• BIST 9079.97
  • Altın 2325.231
  • Dolar 32.3294
  • Euro 34.9241
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Sağlık personellerine obezite önlemi

Sağlık personellerine obezite önlemi
Nevşehir Halk Sağlığı Kurulu, sağlık personelini de obeziteden koruma kararı aldı...

Nevşehir Halk Sağlığı Müdürü Mahmut Aydın'ın başkanlığını yaptığı, obeziteyi önleme faaliyetlerinin, Kurulun 2012 yılı ilk toplantısında alınan karar gereği sağlık personellerine de uygulanmaya başlanması kararlaştırıldı.

Kurul Başkanı Dr. Mahmut Aydın konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Sağlıklı bir hayat, sadece topluma sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesinin yükseltilmesiyle sağlanamaz, Bireylerinde kendi sağlığının farkında olması, hizmetleri talep etmesi ve olumlu yönde davranış değişikliği geliştirmesi gerektiğini belirtmiş olup, gelişen teknoloji aynı zamanda insanların beslenme alışkanlıklarını da olumsuz yönde etkilemektedir. Beslenme tarzındaki değişiklikler ve fiziksel hareket azlığı gibi bir takım olumsuz şartlar bir araya geldiğinde obezite (şişmanlık) ortaya çıkmaktadır." dedi.

Aydın, obeziteyi engellemek için bireylere düşen bazı görevleri şu şekilde sıraladı:

"Yeterli-dengeli beslenmeye özen göstermeli ve düzenli fiziksel aktivite yapılmalıdır. Yeterli ve dengeli beslenmek için; günlük 3 öğün yemek yemeye özen gösterilmeli, kahvaltı önemli bir öğün olduğu için kesinlikle her gün kahvaltı yapılmalı, mevsimine göre meyve ve sebze tüketilmeli, hazır yapılmış tüm yiyeceklerden oldukça uzak durulmalı, ayakta yenecek tüm hazır yiyeceklerden uzak durulmalı ve bunun yerine ev yemekleri tercih edilmeli, aşırı yağlı, aşırı şekerli ve aşırı tuzlu besinlerden uzak durulmalı, sağlığımız için önemli bir yeri olan suyun tüketimi artırılmalı, günlük 8-10 su bardağı su içmeye özen gösterilmelidir. Sağlığımız için diğer bir önemli konuda fiziksel aktivite ve hareketli yaşamımızdır. Özellikle sağlığımız için yeterli ve dengeli beslenme kadar hareketli yaşamda çok önemlidir. Kısa mesafeli yerlerde araç kullanmamaya özen göstermeli ve gerek olmadıkça taşıma araçları kullanılmamalı. Ayrıca günlük 45 dakika yürüyüş yapmaya özen gösterilmelidir."

Aydın ayrıca, bu farkındalıkları kazandırmak için uzun soluklu bir dizi çalışma başlattıklarını, yıllara göre karşılaştırma ile personellerinin beden kitle endeksi durumlarını ve kurumsal olarak neler yapılabilecekleri konusunda sorgulama yapacaklarını, bir plan dahilinde personellerinde olumlu yönde davranış değişikliği yapabilmek için uzun soluklu bir çalışmayı Nevşehir'de başlattıklarını söyledi.

Bunun yanı sıra 2011 Kurul kararları ile gerçekleştirilen Tarım İl Müdürlüğündeki personele yönelik faaliyetlerin bu yıl da devam ettirileceğini belirten Aydın, yaklaşık 100 personel üzerinde yapılan çalışmalarla personele sağlıklı hayat kazandırmak adına farkındalık oluşturmak için davranış değişikliği kazandırma faaliyetlerinin de devam edileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1945 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim