• BIST 9145.67
  • Altın 2324.19
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9608
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Sağlık Turizmi Türkiye'nin Yeni Vizyonu

Sağlık Turizmi Türkiye'nin Yeni Vizyonu
Türkiye'de son zamanlarda yıldızı parlayan sağlık turizmi alanında Bursa'da dernek kuruldu. Bursa Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Mustafa Esgin, ...

Türkiye'de son zamanlarda yıldızı parlayan sağlık turizmi alanında Bursa'da dernek kuruldu. Bursa Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Mustafa Esgin, 30 Eylül'de Merinos AKKM'de yapılacak Geriatri Kongresine 40 ülkeden 500 uzmanın katılacağını belirterek, “Türkiye'nin sağlık turizminden hak ettiği payı alması için çok daha fazla çalışmamız lazım. Bu kongre sağlık turizmi için yeni ufuklar açacak” dedi.

Türkiye'de ileri yaş ve yaşlıları 3 ana grubu ayırdıklarını anlatan Mustafa Esgin, erken dönem denilen 55-65 yaş arasında 9.5 milyon, yaşlılar diye kabul edilen 65-85 yaş arasında 4.5 milyon, 85 yaş üstünde ise 500 bin kişi bulunduğuna dikkat çekti.

Esgin, “Dünya nüfusu yaşlanıyor. Biz evvela kendi yaşlılarımıza kaliteli sağlık hizmet sunarken, yabancılar için de cazip bir durumdayız. Türkiye'de geçen yıl yabancıların 850 milyon dolarlık sağlık harcaması oldu. Türkiye için yeni bir konsept olan sağlık turizmi konusunda Türkiye son 3 yılda çok büyük bir hızla yabancı hasta kabul eder hale geldi. Dünyada 2005 yılında sağlık turizmine 20 milyar dolar harcanırken, 2010 yılında bu rakam 50 milyar dolara çıktı. 2012 yılında ise 100 milyar dolarlık sağlık turizmi harcaması bekleniyor. Yabancıların değişik ülkelerde sağlık hizmeti alması giderek yaygınlaşıyor. Bu çerçevede 2008 yılında 74 bin yabancı hasta Türkiye'de sağlığına kavuşurken, 2009 yılında bu rakam 79 bin, 2010 yılında ise 110 bine sıçradı. Türkiye'ye bir yılda gelen 30 milyon turistin kişi başı bıraktığı hasılat ortalama 630 dolar olurken, sağlık turizmi için gelenlerin kişi başına Türkiye'de harcadığı rakam ise 8 bin dolardır. Yaptığımız işleri katma değerli hale getirmek için sağlık turizmine yönelmek lazım. Türkiye'de kurulan yeni hastaneler, kullanılan son teknoloji, Avrupa ülkelerinden bile sağlık için gelenler bulunduğunu ortaya koyuyor. Sağlık turizmi konusunda Bursa son derece şanslı bir durumda. Arap ülkelerinden gelen turistlerin şehrimizi tercih etmeleri, Balkan ülkeleri ile olan irtibatlarımız ve Bursa'nın sağlık konusundaki tarihi geçmişi bu şehri avantajlı kılıyor. Bursa'da 5. yüzyılda Teodara'nın kaplıcalarına şifa için gelinirken, Osmanlı'nın ilk hastanesi olan Yıldırım Darüşşifası halen günümüzde göz hastanesi olarak çalışmaya devam ediyor. Kanuni Sultan Süleyman Han'ın nikris hastalığı için yaptırdığı Yeni Kaplıca günümüzde de hizmet veriyor. Böyle tarihi temelleri olan şehrimizde, sağlık turizmini geliştirmek bize yakışır. Türkiye'den çok daha iyi olmayan Singapur, Malezya, Tayland, Hindistan gibi ülkeler sağlık turisti çekiyor. Hindistan gibi bir ülkenin geçen yıl sağlık turizminden 4.4 milyar dolar gelir elde ettiğine göre, Türkiye'nin bu sahada alacağı çok mesafe olduğu aşikardır. Bursa, turizmde ve sağlıkta çok büyük yatırımların yapıldığı bir şehirdir. Orta Doğu ülkeleriyle bağlantılar yapıldı. Önümüzdeki aylarda ferdi ve gruplar halinde tedavi için gelecek misafirlerimiz var. Sağlık turizmi Bursa'da çok hızlı gelişecek. Avrupa'dan da sağlık için gelecekleri ağırlamaya başlayacağız” diye konuştu.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3570 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim