• BIST 9079.97
  • Altın 2308.186
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.112
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Sağlık çalışanına sözlü hakarete 8 bin TL ceza!

Sağlık çalışanına sözlü hakarete 8 bin TL ceza!
Manisa’da, 112 acil yardım ekibi çalışanlarına yönelik hakaret içeren sözlü şiddet olayı cezasız kalmadı.

Sağlık Bakanlığı tarafından 2012 yılında uygulamaya konulan Beyaz Kod uygulaması Manisa’da meyvesini verdi. Manisa’da 29 Aralık 2014 tarihinde 112 Acil Yardım ekibine, hasta yakını tarafından gerçekleştirilen hakaret olayı ile ilgili adli mercilere yapılan başvuru sonucu açılan dava sonuçlandı. Manisa 1. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından görülen davada 112 Acil Yardım ekibine, hakaret içeren sözler söyleyen hasta yakını mahkeme tarafından 8 bin 840 TL idari para cezası aldı. Mahkeme ayrıca, hasta yakınının para cezasının yanı sıra 5 yıl denetim süresine tabi tutulmasına karar verdi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Manisa İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Kaplan, “Bakanlığımız, beyaz kod uygulaması altında sağlıkta bir sözel veya bir fiziksel hakarete karşı hukuki bir destek birimi oluşturarak avukatlık birimiyle sağlık çalışanlarına bu hizmeti herhangi bir ücret ödemeden karşılıksız olarak vermektedir. Sağlık çalışanları oldukça özverili ve fedakar çalışmakta. İlimizde 128 beyaz kod uygulaması yapılarak, şiddete sözlü ya da fiili olarak uygulayan sağlık çalışanlarımız için gerekli hukuki alt destek verilmiştir” dedi.

Şiddet konusunda bakanlığın ciddi gayretler gösterdiğini belirten Dr. Kaplan, “Vatandaşlarımızın özellikle sağlık hizmetleri ile ilgili sıkıntılarını yaşadıklarında her hastanemizde sağlık iletişimi hasta hakları birimlerimiz var. Buraya başvurabilirler. Problemleri bu yönden hasta hakları birimi ile görüşerek çözmeleri hizmetimizin kalitesini ve kendilerinin sıkıntılarını çözme noktasında daha mantıklı bir çözüm oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.

Manisa 1. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararın sağlık çalışanları olarak kendilerini rahatlattığını belirten Dr. Kaplan, sözlerini şöyle tamamladı:

“1. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 29.12.2014 tarihinde 112 hizmeti isteyen bir hastamız için ekiplerimiz kısa sürede olay yerine vardı. Fakat hasta yakınları tarafından sözlü hakarete uğramışlardır. Bu noktadan bu sağlık çalışanlarına yapılan şiddete karşı beyaz kod uygulaması başlatarak gerekli inceleme başlatılmış ve 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararda hakaret içeren bu sözlerden dolayı bu fiili yapanlar hakkında 8 bin 840 TL’lik bir idari para cezası verilerek 5 yıl süreli ve denetimli serbestlik uygulamasına tabi tutulmasına yönelik karar verildi. Özellikle hasta yakınlarımızın ve çevremizdeki insanların sağlık hizmetlerinin daha iyi daha verimli sürdürebilmesi için çalışma ortamlarının rahatlatılması noktasında bu karar bizi sağlık çalışanları olarak ciddi manada rahatlatmıştır. Tabii ki 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nin verdiği karar bir emsal teşkil edecektir.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4131 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim