• BIST 9077.87
  • Altın 2324.865
  • Dolar 32.3699
  • Euro 34.9644
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Sağlık ve tedavi turizminin yeni cazibe merkezi Türkiye

Sağlık ve tedavi turizminin yeni cazibe merkezi Türkiye
Termal SPA, tüp bebek, göz, diş ve estetik cerrahi başta olmak üzere sağlık ve tedavi ihtiyaçlarını karşılamak için Türkiye'yi tercih eden turist sayısı her geçen yıl hızla artıyor.

Frost & Sullivan'a göre "deniz kum güneş" turizmini geride bırakan Türkiye, turizmde sağlık ve tedavi nedenleriyle tercih edilen ülke olma yolunda büyük adımlarla ilerliyor

Termal SPA, tüp bebek, göz, diş ve estetik cerrahi başta olmak üzere sağlık ve tedavi ihtiyaçlarını karşılamak için Türkiye'yi tercih eden turist sayısı her geçen yıl hızla artıyor. Türkiye'nin önde gelen hastane gruplarının John Hopkins ve Harvard Medical gibi uluslararası organizasyonlarla işbirliğine girip glabol akreditasyon kapsamına girmesi tercih edilme nedenini artıran faktörlerin başında geliyor.

 

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Organizasyonu UNWTO'nun 2010 verilerine göre 2009 yılında 25.5 milyon ziyaretçiyle dünyada en çok turist çeken yedinci ülke konumuna yükselen Türkiye, sağlık turizmine yönelik altyapı girişimleri ve tanıtım faaliyetlerinin karşılığını almaya başlayarak sağlık ve tedavi turizminde de iddialı ülke konumuna yükseldi.

 

Frost & Sullivan sağlık sektörü analistleri, küresel ekonomik kriz nedeniyle dünya turizm sektörü cirolarında genel bir düşüş görülmesine rağmen Türkiye gibi istisnai destinasyonların turist sayısında ciddi bir azalma yaşanmadığını, buna paralel dolar ve avronun Türk lirası karşısında paritesinin yükselmesi nedeniyle 2009 ve 2010 yıllarında turist sayısında önemli bir artış olduğunu vurguluyorlar. Analistler, Türkiye'yi yıl boyu turizme açık bir ülke yapma gayretiyle turizm acenteleriyle işbirliği içerisini girildiğini ve  yurt içinde altyapı ve tesisleri çoğaltma politikası izlendiğini ve bu çabadan özellikle sağlık ve tedavi turizminin kazançlı çıktığının altını çiziyorlar.

 

Doğal sağlık ve şifa merkezi Türkiye

 

Sağlık turizmi açısından Türkiye'nin termal SPA'larının balneoterapi ve telasoterapi gibi çeşitli tedavi seçeneklerini sunabilmesi nedeniyle dünyaya tercih edilecek ülke olarak tanıtıldı. Nitekim Anadolu, ana jeotermal kuşağında yer alması sebebiyle birçok termal SPA'ya ev sahipliği yapıyor. Söz konusu kaplıcaların sularında yüksek oranda bulunan minerallerin pek çok hastalığa şifa kaynağı olması, sağlık ve tedavi turizminde Türkiye'yi cazibe merkezi konumuna yükseltti.

 

Türkiye'nin termal SPA'larında tedavi olmak için başta komşu ülkelerden Yunanistan, Bulgaristan, Rusya, Gürcistan, Azerbaycan ve İran olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden* Türkiye'ye artan bir ivmeyle turist geliyor. Komşu ülkelerden sağlık ve tedavi hizmetleri için Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısı ise toplam oranın  %25'ine ulaşıyor.

 

tablo1.jpg

Altyapı ve tanıtım çalışmalarının olumlu etkisi

Frost & Sullivan sağlık analistleri, gelişmiş ülkelerde sağlık harcamalarının artmasının yanı sıra gelişmekte olan ülkelerde yüksek kaliteli sağlık hizmetlerinin düşük fiyatlarla sunulabilmesinin dünya sağlık ve tedavi turizminin gelişme göstermesine neden olduğunu belirtiyorlar. Bu olguyla beraber devletin aktif olarak Türkiye'yi sağlık ve tedavi destinasyonu haline getirmesi için tanıtım çalışmaları yürütmesi ve Türkiye'nin 12 büyük hastane grubundan 5'inin 2000-2006 yılları arasında kurulmuş olması sağlık turizmi açısından önemli adımlar olarak görülüyor.

 

Hastanelerin akreditasyonu sağlık turizmini geliştiriyor

Frost & Sullivan, sağlık ve tedavi turizminin büyümesini sağlayan temel kriterlerin yüksek kaliteli bakım, düşük maliyet, sağlık sigortası ve akreditasyon olduğunu işaret ediyor. Nitekim akreditasyonun sağlık ve tedavi turizmi için anahtar kriter haline gelmesinden bu yana Türkiye'deki akreditasyonları gerçekleştiren Joint Commission International**, diğer Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında Türkiye'nin halihazırda en yüksek orana ulaşmış olduğunu belirtiyor. Ayrıca Türkiye'nin önde gelen hastane gruplarının John Hopkins ve Harvard Medical gibi uluslararası organizasyonlarla işbirliği yapması da sağlık turizminin çıtasını yükseltiyor.

 

 

 tablo2.jpg

Turizm patlamasında sıra sağlık turizminde

Sağlık ve tedavi turizmde Adana, Ankara, Antalya, İstanbul, İzmir ve Kayseri önemli destinasyonlar olarak öne çıkıyor. Termal SPA'ların yanı sıra tüp bebek, göz, diş ve estetik cerrahi de popülaritesini artıran sağlık konularının başında geliyor. Coğrafi konumu, dolar kurunun elverişli seyri ve her yıl giderek artan turist ilgisi Türkiye'yi gelecek yıllarda dünyanın önde gelen sağlık ve tedavi merkezlerinden biri olmaya doğru götürüyor. İlk çarpıcı büyüme bu yıl bekleniyor. 2011 yılında sağlık ve tedavi amacıyla Türkiye'ye gelen turist sayısında yüzde 15 artış olacağı tahmin ediliyor.

Bu haber toplam 8095 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim