• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Sağlıklı bireyin "sağlık takıntısı"

Sağlıklı bireyin "sağlık takıntısı"
Atatürk Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi’nin düzenlediği “Tıbbileştirilen Gündelik Yaşam ve Sağlık Takıntısı” konulu panelde, bireyin yaşamında öne çıkan sağlık takıntısı alan uzmanı akademisyenlerce değerlendirildi.

Atatürk Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi’nin düzenlediği “Tıbbileştirilen Gündelik Yaşam ve Sağlık Takıntısı” konulu panelde, bireyin yaşamında öne çıkan sağlık takıntısı alan uzmanı akademisyenlerce değerlendirildi.

Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi’nde “Tıbbileştirilen Gündelik Yaşam ve Sağlık Takıntısı” başlıklı panel düzenledi. Sağlık takıntısının bireyin gündelik yaşamının bir parçası haline gelmesinin nedenlerinin sorgulandığı panele, Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üstün Özen, Açıköğretim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Karaman, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Panelin oturum başkanı Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aytül Kasapoğlu, “Sağlıkta Dönüşümler” başlıklı konuşmasında Türkiye’deki sağlık sisteminin sorunlarını ele aldı ve 1990’lı yıllarla birlikte sağlık alanındaki özelleştirmelerin ve sağlığın piyasayla entegre olmasının sonuçlarını değerlendirdi. Bu süreçte sağlık-medya ilişkisinin önemine vurgu yapan Kasapoğlu, sağlığın sosyal belirleyicileri, bu alanda yapılan çalışmaların tarihsel arka planı ve sosyolojideki dönüşümler üzerinde durdu.

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi ve Açıköğretim Fakültesi Sosyoloji Lisans Programı Koordinatörü Doç. Dr. Mevlüt Özben, “Tıbbileşen Yaşam ve Sağlık Motivasyonu” başlıklı konuşmasında bireyin yaşamının geri kalan kısmının küresel kapitalizm tarafından sömürüldüğünü, sömürü alanlarından birinin de endüstriyel tıp olduğunu ifade etti. Bireyin yaşamında gitgide daha çok şeyin tıbbi terimlerle ifade edilmeye başladığına dikkat çeken Özben, endüstriyel tıbbın son yıllarda yaşamlarımızı sadece tıbbileştirmekle kalmadığını, söz konusu tıbbileştirmenin bir sonucu olarak da pek çoğumuzun sağlık takıntısı olan endişeli tipler haline geldiğimizi vurguladı.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Zuhal Yonca Odabaş, “Sağlıkta Güven” başlıklı konuşmasında bilimsel tıbbın en çok eleştiri alan hekim-hasta ilişkisindeki güven konusunu ele aldı. Genel olarak bilimsel tıbba olan güvenin önemine dikkat çeken Odabaş, yaşamın ticarileşmesinin, tıbbın da ticarileşmesi anlamına geldiğini belirtti ve risk toplumu tartışmaları çerçevesinde güvenin öne çıktığını belirtti.

Katılımcılara, Teşekkür Belgelerini takdim eden Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof Dr. Üstün Özen, gündelik yaşamda sağlık takıntısının bireyin pratiklerini olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekerek, bu tür bir takıntının gelişiminde öne çıkan unsurların sosyolojik açıdan gözden geçirilmesi bağlamında bu panelin önem taşıdığını vurguladı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4409 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim