• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 24 °C

Sağlık Bakanlığından muayenehane hekimlerine müjde

Sağlık Bakanlığından muayenehane hekimlerine müjde
Sağlık Bakanlığı tarafından muayenehane hekimlerinin muayenehane açma prosedürüne ilişkin sorunlarını çözmek amacıyla Sağlık Bakanı Recep Akdağ talimatlarıyla yeni bir düzenleme yapıldığı açıklandı.

Sağlık Bakanlığı tarafından muayenehane hekimlerinin muayenehane açma prosedürüne ilişkin sorunlarını çözmek amacıyla Sağlık Bakanı Recep Akdağ talimatlarıyla yeni bir düzenleme yapıldığı açıklandı.

Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından yapılan açıklama şöyle;

Muayenehane hekimlerinin muayenehane açma prosedürüne ilişkin sorunlarını çözmek amacıyla Sayın Bakanımızın talimatlarıyla yeni bir düzenleme yapılmıştır. 

 

Muayenehane hekimlerinin, “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte” muayenehanelerden istenen şartların, mevcut muayenehanelerde yerine getirilmesinin çok zor olduğunu ifade etmeleri üzerine, Sayın Bakanımız taraflarla birkaç kez bir araya gelmiştir.

 

Bakanlığımız tarafından, sorunun çözümüne yönelik öncelikle, muayenehanelerin ilgili yönetmelikte belirtilen fiziki şartlara uyumu, imar ve özürlüler mevzuatı çerçevesinde değerlendirilmiştir. Diğer taraftan muayenehanelerin bulunduğu yapıların durumu mevcut yapı stoku yönünden ayrıntılı bir biçimde tetkik ettirilmiştir. Tespit edilen sorunlarla ilgili değişiklikler yapılmıştır.

 

Yapılan değişiklikler, yasal çerçeve içerisinde mümkün olan en geniş mutabakat sağlanarak gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, hazırlanan taslak yönetmelik, taraflarca da oldukça memnun edici bulunmuştur.

 

Yönetmelik, Resmi Gazetede yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir.

 

Yönetmelikteki değişikliklerin özeti karşılaştırmalı olarak ekte sunulmuştur.

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.  


 

 

YENİ YÖNETMELİK NELER GETİRİYOR

 

 

 

DEĞİŞİKLİK ÖNCESİ

DEĞİŞİKLİK SONRASI

Mevcut muayenehaneler için 3/8/2011 tarihine kadar uyum süresi belirlenmişti.

Mevcut muayenehanelere uygunluk için 4 yıl ek süre verilmesi ve deprem raporundan muaf tutulması yönünde düzenleme yapılmıştır.

Asansör girişi için, en az 80 santimetre; merdivenler için, basamak yüksekliği, 16-18 santimetre, basamak genişliği 30-33 santimetre, sahanlığın genişliği en az 1,30 metre; kapılar için 90 ve 110 cm ölçüleri öngörülmekteydi.

Giriş, kapı, asansör, merdiven, tuvalet, lavabo vb. fiziki alanların İmar Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun düzenlenmesi öngörülmüştür.

Depreme dayanıklılık raporu ve binada yangına yönelik tedbirlerinin alındığına ilişkin belge tüm binalar için istenmekteydi.

Yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi başvurusu Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 19.08.2008 tarih ve 26972 sayılı değişikliğinden sonra yapılmış binalarda istenmemesi öngörülmüştür.

Kadın hastalıkları ve doğum ile üroloji muayene odalarında tuvalet bulunma zorunluluğu bulunmaktaydı.

Ultrasonografi(USG) yapılan kadın hastalıkları ve doğum muayene odasının ve ürodinami işlemi yapılan üroloji muayene odasının yakınında, hastaların mahremiyete uygun olarak bekleme salonundan ayrı bir bölümden geçişinin sağlandığı tuvalet bulunması kaydıyla, kadın hastalıkları ve doğum ile üroloji muayene odalarında tuvalet bulunma zorunluluğu kaldırılmıştır.

Yardımcı sağlık personeli istihdamı zorunluydu.

Yardımcı sağlık personeli istihdamı zorunlu olmaktan çıkarılmıştır.

Bir muayenehanede tek hekim çalışabilmekteydi.

Yeterli fiziki mekân varlığında, ayrı ayrı ruhsat almak kaydıyla birden fazla hekimin aynı mekânda müşterek muayenehane faaliyeti gösterebilmesi öngörülmüştür.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3425 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim