• BIST 9069.65
  • Altın 2324.847
  • Dolar 32.37
  • Euro 34.967
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Sağlık Hizmet Sunumu

Sağlık Hizmet Sunumu
Belediyeler, sorumluluk alanlarında sunulacak sağlık hizmetini planlamadan ve belirlemeden önce mutlaka belediye sınırları içinde ...

Belediyeler, sorumluluk alanlarında sunulacak sağlık hizmetini planlamadan ve belirlemeden önce mutlaka belediye sınırları içinde yaşayan insanların sosyal, kültürel, demografik, ekonomik durumlarını ortaya koyan bir fotoğraf çekmelidir.
 

Sağlık hizmetleri halka en kolay ve hızlı ulaşmanın yoludur. Sağlık hizmetlerinin iyi veya kötü sunulması ile tüm insanlar yakından ilgilenmektedir. İyi sağlık hizmeti sunmak veya taahhüt etmek insanlar üzerinde doğrudan etkili olmaktadır.
Sağlık hizmet sunumunda Sağlık Bakanlığı kadar yerel yönetimlerinde rolü vardır. Hatta yer yer belediyelerin yetkileri özellikle çevre sağlığı, gıda sağlığı vb konularda Sağlık Bakanlığı’ndan daha kapsamlıdır. Ne yazık ki yerel yönetimler bu yetkilerini beklenen ölçüde gerçekleştirememektedir. Bunun altında çeşitli nedenler yer almaktadır. Ancak bu nedenler bu yazının konusunu oluşturmadığından burada değinilmeyecektir. Bunun yerine belediyelerin neler yapabileceği üzerinde durulmaya çalışılarak yol gösterilecektir.


Belediyeler, sorumluluk alanlarında sunulacak sağlık hizmetini planlamadan ve belirlemeden önce mutlaka belediye sınırları içinde yaşayan insanların sosyal, kültürel, demografik, ekonomik durumlarını ortaya koyan bir fotoğraf çekmelidir. Bu fotoğrafın ne kadar gerçeği yansıtırsa planlama ve uygulamanın da o kadar başarılı olacağı unutulmamalıdır.


Belediyeler, daha sonra bu fotoğrafın etrafında fikir üretebilen konunun uzmanlarını toplayarak hizmet, teknik veya siyasi önceliklerini belirlemelidir. Önceliklerin belirlenmesi aşamasında siyasi ve teknik ihtiyaçların net olarak belirlenmesi uygulama için olmazsa olmaz olarak sayılabilecek olan siyasi kararlılık ve kurumsallaşma açısından son derece önemlidir.


Bu açıklamaların arkasından Büyükşehir veya il büyüklüğündeki yerleşim merkezlerinde yerel yönetimlerce sunulması daha kolay olabilecek ancak diğer yerel yönetimlerde de üzerinde çalışılmak kaydıyla gerçekleştirilebilecek başlıca sağlık hizmetlerine dikkat çekmek istiyorum.

1. İHTİSAŞLAŞMIŞ SAĞLIK HİZMET SUNUMU


Yerel yönetimler genel nitelikli sağlık hizmetlerinin verilmesinden ziyade ihtisaslaşmış sağlık hizmet sunumuna önem vermelidir. Halkımız tarafından benimsenen Hasta Hakları açısından da bu hizmet tarzının daha uygun olacağı düşünülmektedir.


Belediye sınırları içerisinde yaşayan nüfusun sosyal, kültürel, ekonomik ve demografik özellikleri semtler ve mahaller arasında önemli oranda farklılaşabilmektedir. Farklı nüfus gruplarının sağlık ihtiyaçlarının da farklılaşacağını kabul etmek gerekmektedir. Her yerde aynı nitelikte, özellikte sağlık hizmeti sunmak bu nedenle bölgede yaşayanlar için çekiciliğini kaybedebilecektir. Örneğin bir mahallede geriatri hizmeti vermek önemli bir ihtiyacın karşılanması olarak değerlendirilirken aynı hizmetin başka bir mahallede gereksiz ve kamu kaynaklarının yanlış kullanımı olarak değerlendirilebileceği unutulmamalıdır.


Bu kapsamda Belediyelerce verilebilecek ihtisaslaşmış sağlık hizmetleri alanlarından bazıları şunlar olabilir:


a) Çocuk ve Ergen Sorunları Merkezi
b) Kadın Sağlığı Merkezi
c) Geriatri Merkezi
d) Rekreasyon ve Uğraşı Merkezi
e) Mobil Sağlık Hizmeti (Güçlendirilmiş, Geliştirilmiş ve Genel nitelikli sağlık hizmetlerinden farklı)
f) Kronik Hastalıklar Danışma ve Eğitim Merkezi (Diyabet, Hipertansiyon vb)
g) Sağlıklı Yaşam Merkezleri
h) Gelişmiş ve profesyonel bir sisteme göre kurgulanmış evde bakım hizmetleri
Yukarıda sayılan bu ve benzeri sağlık hizmetlerinin kentin ihtiyaçlarına göre artırılabileceği veya değiştirilebileceği unutulmamalıdır.


Yerel yönetimler ister bu başlıklarda veya isterse başka başlıklar altında sunacağı sağlık hizmetlerini planlarken; bu hizmetlerin Sağlık Bakanlığı ya da diğer sağlık kuruluşları tarafından verilen aynı türden veya yakın türden hizmetlere entegre olabilecek şekilde kurgulanması ve sistemleştirilmesine imkan vermesine dikkat etmek zorundadır. Örneğin öngörülen bir sağlık hizmeti kısa süre sonra ülke genelinde başlatılacak olan aile hekimliği hizmetleri ile entegre olabilmeli ve hatta sistemin işleyişine destek olacak özellikte olmalıdır.


Genel olarak yerel yönetimler tarafından dikkat edilmesi gerek bir başka konu ise; sağlık hizmetlerinin sunulmasından birinci derecede sorumlu olan Kurum/Kuruluşların vermekte olduğu sağlık hizmetlerini sunmaktan ziyade verilmeyen, verilemeyen veya yetersiz olan sağlık hizmetlerinin iyi koşullarda verilmesini hedeflemek olmalıdır. Sağlık hizmet sunumunda farklı olanı ortaya koymak hem memnuniyeti hem de başarıyı beraberinde getirecektir. Yerel yönetimler; sahibi olmayan, sahip bulmakta zorlanılan her türlü sağlık sorunlarına çözüm aranan ve çözüm üretilen kurumlar olmalıdırlar.

2. SAĞLIK ÇEKİM MERKEZİ- SAĞLIK KAMPÜSLERİ


Ülkemizde sağlık hizmet sunumunda en büyük pay Sağlık Bakanlığı’na aittir. Sağlık hizmet sunumunda ikici önemli pay özel sektöre aittir. Kamu ve özel sağlık sektörü yeni yatırımlar konusunda son yıllarda sorunlar yaşamaktadır. Belediye başkanları, güçleri nispetinde kamu ve özel sağlık sektörünün bölgelerinde yatırım yapmasını teşvik ederek, bu kurumlar açısından cazibe merkezi haline gelmeyi hedeflemelidir.


Bu hedef istihdamı, ekonomiyi, sağlık hizmetine ulaşımı, konut, iç ve dış turizm vb. hareketlendirecek ve kente canlılık getirecektir. Bu tür kurum ve kuruluşların bölgede yoğunlaşmasının aidiyet duygusunun oluşmasına ve gelişmesine katkıda bulunacağı değerlendirilmektedir. Bunun için kamu ve özel sağlık sektörünün yatırım yapmasını önündeki engellerin (arsa tahsisi, imar planında sağlık alanına ayrılma, yatırım sürecinin formalitelerinin uzun ve yorucu olması vb) kaldırılması gerekmektedir. Özellikle son yıllarda özel sağlık sektörü imar planlarında sağlık alanı olarak ayrılmış arsa bulmakta çok zorlanmaktadır. Belediyeler yukarıda açıklanan hedefi gerçekleştirmek üzere gerekirse imar ve şehir planlarını yeniden gözden geçirmeyi göze almalıdır. Bu yönde bir çalışma yapılacağının ilan edilmesi bile hem kamu hem de özel sektörü heyecanlandırabilecektir.


3. KENT SAĞLIK DANIŞMA KURULU


Yerel yöneticiler tam katılımı sağlamak, belediyenin görev alanına giren belirli bir alandaki plan ve uygulamaları birlikte yürütmek üzere yetkilerini paylaşacağı, özel ve kamu sağlık kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinden müteşekkil Kent Sağlık Danışma Kurulu ya da benzer bir isimle komisyon veya kurul oluşturulmalıdır. Bu kurul veya komisyon belediye sorumluluk alanındaki sağlık sorunlarının ve ihtiyacın belirlenmesinde, çözüm üretilmesinde ve yeni politikalar oluşturulmasında etkili ve de yetkili olmalıdır. Kurul veya komisyon kamu sağlık sektörü, özel sağlık sektör ve bölgede bulunan sağlık amaçlı sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşmalıdır. Kamu, özel ve sivil toplum kuruluşları el ele vererek daha katılımcı bir anlayışla belediyenin sağlık politikalarını belirleyebilir, uygulamalara ilişkin standartları ortaya koyabilir ve Kent Sağlık Planı hazırlanmasında etkin rol oynayabilir.
 

Belediye sağlık hizmetlerinin sunulmasında özel sektör kaynaklarından bu yolla daha fazla yararlanmak mümkün olabilecektir. Çeşitli düzeylerde ortaya çıkan sağlık hizmet ihtiyacının bu yolla –işbirliği, dayanışma- daha kolay giderilmesi mümkün olabilecektir.

4. TIBBİ ATIKLAR


Sağlık alanında söz sahibi olacak bir kentin özellikle tıbbi atıklar konusunda bir projesi de olması gerekmektedir. Bu amaçla yerel yönetimler sorumluluk alanındaki tıbbi atık hizmetlerinin ne şekilde yürütüldüğü, yeterli olup olmadığı, sistematiğinin mevzuata uygunluğu, toplama ve bertaraf aşamasında yaşanan sorunların neler olduğu gibi konular üzerinde büyük bir ciddiyetle durularak tıbbi atıklar açısından güvenli bir yaşam alanı sağlanmalıdır. Yerel yöneticiler, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak tüm hemşerilerine tıbbi atıklar açısından güvenli, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapmayı da ihmal etmemelidir.

Uzm. Süleyman DEMİREL
Bakanlık Müşaviri

Bu haber toplam 4676 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim