• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 16 °C

Sağlık bütçesinin 3'te 1'i ilaca gidiyor

Sağlık bütçesinin 3'te 1'i ilaca gidiyor
Aksaray SGK İl Müdürü Saffet Çalışkan, bilinçsiz ilaç tüketimi ve ilaç israfını önlemek adına geniş kapsamlı çalışmalar yapıldığını söyledi.

Aksaray SGK İl Müdürü Saffet Çalışkan, bilinçsiz ilaç tüketimi ve ilaç israfını önlemek adına geniş kapsamlı çalışmalar yapıldığını söyledi.

Bilinçsiz ilaç tüketimini ve ilaç israfını önlemek için çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini aktaran Aksaray SGK İl Müdürü Saffet Çalışkan, SGK olarak ilaçla ilgili çok yönlü çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Sağlık bütçesinin 45 milyar lira olduğunu hatırlatan Çalışkan, bu bütçenin 3’te 1’inin ilaç harcamalarına gittiğini belirterek, “Kurum olarak ilaçla ilgili çok yönlü tedbirler alıyoruz. Bir tanesi de ilaç kullanımını daha bilinçli hale getirmek. 2012 yılında bin hanede anket yapıldı. Şimdi 26 ilde 10 bin hanede anket yapılması planlanıyor. İlk yapılan çalışmanın sonucunda Türkiye genelinde her evde ortalama 10,6 kutu ilaç bulunduğu tespit edildi. 18 milyon hanede yaklaşık 190 milyon kutu ilaç bulundu. Hanedeki ilaçların yüzde 88'i reçeteli olarak temin edilmiş. Dolayısıyla kurumumuz tarafından bunların ödemesi yapılmış. Bu ilaçların yüzde 8,1'inin son kullanma tarihi geçmiş. Yani, 15,4 milyon kutu ilacın son kullanma tarihi geçmiş. İlaçlar tıbbi atık konteynerlerine değil çöpe atılıyor. Hane başına atılan ilaç sayısı ortalama 2 adet” ifadelerini kullandı.

İLACI BİLİNÇLİ TÜKETMELİYİZ

Bir amaçlarının da gereksiz ve bilinçli ilaç kullanmayı sağlamak olduğunu belirten Saffet Çalışkan, “Dolayısıyla gereksiz yanlış ilaç kullanımlarının önüne geçilebilirse, sağlık alanında yaptığımız gereksiz harcamaların önüne geçilmiş olacak. Ayrıca ilaç basit bir şey değil. İlacı kesinlikle bilinçli tüketmeliyiz. Herkes kendi bildiği veya istediği doğrultuda ilaç tüketemez. Sadece hastaneler ve eczaneler yönüyle değil, vatandaş açısından, yani talebi kontrol etmek açısından da birtakım tedbirler alınıyor. Akılcı ilaç kullanımı kampanyası sürdürülecek” diye konuştu.

SAĞLIK BÜTÇESİNİN 3’TE 1’İ İLACA GİDİYOR

Yapılan araştırmalarda geçmiş yıllarda 2 kez doktora giden vatandaşın şimdi 7 kez doktora gittiğini tespit ettiklerini belirten SGK İl Müdürü Çalışkan, “Doktora erişim açısından bakıldığında vatandaşımız yılda 2 kez doktora giderken şu anda bu 7 civarında sağlanıyor. İlaç kullanımında rakamlar artıyor ama birden bire yükselişler yok. 45 milyar sağlık bütçemizin üçte biri ilaç harcamalarına gidiyor. Bu kesinlikle kontrol altında tutulması gereken bir rakam” şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1781 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim