlu şunları kaydetti: “İşitme taramasını okul çağı çocuklarında da başlatıyoruz. Okul öncesi çocuklarda görme taraması yapıyoruz. Ergen Sağlığı Danışma Merkezlerimizi yaygınlaştırıyoruz.  55 ilde 85 sağlık tesisinde 600 yatakla Anne Oteli hizmeti sunuyoruz.”   

Her şey sağlıklı yaşam için                             

Türkiye’de sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması için uygun çevre koşullarının hazırlanması amacıyla bir dizi program başlatıldığını ifade eden Bakan Müezzinoğlu, “Türkiye, Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı dahilinde 2013 Ekim ayında Dünya Yürüyüş günüyle başlattığımız etkinliklerimizi, 2014 ‘Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı’ ilan ederek taçlandırdık. Ekmekte kepek oranının artırılması, yüksek enerjili gıdaların ve tuzun azaltılması, toplu yemek tüketilen yerlerde sağlıklı menü uygulamaları, okullarımızda sağlıklı beslenme bilinci faaliyetlerini başlattık” diye konuştu.    

Tütünle mücadeleye devam                        

Tütünle mücadele programına karalılıkla devam ettiklerinin altını çizen Bakanımız Dr. Mehmet Müezzinoğlu, şöyle devam etti: “Tütünle mücadelede dünya birincisiyiz. DSÖ tarafından belirlenen bütün kriterlerde başarılı ilk ve tek ülke olduğumuza dair DSÖ beratı Sayın Başbakanımıza 31 Mayıs tarihinde takdim edildi. Mücadeleye devam ediyoruz.”    

360 bin kişiye evde sağlık hizmeti

Yatağa bağımlı hastalar için evde yapılması gereken tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarda önemli bir mesafe kaydedildiğini dikkat çeken Dr. Müezzinoğlu, 2013’te yaklaşık 360 bin kişiye evde sağlık hizmeti verdik. İhtiyacı olan herkese bu hizmeti ücretsiz sunmaya devam edeceğiz” dedi.

Gereksiz ilaç tüketiminin önüne geçilecek

Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem Planını 2013 – 2017’yi programının hazırladığını ifade eden Müezzinoğlu, şöyle devam etti: “Aile hekimlerine reçeteleri ile ilgili olarak aylık bilgilendirmeler yapıyoruz. 2014’ün sonunda kadar hekimlerimizin sisteme dâhil olmasını ve internet ortamından bilgilendirilmesini hedefliyoruz. Amacımız, gereksiz ilaç tüketiminin önüne geçmektir.” İlaç Takip sistemini daha işlevsel hale getirildiğini söyleyen Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, “İlacın geçtiği her aşamayı kontrol, takip ve denetim altına aldık. Bu sistem, karekod kullanılan ve izleme yapılabilen dünyadaki ilk yaygın uygulamadır” diye konuştu.    

Organ bağışı, nakli ve TÜRKÖK Projesi 

Organ bağışı ve nakli konusundaki hizmetlere de değinen Müezzinoğlu, Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) projesinin protokolünü Kızılay ile imzaladıklarını belirterek, önümüzdeki aylarda uygulamaya geçirileceğinin bilgisini verdi.    

Sağlık turizmine vergi muafiyeti                                       

Sağlık turizmi kapsamında elde edilen gelirlere vergi muafiyeti getirildiğini ifade eden Müezzinoğlu, 6 dilde hizmet veren yurtdışı hasta danışma hattının hayata geçirildiğini söyledi. Bakan Müezzinoğlu, şunların kaydetti: “Konaklama tesislerinde sağlık kuruluşu işletme imkânı sağladık. Türkiye’nin sağlık potansiyelini geliştirme, katma değere dönüştürme ve hizmet sunumunu iyileştirme çalışmalarımız devam ediyor.”

Serbest Sağlık Bölgeleri Kuruyoruz

Türkiye’de Serbest Sağlık Bölgelerinin kurulabilmesinin önünü açtıklarını anlatan Bakan, sağlık alanında bölgesel cazibe merkezi olma yolunda gerekli çalışmaların devam ettirildiğini belirtti.      

Ulaştırma filosu genişliyor 

Yerli sanayi katılımı ile ilaç ihraç edebilen bir sağlık sektörünün temellerinin atılacağını vurgulayan Müezzinoğlu, “AR- GE teknolojik işbirliği Off – set uygulamalarını hızlandırıyoruz. Acil Sağlık Hizmetlerinin daha hızlı ve etkin sunulması adına 2014 yılı içerisinde 702 yeni ambulansı illerimize teslim edeceğiz. Ayrıca uçak ambulans filomuz aktif uçak sayısını da Nisan ayı itibari ile artırmış olacağız” diye konuştu.    

Tehditlere karşı erken uyarı sistemi 

Halk sağlığı tehditlerini izlemek ve yönetmek üzere 7/24 esaslı çalışan erken uyarı ve cevap sistemini uyguladıklarını hatırlatan Baakan Müezzinoğlu, bu şekilde tehdidin kaynağından kontrol edilmesini hedeflendiğini söyledi. Şikâyet esaslı denetim anlayışından risk esaslı denetim anlayışına geçtiklerini dile getiren Sağlık Bakanı, “Sağlık beyanıyla satışa sunulan ürünlerle ilgili internet ve tv yoluyla yapılan yanıltıcı reklamların önlenmesi amacıyla yönetmelik çıkardık” dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4131 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim