• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 19 °C

Sağlık ve eğitime serbest bölge yolda

Sağlık ve eğitime serbest bölge yolda
Ekonomi Bakanlığı ile EİB’nin düzenlediği toplantıda Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ecevit, sağlık, bilişim, eğitim ve sinema gibi alanlarında ihracatı artıracaklarını, özel olarak kurulacak serbest bölgelerin altyapısının bu yıl içinde biteceğini

EXPO 2020'ye sağlık temasıyla aday olan İzmir, sağlık turizmindeki teşviklerle ilgili toplantıya ev sahipliği yaptı. Ekonomi Bakanlığı ile Ege İhracatçı Birlikleri'nin (EİB) düzenlediği "Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretine Yönelik Devlet Destekleri" bilgilendirme toplantısına İzmirliler yoğun ilgi gösterdi. Özellikle sağlık sektöründe yatırımları olan ve yeni yatırım hazırlığında bulunan girişimciler, Ege İhracatçı Birlikleri'nin toplantı salonuna sığmadı.

ESNEK YAPI
Toplantının açılışında konuşan Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit, Türkiye'nin hizmet sektöründen 39 milyar dolar kazandığını ancak bunun yetmediğini söyledi. Sağlık, bilişim, eğitim ve sinema gibi hizmet alanlarında ihracatı artıracaklarını dile getiren Ecevit, sağlık ve eğitim sektöründe serbest bölgeler kuracaklarını açıkladı. Ecevit, serbest bölgelerin altyapısını bu yıl içinde tamamlayacaklarını belirterek, "Sektörlerin ihtiyaçlarına göre esnek bir yapı kuracağız" dedi.

Türkiye'nin hizmet sektöründen 39 milyar dolar kazanırken, 20 milyar dolar dışarı para ödediğini dile getiren Ecevit, "Eğitim hariç diğer sektörlerde ihracatımız fazla. Geçen yıl 31 milyon turist ülkemize geldi. 23.4 milyar dolarlık gelirimiz oldu. Biz istiyoruz ki, sağlık için dünyanın her yerinden insanları getirelim. Gana'daki insanlar tedavi için Güney Afrika'ya gidiyor. Aynı sürede Türkiye'ye gelebilirler. Çin'de gelir seviyesi yüksek insanlar Japonya ve Güney Kore'ye gidiyor. Bu insanları niçin Türkiye'ye getiremeyelim? Biz kaliteli ve iyi hizmet veriyoruz. Biz aslında yerinde ihracat yapıyoruz. Artık mal ve üründen hizmet ticaretine geçiyoruz" diye konuştu. Sağlık turizminde hastanın ulaşım giderlerinin yarısını 1000 dolara kadar karşıladıklarını, üniversitelerin yurtdışı fuar ve tanıtımlarına destek verdiklerini dile getiren Ecevit, yaşlı turizmine, termal yatırımlara, yazılım ve oyunlara destek verdiklerini söyledi. Ecevit, Amerika'da Silikon Vadisi'nde ofis açacaklara 600 bin liraya kadar destek vereceklerini de açıkladı.

EXPO'YA UYGUN
AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, ihracatta 500 milyar dolarlık hedefi gerçekleştireceklerini dile getirdi. Bu başarıyı birlikte yakalayacaklarını dile getiren Sait, yeni teşviklerin ihracatı artıracağına inandığını söyledi. Sait, "Bugüne kadar hep ürün ihracatından bahsediliyor. Oysa Balkanlar'da inşaatta, sağlık turizminde önemli potansiyeli gördük. İzmir EXPO 2020'ye aday. Sağlık teması EXPO'nun teması. Ne kadar çok dışarıdan hasta getirebilirsek, ihracat hedefine o kadar ulaşırız. Önümüzdeki günlerde hizmet ihracatçı birlikleri kurabiliriz. İzmir'de özel sağlık serbest bölgesi için de çalışmalar var" dedi.

"Yeni destekler sevindirici"
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, daha çok hizmet sektörüne yönelik olan yeni desteklerin sevindirici olduğunu dile getirdi. Mikro eğitim projeleri ile 10 bin kişiye eğitim verdiklerini belirten Türkmenoğlu, devlet desteklerinden yararlananların sayısını artırdıklarını kaydetti. Türkmenoğlu, yeni desteklerin 2023'te 500 milyar dolar olan ihracat hedefinin yakalanmasında büyük önemi olduğuna dikkat çekti. Türkmenoğlu, sağlık turizmine yönelik desteklerin ana teması sağlık olan EXPO'yu kazanma konusunda önemli rol üstleneceğini de ifade etti. Toplantıda Ekonomi Bakanlığı Şube Müdürü Mete Özbalaban, teşviklerle ilgili detaylı bilgi verdi.

"Kıvanç neden doktor olmasın?"
Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit, Türk filmlerinin 172 ülkede gösterildiğini, film endüstrisinin Türkiye'nin tanıtımına ve imajına ciddi destek sağladığını açıkladı. Filmleri ülkenin istihdamını ve gelirini artırmak için kullanacaklarını kaydeden Ecevit, "Ürünlerimizi filmlerle doğru konumlandırırsak bizi iyi bir gelecek bekliyor. Örneğin Kıvanç Tatlıtuğ neden bir filmde doktor rolünü oynamasın ki? Neden kaza geçirip benim hastanemde estetik tedavi olmasın ki? Bunun için bütün giderleri karşılıyoruz. Bu şekilde ciddi anlamda turist getiririz, döviz kazandırırız" diye konuştu.

Sinan Doğan / Yeni Asır

Bu haber toplam 3348 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim