• BIST 9524.59
  • Altın 2490.091
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.7328
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 21 °C

'Sağlık Turizmi'ne büyük destek!

'Sağlık Turizmi'ne büyük destek!
Yurtdışından hasta getirmek için tanıtım yapan hastanelere; tanıtım giderinin yüzde 50'si 300 bin dolara kadar devlet tarafından karşılanacak.

30 milyon dolar destekle 4 sektörün yılda 6 milyar dolar döviz kazandırabileceği hesaplandı. Türkiye ilk kez üniversite eğitimi, sağlık, yazılım ve film sektörlerini "döviz kazandırıcı hizmetler" kapsamına dahil edip yurtdışı tanıtımlarını destekleme kararı aldı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 4 sektöre yılda yaklaşık 30 milyon dolarlık destek vereceklerini, karşılığında da Türkiye'ye 6 milyar dolarlık döviz girdisi sağlayacaklarını söyledi. Çağlayan, yeni destekler sayesinde 36 bin kişiye de iş alanı oluşacağı tahmininde bulundu.

Başvuru kolaylaştı

Bakan Çağlayan, yürürlüğe giren Pazar Araştırması ve Pazarlama Desteği Tebliği'nde yapılan değişiklikler hakkında basına bilgi verdi. Çağlayan, desteklerden yararlanmak için ihracatçı birliklerinin yanı sıra OSB'lere, imalatçıların kurduğu dernek, birlik ve kooperatiflere, ticaret ve sanayi odaları ile sanayi odalarına başvurulabileceğini, ticaret ve alım heyetlerini de bu "işbirliği kuruluşları"nın yapacağını söyledi.

Çağlayan, ihracatçı sayılmadıkları için devlet desteklerinden yararlanamayan eğitim, sağlık, bilişim ve filmcilik sektörlerinin yeni sistem sayesinde yurtdışına daha kolay açılıp daha fazla döviz sağlayacağını belirtti. Tebliğe göre, yurtdışından öğrenci ve hasta getirmek için tanıtım yapan üniversite ve hastanelerle; bilişim ve filmlerini yurt dışında pazarlayanların tanıtım giderinin yüzde 50'si 300 bin dolara kadar devlet tarafından karşılanacak.

35 bin öğrenci

Çağlayan, bu destekle 65 bin yabancı öğrencinin Türkiye'ye çekilebileceğini ve toplam 1 milyar dolar girdi sağlanacağını sağlıkta da 5 yıl içinde yılda 5 milyar dolarlık sağlık turizmi gelirine ulaşılabileceğini belirtti. Geçen yıl 39 ülkeye 65 yerli dizi ihraç edilerek 60 milyon dolar gelir elde edildiğini belirten Çağlayan, Türk dizilerinin 300 milyon seyirci kitlesine ulaştığını, yeni teşviklerle bu sayının daha da artacağını söyledi. Teşviklerden, yurtdışından şirket satın alan firmalar da yararlandırılacak.

Libya için çalışıyoruz

Devlet Bakanı Çağlayan, Libya'da yaşanan olayları yakından takip ettiklerini, olası gelişmelere ilişkin bir dizi olumlu ve olumsuz senaryolar üzerinde çalıştıklarını söyledi. Olayların yatışmasının ardından bu ülkede eski işlerin başına dönüleceğini, hatta Libya'yı terk eden ülke müteahhitlerinin işlerinin de yapılabileceğini belirten Çağlayan, Mısır ve Tunus'a da heyet göndermek için siyasi sistemin oturmasını ve başvurularına olumlu yanıt almayı beklediklerini söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 14102 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim