• BIST 9463.25
  • Altın 2494.948
  • Dolar 32.5951
  • Euro 34.7855
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Sağlık bakanlığı'nın dedektifleri dizi peşinde!

Sağlık bakanlığı'nın dedektifleri dizi peşinde!
Dizilerde, organ naklinin mafya tarafından sokak aralarında yapılıyor şeklinde gösterilmesi bakanlığı harekete geçirdi. Dizi takip birimi kuran bakanlık, vatandaşların bağıştan caydığını belirterek yapımcılara bilgi verecek.

Sağlık Bakanlığı, dizilerde organ nakillerinin mafya tarafından yapılıyor gibi gösterilmesi ve nakil yöntemlerinin yanlış işlenmesi üzerine harekete geçti. Organ naklinin dizilerde anlatıldığı gibi sokak aralarında, evlerde ve organın buz kutularına koyularak yapılamayacağını ifade eden Sağlık Bakanlığı Organ Doku Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanı Arif Kapuağası, dizilerin mercek altına alınacağını bildirdi.

Daire Başkanlığı bünyesinde takip merkezi kurma hazırlığı yaptıklarını kaydeden Kapuağası, organ naklini tıbba uygun yapan dizi yapımcılarına teşekkür ziyaretinde bulunacaklarını söyledi. Organ naklini mafya yapıyor şeklinde ve tıbbi olarak yanlış gösteren dizi yapımcılarına ise naklin nasıl yapıldığının anlatılacağını kaydetti.

NAKİL İÇİN DOKULAR UYMALI

Dizilerde yanlış işlenen organ naklinin vatandaşı olumsuz etkilediğini ifade eden Kapuagası, bu algı yüzünden vatandaşın organlarını bağışlamaktan çekindiğini söyledi. “Dizilerde organ nakli denilince akıllara mafya geliyor” diyen Kapuağası, bir insanın hastane dışında bir yere götürülerek organlarının alınmasının söz konusu olamayacağını aktardı. Organların nakil edilebilmesi için doku uyumu olması gerektiğini dile getiren Kapuağası, organ bağışçılarına ait bilgilerin sadece bakanlıkta olduğunu vurguladı. Kapuağası, dizilerde organını bağışlayan kişinin mafyanın eline düşeceği algısının yanlışlığına işaret ederek organın hangi hastaya uyumlu olduğu bilgisinin sadece bakanlıkta tutulduğunu belirtti.

Yanlışların en fazla polisiye dizelerde işlendiğini söyleyen Kapuağası, naklin ev ortamında değil ameliyathane ortam ve hijyenlerinde yapılabileceğini aktardı.

BUZLAR İÇİNDE UYANIYOR

Organların nakil anına kadar özel maddelerle korunduğunu belirten Kapuağası, dizilerde bunun ihlal edildiğini, sadece buz kutlarının kullanıldığını kaydetti. Dizilerde özellikle böbreği alınan kişinin küvette buzlar içinde uyandığı sahnelerin olduğuna işaret eden Kapuağası, “Böbreği alınmış biri hastanede olur. Ama televizyonda hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Yüz naklinde dünya lideriyiz

Dünyada ilk kez 2005 yılında Fransa’da yapılan yüz nakli, Türkiye’de ilk olarak 21 Ocak 2012’de yapıldı. Türkiye’de bugüne kadar 7 kişinin hayatı ameliyatla değişti. Türkiye’nin ilk yüz naklini yaparak tıp literatürüne adını yazdıran Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi, gerçekleştirdikleri 5 nakille de dünyada tek olma özelliği taşıyor. Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özkan dünyada şimdiye kadar 30 civarında yüz nakli operasyonu gerçekleştirildiğini söyledi. Özkan, dünyada ilk alt üst çene, göz kapağı ve gözyaşı kanalları nakillerinin merkezlerinde yapıldığını vurguladı.

 

Selvi ÇELİK

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1995 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim