• BIST 9141.48
  • Altın 2325.41
  • Dolar 32.3762
  • Euro 35.0131
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Sağlık Bakanlığı'nın psikolojisini bozduğu psikologlar sokağa iniyor

Sağlık Bakanlığı'nın psikolojisini bozduğu psikologlar sokağa iniyor
Psikologlar TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek kabul edilen 441 sayılı kanunun onaylanmasını engellemek için 17 Nisan Pazar günü Ankara Abdi İpekçi Parkı'nda bir eylem düzenleyecek.

Psikologlar, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek kabul edilen 441 sayılı kanunun onaylanmasını engellemek için 17 Nisan Pazar günü Ankara Abdi İpekçi Parkı'nda bir eylem düzenleyecek.

Genç Psikologlar Birliği, Alternatif Psikolog Girişimi ve Tüm Psikologlar Derneği yaptıkları ortak açıklamada, TBMM Sağlık Komisyonunda yıllardır yasal zemine kavuşmak isteyen Psikologları da kapsayan bir kanun (441 sayılı) üzerinde görüşüldüğü ifade edilerek, "Maalesef kanunun için hem Psikologları mağdur edici hem de anayasa ve yasalara aykırı ibareler bulunmaktadır. Halen Genel Kurula inip kabul edilmek üzere olan bu yasa teklifi ciddi marazlar taşımaktadır. Öncelikle bu yasa teklifiyle Psikoloji mezunu olanların görev yapmaları imkânsız hale getirilirken, psikoloji mezunu olmayanlara da akademik kariyerle Klinik Psikolog olma yolu açılmış olmaktadır" denildi.

Psikoloji lisans mezunları ya da Klinik Psikoloji alanda yüksek lisans yapamamış ve başka alanlarda yüksek lisans yapmış Psikoloji mezunları olarak asla klinik yüksek lisans yapmaya karşı olmadıklarını söyleyen Psikologlar, "Ancak her yıl bu programı açmış üniversitelerin 5- 10 kişinin kabul ettiği yüksek lisans programlarına katılmak da neredeyse imkânsızdır" dedi.

-PSİKOLOGLAR TEKNİSYENE DÖNÜŞTÜRÜLMEK İSTENİYOR-

Bu yasa taslağıyla, Psikoloji mezunlarının meslek unvanına sahip olmaktan çıkartılarak birer teknisyene dönüştürülmek istendiğini ifade eden Psikologlar, "Bu yasa başta Anayasanın eşitlik ilkesi olmak üzere pek çok maddesine de aykırıdır. Bugün 4 yıl okuyan mühendislik yapabiliyor, 4 yıl okuyan savcılık, hâkimlik yapabiliyor ama bizim bu hakkımız elimizden alınıyor. Bu yasa tasarısıyla diğer meslek gruplarının lisans eğitimleri yeterli görülürken, psikoloji mezunları yetersizlikle itham edilmektedir. Fizyoterapist lisans mezunu, odyometrist lisans mezunu, diyetisyen lisans mezunu v. b. olarak yeterli görülürken, Sağlık Bakanlığı'nda çalışacak olan psikologda yüksek lisans şartı aranmaktadır. Bu da anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır" dedi.

Açıklamada, psikologların Ankara'da Sağlık Bakanlığı yanında Abdi İpekçi parkında en az bin psikolog bir yürek olup "anayasaya aykırı, hukuk dışı" bu kanunu protesto edecekleri belirtildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3359 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim