• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 23 °C

Sağlıklı uyku beslenmenin ucunda!

Sağlıklı uyku beslenmenin ucunda!
Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, düzenli ve sağlıklı uykunun hayatımızı sağlıklı bir şekilde sürdürebilmemiz için çok önemli olduğunu belirtti.

Uykunun insanı sağlıklı tutan en önemli fonksiyonlardan olduğunu kaydeden Enç, "Bir yenilenme, tamir, bakım ve onarım sürecidir. Siz mışıl mışıl uyurken devreye giren binlerce süreç, sabaha kadar adeta arı gibi çalışarak bir önceki günün yıpranmalarını giderir, bozulmalarını düzeltir. Eğer düzenli bir uykunuz yoksa düzenli beslenmenizin, aktif bir yaşam sürmenizin, stresinizi kontrol etmenizin yararlarından yeteri kadar faydalanamazsınız. Uyku bir lüks değil, bir ihtiyaçtır. İyi ve sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır. Uykudan fedakarlık yapmak, 3-4 saatlik bir uykuyla yetinip gün boyu çalıştığını söyleyip hava atmak, uykusuzluk sorununa bir uzmanla görüşüp çözüm aramamak son derece yanlış şeylerdir. Mümkün olduğu kadar düzenli uyumaya, aynı saatlerde yatakta olmaya, uykusürenizden fedakarlık yapmamaya ve geç yatmamaya özen gösterin.'' diye belirtti.

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, "İyi bir uyku iyi dinlenmiş, kendini yenileyip tamir etmiş, daha güçlü üretici bir beyin ve vücut demektir. Uyku belleğinizi güçlendirir. Odaklanmayı kolaylaştırır. Öğrenmeyi çabuklaştırır. İyi ve yeterli uyuyanlar daha uyanık ve daha zindedir. Performansları daha yüksektir. Sersemlik, bilinç karışıklığı, yorgunluk nedir pek bilmezler. İyi bir uyku daha çok sağlık demektir. Yüzlerce araştırma uykunun kalp ve sindirim sistemi sağlığını koruduğunu, ömrü uzattığını ortaya koymuştur." dedi.

Pınar Kural Enç, ''Her zaman aynı saatte yatağınıza girmeyebilirsiniz. Her zaman 7-8 saatlik alıştığınız o doğal uyku süresini tamamlayamayabilirsiniz. Eğer bunlar "zaman zaman" oluyorsa önemli değildir. Yemek kaçamakları, içki kaçamakları, egzersiz tembellikleriniz olduğu gibi uyku sorunlarınız veya kaçamaklarınız da olacaktır. Böyle durumlarda uyku borcunuzu en kısa zamanda ödemeye bakın. Ne kadar az borcunuz olursa ve o borcu ne kadar erken öderseniz uykusuzluğun sağlığınız üzerindeki olumsuz etkileri o kadar az olacaktır. Eğer bir gün önce herhangi bir nedenle birkaç saatlik uykuyla yetinmek zorunda kaldıysanız, ertesi gün işlerinizi biraz daha hafif tutmaya, daha fazla sıvı almaya, daha hafif besinler yemeye ve kesinlikle içki içmemeye dikkat edin. Uykusuzluğu takip eden bir veya birkaç gece yatağa biraz daha erken girerek uyku borcunuzu bir an önce ödemeye özen gösterin. Borcunuzu zamanında öderseniz beyniniz ve bedeniniz daha çabuk toparlanacaktır. Uyku borcu kredi borcu gibidir, uzatmaya gelmez, faizler biriktikçe ödenmesi güçleşir.'' diye ifade etti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5833 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim