• BIST 9101.45
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

"Sağlık sistemi yeniden organize edilmeli"

"Sağlık sistemi yeniden organize edilmeli"
DSP Genel Başkanı Masum Türker, son bir ay içinde kolesterol tedavisiyle ilgili olarak kamuoyuna yansıyan tartışmaların, sağlık sektörünün neden pahalılaştığını, bunun arkasında nelerin yattığını açık bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi.

DSP Genel Başkanı Türker, parti Genel Merkezi'nde Tüm Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Tüm Sağlık-Sen) Genel Başkanı Okay Erözgün ve beraberindeki heyeti kabul etti. Kabulde konuşan Erözgen, iş güvencesi korkusu yaşadıklarını belirterek, maaşlarının artırılmasını istediklerini söyledi.

DSP Genel Başkanı Türker ise sağlık sektörünün önemine işaret ederek, devletlerin olmazsa olmaz temel işlevlerinden birisinin sağlık hizmeti olduğunu vurguladı. Türker, "Sağlık, adalet gibi, güvenlik gibi, kamu hizmeti niteliği taşır. Sağlık hizmeti, ister özel sektörde olsun isterse devlette, aynı amaca, yani kamuya, kamunun yararına yönelik bir hizmetidir. Bu nedenle sağlık hizmetinin, herhangi bir tartışmaya mahal vermeden çok ciddi bir şekilde planlanması gerekir. Bu planlama yapılırken, sektörde hizmet verenlerin hakları, geçimlerini sağlayabilecek düzeyde gelir almaları sağlanmalı, bu konudaki iş gücünün aktif olarak kullanılması zorunludur. Bu sağlandığı takdirde, Türkiye'de hem sağlık hizmeti ucuzlar ve hem de bu hizmet topluma maliyeti daha düşük bir değerle sunacağı için insanlar mutlu olur. Ama ne yazık ki ülkemizde farklılaştırmaya yönelik ciddi bir dönüşüm yaşanıyor. Bu farklılaştırmada hedeflenen şey, sağlık sektöründe yıllardın çalışanları gözetmek değil, belirli düşüncede olanların hedeflerini gerçekleştirmektir" diye konuştu.

Sağlık sektörünün yeniden düzenlemesine ihtiyaç bulunduğunu ifade eden Türker, bunun yapılması halinde maliyetin düşeceğini ifade etti. Türker şunları kaydetti:

"Çünkü bu sektörde sırf bireylerin puan almasına yönelik olarak düzenlenmiş sağlık hizmetinin maliyeti sosyal güvenlik kurumlarınca ödenmekte, bu da halkın cebinden çıkmaktadır. Bunun önüne geçmenin yolu, planlı bir şekilde ücretsiz sağlık hizmetini devreye sokmaktır. Vatandaş her türlü sağlık hizmetini parasız olarak alabilmelidir. Böyle bir sağlık sistemine ihtiyacımız var. Ancak daha ekstra hizmet almak isteyen varsa, parasını ödeyerek gücüne göre farklı hizmetleri de satın alabilir. Buna bir engel yok. Devlet bunu planlarsa bütçede tasarruf eder, özellikle gereksiz ilaç harcamaları kendiliğinden düşer."

Son bir ay içinde kolesterol tedavisiyle ilgili olarak kamuoyuna yansıyan tartışmaların, sağlık sektörünün neden pahalılaştığını, bunun arkasında nelerin yattığını açık bir şekilde ortaya koyduğunu belirten Türker, o tartışmaların bilimsel açıdan doğru olup olmadığını yine bilim adamlarının söylemesi gerektiğini bildirdi. Türker şöyle konuştu:

"Ama işe maliyet açısından baktığımız zaman gerçeklerin hiç de iç açıcı nitelikte olmadığını görüyoruz. Ülkemizde sağlık çalışanlarının ihmal edilmiş olması üzüntü vericidir. Çünkü sağlık çalışanlarının sayısı çok fazladır. Bir doktora karşılık daha fazla sayıda hemşire, sağlık memuru, ebe ve diğer destek hizmetlerini yapan işçiler vardır. Bunların haklarının çok ciddi bir şekilde gözden geçirilmesi gerekir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2285 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim