• BIST 9104.98
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Sağlık harcamaları artar

Sağlık harcamaları artar
Eczacılar: İlaç markette satılırsa sağlık harcamaları artar

Türk Eczacıları Birliği 2. Başkanı Harun Kızılay, marketlerde ilaç satılması sisteminin Türkiye'de uygulanamayacağını, aksi halde ilaç harcamalarının katlanarak artacağını savundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, marketlerde ilaç satışı yapılabileceği yönündeki açıklamaları konuyu tartışmaya açtı. Market eczane sisteminin Türkiye şartlarında uygulanabilir olmadığını savunan TEB 2. Başkanı Harun Kızılay, "Avrupa Birliği (AB) müktesebatını yerine getirmeye çalışan bir ülkede market eczane yöntemi bilimsel, hukuksal ve ekonomik sorunları da beraberinde getirir. İlaç harcamaları katlanarak artar. Doktor ve eczacının devreden çırakılması durumunda ipin ucu kaçar." dedi.

İlçların marketlerde satılmasının bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getireceğini ileri süren Kızılay, "Vatandaşın bilimsel danışmanlık almadan ilaç kullandığında ortaya çıkabilecek toksik problemlerin giderilmesi için de ayrıca ilaç kullanması gerekecektir. Bu da sağlık harcamalarını arttırır. Bu nedenlerden dolayı market eczane sistemi doğru da değil. Biz ilacın reklamına da eczane dışında satılmasına da karşıyız." diye konuştu.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) eczanelerle sözleşmesini tek taraflı feshettiğini ifade eden Kızılay, önemli bir hatırlatmada bulundu: "16 Ocak 2010 tarihinden itibaren SGK ile bir sözleşmemiz yok. Eğer yeni sözleşme yapılmaz ise vatandaş ilacı cebinden para ödeyerek almak zorunda kalacak. Gidecek SGK kuyruklarında bunun parasını tahsil etmeye çalışacak."

Konya Eczacı Odası Başkanı Tevfik Göçer de ilaçların marketlerde satılması fikrinin 15 yıldır tartışıldığını ve Türkiye'ye uygun olmadığına karar verilerek gündemden düştüğünü dile getirdi.

SGK ile anlaşmazlık neticesinde yeniden gündeme taşınan bu uygulamanın hayata geçirilmesi için büyük sermaye sahiplerinin hükümete baskı yaptığını öne süren Göçer, bu uygulamanın sakıncaları bulunduğunu belirtti.

Amerika'da kişi başına düşen ilaç tüketiminin 900 Dolar, Türkiye'de ise 150 Dolar olduğunu anımsatan Göçer, şunları söyledi: "İlaç satışı marketlere geçtiği günden itibaren tüketim artmaya başlar. Eş değer ilaçlarla kimse uğraşmaz. Marketçiler en çok ciro yapabileceği ilaçları satmaya çalışır. Eczacılar vatandaşın sağlığını öngörerek yapıyor bu işi yapıyor, marketlerde ise ticari kaygılar ön palana çıkar."

Tevfik Göçer, ilacın marketlerde satıldığı bir sistemde eczacıların, sermaye sahibinin yanında çalışan bir eleman konumuna itileceğini savundu.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1872 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim