• BIST 9120.29
  • Altın 2324.093
  • Dolar 32.3604
  • Euro 35.0127
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

"Sağlıklı duş için banyo suyuna kepek ilave edin!"

"Sağlıklı duş için banyo suyuna kepek ilave edin!"
19 Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Şentürk, kış aylarında oluşabilecek deri hastalıkları hakkında önemli bilgiler verdi.

Kış aylarının gelmesiyle bazı deri hastalıklarının görülme sıklığının arttığını ifade eden Şentürk, şöyle konuştu: “Sedef, egzama, kuruluğa bağlı kaşıntı gibi hastalıkların görülme sıklığı artmaktadır. Bunun yanı sıra normal sağlıklı deride de havaların soğumasıyla bazı değişiklikler ortaya çıkabilir. Bunlardan en önemlisi yüz, eller ve ayaklarda deri kuruluğudur. Birçok kişi için kuruluk basit bir sorundan daha ötesini ifade eder. Kuruyan deri çatlar, soyulur ve hatta egzama gelişimi kolaylaşır. Evlerin içinde ısıtıcı kullanılmaya başlamasıyla ısıtmanın tipinden bağımsız olarak, deri de kurumaya başlar. Merkezi ısıtma ortamın kurumasına neden olduğu için, evin çeşitli yerlerine nem sağlayıcıların yerleştirilmesi homojen bir nemlenme sağlayarak cildimizin kurumasını da önleyecektir. Çok su içmek direkt olarak cildi nemlendirmez ama genel vücut sağlığı için gereklidir. Kış aylarında sıcak banyo tercih edilmekle birlikte çok sıcak su derinin lipid bariyerini zayıflatır ve nem kaybına neden olur. Ilık su ile çok uzun sürmeyen duş alınması önerilir.”

Banyo suyuna kepek ilavesi

Banyo suyuna kepek ilave edilmesinin nemlendirici ve yumuşatıcı etki yapacağını vurgulayan Şentürk, şöyle devam etti: “Bu konuda gerekli bilgileri almak için doktora başvurularak cilt tipine göre uygun ürünler konusunda gerekli bilgiler alınabilir. Bu ürünlerin pahalı olması gerekmez, piyasada ucuz ve oldukça etkili ürünler de bulunmaktadır. Önemli olan ürünü kullandığınızda derinizde oluşturduğu histir, uyguladığınızda sizi rahatsız etmiyorsa, kokusundan, kıvamından hoşnut kalıyorsanız, amacınızı karşılıyorsa o ürün sizin için uygundur.”

Yağ içeriği fazla nemlendirici kullanılmalı

Prof. Dr. Şentürk, soğuk havalarda cildin kuruduğuna ve bu durumun rüzgarda daha çok arttığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Çünkü rüzgar derideki nemin buharlaşmasına neden olur ve kış aylarında derimiz bunun yerine geçecek nemlendirme yapamaz, yağ üretemez. Kış mevsimi ile yazın kullandığımız nemlendiricilerden farklı olarak yağ içeriği daha fazla ama yine cildimize uyumlu olan nemlendiricileri kullanmamız gerekir. Çünkü yağ deri üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturarak nemi deriye hapseder ve daha uzun süreli kalmasını sağlar. Güneşten koruyucular sadece yaz mevsimi için değildir, kış mevsiminde de güneş ışınları zararlı olabilir, bulutlu havalarda bile güneş ışınları yeryüzüne ulaşabilir. Bu nedenle kışın da açıkta kalan vücut bölgelerine geniş spektrumlu güneş koruyucuların aynı şekilde uygulanması gerekir.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9617 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim