• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Sağlık yönetiminde konsept değişti

Sağlık yönetiminde konsept değişti
Sağlık yönetiminde konseptin değiştiğini belirten İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörü Sabahattin Aydın, sektörde 10 yıllık tecrübesi olan Medipol’ün bu alanda iddialı bir vizyon geliştirdiğini söyledi.

İstanbul Medipol Üniversitesi şu anda sağlık yönetimi lisans eğitiminin yanı sıra hem tezli hem tezsiz yüksek lisans eğitimi veriyor.

İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın, 10 yıldır sağlık sektöründe var olan Medipol’ün sağlık yönetiminde iddialı bir vizyon geliştirdiğini söyledi. Aydın, ”Sağlık yöneticiliği bir kurum, bir bina işletmeciliğini, bir hastane yöneticiliğini çoktan aşmış durumda. Artık biz kamu sağlığı yöneticilerinden söz ediyoruz. Toplum sağlığı yöneticilerini yetiştirmeye çalışıyoruz. Bunun içinde müessesenin yönetimi, müesseselerarası etkileşimler, üretilen hizmetlerin kalitelileştirilmesi, denetlenmesi ve süreç yönetimleri de var. Ama en önemlisi toplumun sağlık düzeyinin kontrol edilmesi ve sürekli iyiye gitmesi için uygulanacak kamu politikalarının da yönetilmesi var. Bu perspektif içinde sağlık yöneticileri yetiştirmeye çalışıyoruz” dedi.

Türkiye’de bundan önce üniversitelerimizde sağlık yönetiminin çok farklı adlarla anıldığını hatırlatan Aydın, şöyle devam etti: “Bunlar daha çok işletme fakülteleri altında, sağlıktan biraz kopuk, daha çok sağlık kuruluşları yönetimi, hastane yönetimi, hastane işletmesi gibi adlarla adlandırıldı. Halbuki dünyada artık sağlık işletmeleri sağlık yönetiminin çok küçük parçaları. Çünkü sağlık demek hastanenin dört duvarı içinde hapsedilmiş hastanın tedavisi, tanısının konması demek değil.”

Konsept değişti

Esas olanın toplumun refah ve sağlık düzeyini yükseltmek olduğunu ifade eden aydın, şunları aktardı: “Siz onu yükselttiğiniz zaman o hastaneleri, oradaki yükü azaltabilirsiniz. Bu açıdan sağlık yönetimi de bu anlayış değişikliğine paralel olarak kurumların ve işletmelerin yönetiminden çıkıp toplumun yönetimine doğru genişledi. Bu yüzden kamu sağlık politikaları çok önem arz etmeye başladı. Öyle ki eskiden sağlık sadece belli bir kesimin, belli bir meslek grubunun uğraş alanıyken örneğin şehircilikte, şehir planlamasında sağlık çok önem arz etmeye başladı. Sağlıklı yapılar, sağlıklı binalar, sağlıklı kaldırımlar yapmak zorundasınız. Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlıklı şehirler projesi vardır. Artık her iş yerinde iş yeri sağlığı, iş yeri güvenliği yasalarımıza girdi ve ciddi yaptırımlar başladı. Yaşamın kendisinin tek başına anlamlı olmadığı, sağlıklı olursa anlamlı olduğu anlayışı yerleşti. İşte dünyadaki sağlıkla ilgili bu konsept değişikliği sağlık yönetimine çok hızlı olarak girmiş durumda.”

Prof. Dr. Sabahattin Aydın, sağlığın multidisipliner bir sektör haline geldiğini de belirterek, “Bu multidisipliner sektörün içindeki yönetimde artık salt bir yönetim değil. Örneğin; Medipol Üniversitesi Hastanesi kapsamında bir hastanede; neredeyse dünya literatürünü takip edip olumlu sonucu kanıtlanmış her türlü cihazın ve tıbbi donanımın, hemen her türlü branşta yetişmiş akademik kadronun var olduğu bir hastane yönetimi içinde, çok farklı sektörler de işin içine girmiş durumda. İşte bu hastanenin yönetimi de multidisipliner bir sektör yönetimine dönüşmüş durumda” dedi.

Bugün bilişim sektörünün en yoğun kullanıldığı alanın sağlık olduğu bilgisini veren Aydın, “ Artık hastanelerde bir bilişim liderine ihtiyaç vardır, bunun olmadığı hastaneler ne kadar iyi bir sağlık hizmeti verirse versin, ne kadar iyi bir sağlık kadrosu olursa olsun çok iyi sonuçlar elde edemez. Bu ikisini bir araya getirdiğinizde, artık bilişimi çok iyi bilen sağlık, sağlığı çok iyi bilen bilişim yöneticilerine ihtiyaç var” diye konuştu.

Geçmişte sağlık yöneticiliğinin tamamen alaylılardan oluştuğunun da altını çizen Aydın şunları kaydetti: “Sağlık yöneticiliğinin bir eğitimi yoktu. Daha sonra iki yıllık, dört yıllık sağlık yöneticiliği okulları oluştu. Artık dört yıllık sağlık yöneticiliği, bu sözünü ettiğim yelpazedeki sağlık yöneticiliğinin ihtiyaçlarını karşılamıyor. Sağlık yöneticiliğinin yüksek lisans, doktora düzeyinde alanlara ayrılmış ve uzmanlaşmış eğitime dönüştürülmesi gerektiğine inanıyorum. Medipol Üniversitesi şu anda sağlık yönetimi lisans eğitiminin yanı sıra hem tezli hem tezsiz yüksek lisans eğitimi veriyor.”

Bu haber toplam 5373 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim