• BIST 9079.97
  • Altın 2300.464
  • Dolar 32.3187
  • Euro 35.088
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

"Sağlık için koyu renkli ekmek tüketin"

"Sağlık için koyu renkli ekmek tüketin"
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Koray Karabekiroğlu, "Parlak sebzeleri, taze mevsim meyvelerini tüketin. Koyu renkli ekmekleri, çavdar ekmeğini tercih edin" dedi.

Sağlıklı beslenme ile ilgili açıklamalarda bulunan OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Koray Karabekiroğlu, yeme ve içmenin günlük hayatın temel işlevlerinden birisi olduğunu söyledi. Yiyecek ve içeceklerin beden sağlığıyla olduğu kadar ruh sağlığı ile de doğrudan ilişkili olduğunu söyleyen Doç. Dr. Karabekiroğlu,

"Özellikle dikkat ve bellek işlevlerinin bozulmaması için yeme ve beslenme davranışıyla ilgili şu noktalara dikkat etmelidir. Lokmaları yeterince çiğnemeden yutmayın. Yemek zamanında stres etkenlerini uzakta tutmaya özen gösterin. Açlık hissetmeden çok fazla yemeyin ve bir miktar doyduğunuzu hissettiğinizde yemeyi bırakın. Günün erken saatlerinde yemeye, geç saatlerinde daha az yemeye özen gösterin.

Parlak sebzeleri, taze mevsim meyvelerini tüketin. Koyu renkli ekmekleri, çavdar ekmeğini tercih edin. Beyaz un, pirinç pilavı ve rafine edilmiş şekerden olabildiğince uzak durun. Sebze ve meyveleri daha fazla tüketin" diye konuştu.

Trans yağlardan ve doymuş yağlardan uzak durulması gerektiğini söyleyen OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Koray Karabekiroğlu, "Kan şekerini hızlı yükselten (glisemik indeksi yüksek) gıdaların dikkati olumsuz etkilediğini, öfkeliliği artırdığını, uyku kalitesini bozduğunu" ifade etti. Sağlıklı olmak için zeytinyağı, çiçek yağı gibi doymamış yağ oranı yüksek yağları kullanın. Bu yağları sıcakta ve doğrudan güneş ışığı altında bırakmayın.

Yediklerinizin içeriğine, protein, yağ ve karbonhidrat oranına, kalori miktarına dikkat edin. Gereksiz vitamin takviyesinden kaçının. Doktorunuz ve diyet uzmanınızın tavsiyelerine göre vitamin ve ek besin tüketiminizi planlayın. Parlak sebzeleri, taze mevsim meyvelerini tüketin ve elinizden geldikçe bilinçli bir beslenme alışkanlığı edinmeye özen gösterin" şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3567 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim